UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-05-13 18:22

Kézilabda: Pásztor Istvánék büszkék, amikor a Pénzügyőrből az élvonalba szerződik egy játékos

Már négy éve dolgozik szakmai igazgatóként a Pénzügyőr SE-ben a korábbi világválogatott kézilabdázó, Pásztor István, aki szerint az egyik legfontosabb, hogy minden játékos megtalálja náluk a számításait.

Kétezer-tizenhétben nagy igazolást jelentett be a Pénzügyőr SE kézilabdaszakosztálya: a 215-szörös válogatott Pásztor István került a szakmai munka élére. A fővárosi egyesület azóta élvonalbeli utánpótlás-együttesekkel büszkélkedhet, az előző, be nem fejezett évadban pedig a fiatal játékosokra épülő felnőtt női alakulatuk magabiztos, ezüstérmes helyen állt az NB I/B-ben.

Forrás: Pénzügyőr SE
Forrás: Pénzügyőr SE
„Úgy gondolom, sikeresnek mondható évek vannak mögöttünk, biztosítottuk azokat a körülményeket, amelyek a mai modern kézilabdában elengedhetetlenek, mostanra már adott a gyógytornász- és sportpszichológus-háttér is. A Pénzügyőr ilyen magas szinten még nem volt, négy első osztályú korosztályos csapatunk volt a mostani évadban, ez olyan alapot ad, amelyre lehet építeni. A hat államilag kiemelt akadémia lehetőségeivel természetesen nem tud és nem is akar versengeni a fővárosi nevelőműhely. De abban bíznak, hogy a jelenlegihez hasonló színvonalon folytathatják a munkát, igaz, Pásztor szerint azért akadnak aggodalomra okot adó jelek. „Természetesen az akadémiai szint alá soroljuk magunkat, ott a helyünk. Évről évre mennek el tőlünk gyerekek a Ferencvárosba, de akadt olyan is, aki a NEKÁ-ra igazolt, adtunk az NB I-be is játékosokat. Nincs egyszerű dolgunk, pláne, hogy folyamatosan csökken a csapatsportágakra fordítható TAO-keret, így nehéz lesz fennmaradni. Remélhetőleg az akadémiáknak lesz arra lehetőségük, hogy partneregyesületeket vonjanak be a munkába. Ebben látom a jövőt, mert különben nagyon beszűkülhet az a tömeg, amelyből válogatnak a kiemelt akadémiák.”
Pásztor István az ifjúsági válogatott edzőjeként is dolgozik Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet
Pásztor István az ifjúsági válogatott edzőjeként is dolgozik Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet
Mára sajnos nagy közhelynek számít, hogy mindenkinek megnehezítette az életét a járványhelyzet. A Pénzügyőrben azonban igyekeztek mindvégig a maximumon pörögni. „A harmadik hullám tetőzésekor le kellett vennünk a létszámot, több erőnléti edzést iktattunk be, úgysem zajlik a bajnokság, a kondicionális hátteret viszont mindenképpen fenn akartuk tartani. Fontosnak tartom, hogy nálunk egyáltalán nem volt leállás az elmúlt egy évben, valamennyi csapatunk heti négyet-ötöt edzett.” A szakosztályvezetés a jövőt illetően is tele van tervekkel, jövőre a felnőttbajnokságban a férfi NB II-ben és a női NB I/B-ben szerepelhet a csapatuk. „A felnőttegyütteseink esetében az alap, hogy fiatal játékosokra építünk, ennek mentén zajlik jelenleg is a keret kialakítása. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki jól érezze magát, és egyénileg is megtalálja a számításait. Büszkék vagyunk rá, ha egy játékosunk az élvonalba szerződik, Sass Kincső személyében pedig korosztályos válogatott sportolót is a sorainkban tudhatunk.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.