UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-04-22 20:35

Atlétika: sikeresen zárta a fedett pályás szezont a Gödöllői EAC csapata

Remekül sikerült a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club számára a fedett pályás idény záróversenye. Az egyesület tanítványai összesen három arannyal, egy ezüsttel, és két bronzéremmel térhettek haza a budapesti BOK-csarnokban rendezett utánpótlás országos bajnokságról. A klub tagjaival beszélgettünk.

Az atlétika fedett pályás idényének végét jelző U14-es és U16-os korosztályok számára rendezett országos bajnokságnak a budapesti BOK-csarnok adott helyet, ahol a Gödöllői EAC versenyzői halmozták az érmeket. A 16 év alatti lányok ötpróbában mérték össze tudásukat, közöttük gödöllői színekben Kriszt Sarolta (14) diadalmaskodott új országos csúcsot jelentő 4135 ponttal. Az öt számból hármat is megnyert, több egyéni legjobbját pedig megjavította. „Nagyon nehéz verseny volt fizikálisan és fejben is, hiszen viszonylag későn lett megrendezve a esemény, több héttel tért el az eredeti tervtől – értékel Saci, majd hozzáteszi: - ez a felkészülésünket is elnyújtotta, ami nem volt könnyű. Igazából a győzelmen túl az országos csúcs megdöntése is motivált, ez sokat dobott a teljesítményemen.” Édesanyja, egyben edzője, Körmendy Katalin szerint is váratlan volt Saci eredménye. „Nem technikázunk annyit, amennyire jó eredményeket produkált, emiatt mindenképpen meglepő volt. Várakozáson felül teljesített összességében, bár azt hozzáteszem, ebben a korban az egyéni csúcsok nem meglepőek, hiszen a fejlődés szakaszai ilyenkor nagyon fel tudnak gyorsulni.” Az U14-es korosztály versenyrendszere idén átalakult: négypróbában A, B, C és D variációkra lettek felosztva a kategóriák, az atlétikai számok összetételétől függően. Kovács Zoltán, a gödöllőiek egyik edzője a Magyar Atlétika Szövetség utánpótlás-referensekét is dolgozik; szerinte ez a változás az atléták fejlődését szolgálja.

Balról jobbra: Máté Alpár, Kriszt Sarolta, Körmendy Katalin. Forrás: GEAC Facebook
Balról jobbra: Máté Alpár, Kriszt Sarolta, Körmendy Katalin. Forrás: GEAC Facebook
„A szélesebb körű felkészítésnek köszönhetően 17-18 éves korukra az atlétika minden vállfajával meg tudnak így ismerkedni a fiatalok, így az is körvonalazódik, hogy melyik versenyszámot érdemes választaniuk. Egyre több gyerek lép be az atlétikába, ami remek hír, viszont sok sportolót el is veszítünk az egyetemi életük elkezdésénél. Sokan megunják azt a monotonitást, amivel az egyéni sport jár, így viszont változatosabb az odáig vezető edzésmunka, ami rájuk is pozitívan hat.” Kovács Zoltán többek között az U14-esek, vagyis az „Újoncok” B variációjában első helyezett Ferencz Ágostont készítette fel, akinek szokatlan élmény volt a verseny. „Furcsa érzés volt a dobogó tetején állni, a BOK-csarnokban sem jártam túl sokszor eddig. Nekem óriási élmény volt. Nem mindenki lehet U14-es országos bajnok.” Hasonlóan nagy élmény volt a mindössze 12 éves Krakóczki Bence számára az U14-es D variációs első hely. „Onnantól, hogy megnyertem az ötösugrást, éreztem, hogy lehet ebből még valami, aztán mikor az összetett eredménye is meglett, remek volt, olyan érzés, mintha öt méterrel a föld fölött lebegnék.” Máté Alpár, Bence edzője is a tanítványát méltatta. „Ő nagyon akar. Tudta, hogy egy évvel kisebb, mint a legtöbben az U14-ben, de megmondta nekem, hogy nyerni akar, és hogy mindent megtesz érte. Meg is tett érte mindent. Le a kalappal.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.