UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-04-17 19:57

Asztalitenisz: központi fiúakadémia létesülhet a jövő évben

A jelenlegi tervek szerint 2022-től feláll az asztalitenisz-szövetség által támogatott központi fiúakadémia. A szervezet még nem döntött a helyszínről, ám reálisan két egyesület, a BVSC-Zugló és a KSI neve vetődik fel.

Ahogy arról a közelmúltbeli cikkünkben beszámoltunk, a hazai asztalitenisz-élet ikonikus leány utánpótlás-nevelő műhelye, a Statisztika PSC nyáron végleg bezárja kapuit. A helyén, az Ormai Csarnokban pedig nyártól központi akadémia létesül a MOATSZ támogatásával. A tervek úgy szólnak, hogy a szövetség a fiúszakág esetén is hasonlóan koncentráltan, egy helyszínen szeretné összegyűjteni a tehetséges fiatalokat. A fiúakadémia lehetséges megalakulásának részleteiről a sportág hazai szervezetének elnökét, Nátrán Rolandot kérdeztük. „Mindenképpen még az idén megkezdődik a fiúakadémia létrehozásának az előkészítése, először is meg kell találnunk a megfelelő jogi hátteret és működési modellt az elinduláshoz. A terveink alapján 2022-re előáll minden szükséges feltétel, és elindulhat az akadémia – fogalmazott a szövetség első embere az Utánpótlássportnak. – Hasonlóan a leányszakághoz itt is az egyik kiemelt klubbal képzeljük el az együttműködést, így elsősorban a BVSC-Zugló és a KSI egyesületei jöhetnek szóba, mint potenciális helyszín. A szakmai bázis egyértelműen ennél a két egyesületnél a legerősebb.”

A BVSC-ből négyen, míg a KSI-ből hárman szerepelnek jelenleg is az utánpótlás-válogatottakban Forrás: Mura László
A BVSC-ből négyen, míg a KSI-ből hárman szerepelnek jelenleg is az utánpótlás-válogatottakban Forrás: Mura László
A különböző korosztályos válogatottakba jelenleg is a BVSC és KSI adja a legtöbb játékost. Ugyanakkor adódik a kérdés: mi alapján fog a szövetség a két klub közül választani? „A KSI-ben gyakorlatilag jelenleg is akadémiai rendszerű képzés zajlik. A klub a saját fiataljait a bentlakásos iskolai szisztémában neveli, összehangolva a gyerekek tanulmányait az sportolási tevékenységgel. Mindemellett a KSI csarnokában zajlik most is a fiú utánpótlás-válogatottak munkája. – nyilatkozta Nátrán. – Eközben a BVSC-ben a legutóbbi időszakban jelentősen javultak az infrastrukturális lehetőségek. Mindkét meglévő termet felújították az elmúlt években, így ott is elsőrangú feltételek mellett folynak az edzések. Egyébként a KSI csarnokában is megújult környezetben pallérozódnak már a növendékek, hiszen a tavalyi évben alakításon esett át az ottani terem, amelynek köszönhetően plusz négy asztal felállítására nyílt mód. A BVSC-ben a szállás, a kollégium egy megoldandó kérdés, viszont ígéretet kaptunk az anyaegyesülettől, hogy tervben van egy multisportszállás létrehozására vonatkozó beruházás. ” További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.