UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-04-22 09:00

Sportlövészet: Horváth Lea mindenütt jó, de a legjobb most itthon volt

Az Egyesült Államokból a sportlövők 25 és 50 méteres Eb-válogatóira hazatérő 19 éves Horváth Lea az összetett országos csúcsokat már megdöntötte, de kicsit sem bízza el magát.

Ihletett formában versenyzett a múlt hét végén a 19 éves Horváth Lea, aki a sportlövők második, pécsi 25 és 50 méteres Európa-bajnoki válogatójának női puskás összetett viadalában 1180 körös országos csúcsot ért el, majd a döntőben újabb, 462.5 körös hazai rekordot állított fel. A Komáromi VSE színeiben szereplő, utolsó junioréves kiválóságot az elmúlt hónapok során nem igen láthattuk itthoni megméretésen, hiszen tavaly ősz óta az Egyesült Államokban tanul és készül. Nem is akárhogyan.

Horváth Lea vitte a prímet a második Eb-válogatón Fotó: Tumbász Hédi
Horváth Lea vitte a prímet a második Eb-válogatón Fotó: Tumbász Hédi
A Mississippi állambeli Ole Miss Egyetemen kitűnő félévet zárt, az iskolai csapat pedig hosszú idő után brillírozott az egyetemi bajnokságban (NCAA), és három versenyszámban is harmadik helyet szerzett – míg Lea egyéniben is szállított két bronzot. Hazajönni március első felében tudott, de akkor csak villámlátogatást tett Magyarországon, hiszen már indult is az indiai Újdelhiben rendezett világkupára. Most itthon van, mert a 25 és 50 méteres Eb-válogatót nem szerette volna kihagyni. „Nagyon meglepődtem az eredményeimen, mert az első válogató előtt cseréltem fegyvert. Amerikában az iskoláéval lőttem. A felkészülés jól ment, és 1180-at lőttem már többször edzésen, egyszer bent is. Most viszont kint is sikerült, elég hidegben. Az ilyen jó döntős eredményre ugyancsak nem számítottam. Úgy gondolom, hogy jót tett Amerika. Kicsit különböznek az edzések az itthoniaktól, sok mindent tanulok a társaktól és az edzőktől, és azokat kamatoztatni is tudom. Az Ole Missben csak lánycsapattársaim vannak. Eleinte kicsit tartottam attól, hogy nehezen fogunk kijönni, de mindenki aranyos és támogató. Már az első versenyünkön megdöntöttük az egyetemi bajnokság egyik rekordját.” Lea az első, komáromi Eb-válogatón is remek, 1175 körös teljesítményt nyújtott az összetett alapversenyben. Az eredményei alapján joggal bizakodhat, hogy helyet kap a május végi, június eleji eszéki kontinensbajnokságon részt vevő háromfős női felnőttkeretben, és olimpiai kvótáért lőhet. „A légfegyveres Eb-válogatóra nem tudtam hazajönni. Erre nagyon szerettem volna. A három válogatóversenyből két eredmény számít, és valóban jól állok, de nem merem elszólni magam, hiszen még sok minden közbejöhet. Természetesen pozitív gondolataim vannak, de még a harmadik versenyen is szeretnék jól teljesíteni, egyúttal élvezni azt. A legutóbbi eredményeim a legtöbb világversenyen döntőt érnek, így bizakodhatok. De az olimpiai kvótára sok tapasztalt felnőtt is pályázik. Csak annyit mondhatok, hogy ha ott leszek, én is mindent meg fogok tenni érte.” A harmadik válogatóversenyt szombaton a budapesti Fehér úti lőtéren rendezik. Lea pedig addig is igyekszik úgy gazdálkodni az idejével, hogy a lehető legpihentebben érkezzen a megméretésre. Nem könnyíti meg a dolgát, hogy az online oktatás még tart az egyetemen. „Van olyan órám, amely este nyolckor kezdődik, de vizsgáztam már hajnalban is. Indiából éjjel kettőkor jelentkeztem be az előadásra. Az időeltolódás kicsit megnehezíti a helyzetet, de a pihenésre van alkalom, csak jól be kell osztani az időt.” További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.