UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-05-12 18:52

Kosárlabda: megállíthatatlan volt az országos bajnoki döntőben a Vasas serdülő fiúcsapata

A Vasas serdülő fiú kosárlabdacsapata nyerte a múlt héten rendezett országos bajnoki döntőt a Pasaréti Sportcentrumban. A hazai pályán diadalmaskodó, egész évadban veretlen aranyérmes gárda legjobbját, Vajda Zoltánt, illetve az együttes edzőjét, Lakosa Ákost kérdeztük a siker titkáról.

Vasárnap játszották a serdülő fiú kosarasok nyolccsapatos országos bajnoki döntőjének fináléját. Az aranyérem sorsáról határozó találkozón végül 108-60-ra nyert a Vasas Akadémia a Zalakerámia ZTE alakulatával szemben. A magabiztos sikerrel a pasaréti gárda százszázalékos mérleggel, veretlenül lett bajnok. A döntőben az egész mezőny legjobb teljesítményét Vajda Zoltán hozta, aki 20 pontot dobott, mellette hat lepattanóval és négy szerzett labdával zárt. „Az utolsó mérkőzésre sikerült összerakni a csapatjátékunkat teljesen, és a koncentrációnk sem lankadt a nagy vezetés ellenére sem. A negyeddöntőben és az elődöntőben sem a sajátommal, sem a csapat produkciójával nem voltam maradéktalanul megelégedve, mivel mindkét mérkőzésen legfeljebb egy félidőt játszottunk a kellő intenzitással. A döntőre sokkal összeszedettebbek voltunk, ezt mindjárt az elején sikerült bizonyítani, és azt hiszem ott azonnal eldőlt a bajnoki cím sorsa” – nyilatkozta a finálé MVP-jének választott fiatal az Utánpótlássportnak.

Vajda Zoltán (fehérben) a legfontosabb pillanatban hozta a legjobb formáját Forrás: MKOSZ
Vajda Zoltán (fehérben) a legfontosabb pillanatban hozta a legjobb formáját Forrás: MKOSZ
A Vasas az első negyedet 27-7-re nyerte a fináléban, majd az előnyét folyamatosan hizlalva közel 50 pontos diadalt arattak a pasarétiek a saját otthonukban játszott nyolcas torna záró meccsén. Az All-Star ötösbe is bekerülő Vajda tavaly nyáron igazolt Gödről a fővárosiakhoz, az első évét pedig mindjárt bajnoki címmel fejezte be. „Mivel jelenleg még Vácon lakom, így a nemrég véget ért évadban még nem tudtam részt venni minden edzésen, viszont jövőre ez változni fog, mivel Pasaréten folytatom ősztől a tanulmányaimat is. Egyébként rengeteg segítséget kaptam a klubtól, így ez nagyban megkönnyítette a dolgomat. Szezon közben az egyesület biztosított szálláshelyet is, aminek köszönhetően az elmúlt egy hónapban már minden edzésen jelen voltam. Úgy hiszem, az egész idénybeli munka mostanra érett be igazán, és egyénileg, illetve csapatszinten is jó teljesítménnyel rukkoltunk elő az országos döntőre.” Zoltán úgy látja minden szempontból bevált a klubváltása. Elmondása szerint a következő lépcsőfok eléréséhez mindenképpen szükséges volt az átigazolás. „Nagyon örülök, hogy tavaly a Vasashoz igazoltam, mert nagyon sokat fejlődtem mióta itt játszom. A minőségi képzésnek köszönhetően a játék minden elemében előre léptem. Korábban elsődlegesen egyéni játékos voltam, és Gödön leginkább erre fókuszáltam, viszont mióta a Vasast erősítem, egyértelműen javultam a kollektív kosárlabdában is. Mostanra sikerült úgy összehangolni a játékomat, hogy az egyéni teljesítményem mellé a többiek számára is legalább annyira hasznos legyek. Úgy hiszem, a csapatsikerekhez elengedhetetlen ez a hozzáállás.”
A Vasas serdülői az elmúlt öt évben háromszor lettek bajnokok Forrás: MKOSZ
A Vasas serdülői az elmúlt öt évben háromszor lettek bajnokok Forrás: MKOSZ
Ugyan a tavalyi döntő elmaradt a járványhelyzet miatt, a Vasas az újabb diadallal az elmúlt öt év harmadik bajnoki aranyérmét gyűjtötte be a serdülő fiúk között. Az egyetlen évadban, amikor lemaradtak a dobogó legfelső fokáról egy pontos vereséget szenvedtek a Soprontól a 2018-as döntőben. A piros-kékek reménységei közül – Vajda mellett – Rosta Péter is torna legjobb ötösében zárt. A sikeralakulat edzőjét, Lakosa Ákost kérdeztük, vajon mi áll a pasaréti dominancia hátterében? „Elsősorban a mindennapos kemény munkának a gyümölcse a siker. Mind a gyerekek, mind az edzők számára komoly visszaigazolás a remek szezonzárás. Ugyan némileg meglepetésként ért minket, hogy végül a ZTE-vel kellett a finálét játszani, de nem igazán foglalkoztunk azzal, hogy ki az ellenfél, hanem a legjobbunkat szerettük volna nyújtani. A nyolc között és az elődöntőben mindenkiben maradt hiányérzet, viszont vasárnap végig fókuszáltak voltunk, és eközben pedig eredményesen és látványosan kosaraztunk. Elégedett vagyok a fiúkkal, és jól jelzi a csapategységet, hogy a döntőben hatan is kétszámjegyű ponttal végeztek.”

A SERDÜLŐ ORSZÁGOS BAJNOKI DÖNTŐ VÉGEREDMÉNYE: 1. Vasas Akadémia/A 2. Zalakerámia ZTE KK/A 3. Soproni Sportiskola/A 4. NKA Pécs/A 5. MAFC/A 6. Budapesti Honvéd 7. Cívis KK U14A 8. Pityke KSE A torna All-Star csapata: Nyikos Balázs (Soproni Sportiskola/A) Teszárik Márton (NKA Pécs/A) Mezőfi Márk (Zalakerámia ZTE KK/A) Vajda Zoltán Márk (Vasas Akadémia/A) Rosta Péter (Vasas Akadémia/A) A döntő MVP-je: Vajda Zoltán Márk (Vasas Akadémia/A)

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.