UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-05-12 17:30

Nyílt vízi úszás: Betlehem ment az élmezőnnyel és Szimcsák is helytállt 5 km-en a felnőtt Eb-n

Remekül szerepeltek a magyar fiatalok 5 kilométeren a Lupa-tavon zajló felnőtt nyílt vízi Eb első napján: Betlehem Dávid végig a legjobbak között úszva a 12. helyen zárt, míg Szimcsák Mira a 14. helyen ért célba.

Két magyar utánpótláskorú versenyző is érdekelt volt a Lupa-tavon zajló nyílt vízi versenyek szerdai, első napján a budapesti vizes Európa-bajnokságon. Az öt kilométeres távon délelőtt a női, délután pedig a férfimezőny csapott össze. A 17 éves Szimcsák Mira tizennegyedik helyen zárt pályafutása első felnőtt-világversenyén. A Jövő SC korosztályos világ- és Európa-bajnok úszója megelőzte a rutinosnak szintén nem nevezhető, 2000-es születésű Vas Lucát. Miután kiszállt az optimálisnál hidegebb 17 fokos vízből, így értékelt:

A nyílt vízi Eb-n szereplő magyar csapat Forrás: MÚSZ
A nyílt vízi Eb-n szereplő magyar csapat Forrás: MÚSZ
„Ifiként van mit tanulnom, ezért nagyon-nagyon hasznos volt ez a verseny. Egyértelmű, hogy iszonyúan kell figyelni végig; csak egy pillanatra lankadtam el, és máris egy méterrel előttem volt az, aki mellettem úszott. Kemény volt a verseny, mint általában, én is kaptam több ütést, egyszer a sapkámat is leverték, de próbáltam kibírni, és szerintem sikerült is. Az a típus vagyok, aki sohasem elégedett, ma annak örülhettem, hogy egy pillanatra sem adtam fel, és a végén még tudtam hajrázni is.” A világklasszisok sorát felvonultató férfiversenyben végig az élmezőnnyel tartott a szintén 17 esztendős Betlehem Dávid. A veszprémi Balaton Úszó Klub sportolója csupán tizenhét másodperccel maradt el a győztestől, az olasz Gregorio Paltrinieritől. „Egész jó versenynek tartom a mait, annyi negatívum volt benne, hogy a fordulókban nem tudtam úgy bemenni a nagyok közé, ahogyan kellett volna. Amikor egyenesen úsztunk, tudtam velük menni, még rájuk is úsztam, de a fordulókon még kell javítani, és akkor ebből a tizenkettedik helyből lehet akár ötödik-hatodik is. Talán legközelebb egy kicsit bele kell gyorsítanom, hogy eléjük vágjak a fordulóknál, becsusszanjak eléjük, mert az én testalkatom még nem olyan, hogy arrébb tudjam őket úgy rakni, mint Rasó (Rasovszky Kristóf – a szerk). Az első felnőtt-világversenyen ez a helyezés szerintem azért jónak mondható, és még várom nagyon a váltót.” Az említett váltóverseny szombaton lesz, amelyen a tervek szerint Betlehem Rasovszky Kristóf, Olasz Anna és Rohács Réka mellett szerepelhet. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.