UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2021-05-13 19:52

Röplabda: a 17 éves Kump Alíz remek játékkal debütált a felnőttválogatottban az Eb-selejtezőkön

A múlt héten a női felnőttválogatott röplabdázói három győzelemmel megnyerték a franciaországi Eb-selejtező tornát. A nemzeti csapat friss debütánsát, az első két mérkőzésen kezdő centerként pályára lépő, mindössze 17 éves Kump Alízt kérdeztük a belforti élményekről.

A magyar felnőtt női röplabda-válogatott tornagyőzelemmel zárta a múlt hétvégen lezajlott, belforti Eb-selejtező fordulót; a nemzeti együttes három meccset nyert Franciaországban. Először az izraeli válogatottat múlták felül 3:0-ra a lányok, majd Jakub Gluszak tanítványai a házigazdák ellen is diadalmaskodtak 3:2-re, méghozzá 2:1-es szetthátrányból. Végül a magyarok a zárónapon a dánokat verték szintén három játszmában. A csapat legfiatalabb játékosa, a 17 éves Kump Alíz is kivette részét a sikerből, hiszen a debütáló ifjú ígéret kétszer is az egyik kezdő center posztján találta magát.

Forrás: MRSZ
Forrás: MRSZ
„Alapvetően már akkor nagyon izgatott voltam, amikor kiderült, hogy a végső, utazó keretben is szerepel a nevem. Némileg meglepetésként is ért, hogy ott leszek végül a legjobb tizennégyben. Arra aztán végképp nem számítottam, hogy az első két meccsen kezdő centerként kapok szerepet a kapitánytól. A találkozók elejét úgy érzem, kicsit túlizgultam, túlgondoltam, de ez még természetes, hiszen fiatal vagyok – nyilatkozta a kaposvári tehetség az Utánpótlássportnak.Ezek voltak az első meccseim válogatott mezben, és konkrétan kirázott a hideg a himnuszt hallgatva. Emiatt kicsit megilletődve kezdtem az izraeli és a francia meccset is, de néhány pont után abszolút belerázódtam, felvettem a ritmust. Ebben rengeteg segítettek a csapattársak is, a rutinos játékosok folyamatosan támogatnak.” Alíz az Izrael válogatottja elleni bemutatkozó mérkőzésén nyolc ponttal zárt, míg a másodikon, a franciák ellen három pontot jegyzett. A center reménység a harmadik találkozón ugyan nem lépett pályára, mivel Gluszak mást szerepeltetett posztján, de a válogatott legifjabb tagja nem csügged, és a selejtező második, budapesti tornáján újra szeretné beverekedni magát a kezdőbe. „Az első meccsen szerintem kifejezetten jól teljesítettem. A debütáló produkciómmal szerintem elégedett lehetek, viszont a franciák ellen nem sikerült a maximumot kihozni magamból. Fejben szétestem picit, minek következtében a játék sem ment igazán. Így azt hiszem, jogos volt, hogy a harmadik meccsre lecserélt a szövetségi kapitány. Azonban ez egyáltalán nem rázott meg, már az is hatalmas dolog, hogy két meccsen ennyi játéklehetőséghez jutottam. Ám a soron következő hétvégén, a Ludovika Arénában remélem újra bizonyíthatok.” Kump szerint – az első fordulóhoz hasonlóan – a sorsdöntő csata ismét a franciák ellen várható. „A házigazda elleni meccs nagyon küzdelmes, kiélezett csata volt végig Belfortban. Hatalmas érzés volt megélni a fordítást, nagy tettet hajtottunk végre azzal, hogy a saját pályájukon győztük le őket, ezzel megszerezve a tornagyőzelmet. Most vasárnap hasonlóan szoros ütközetre számítok majd a franciákkal szemben. Velük játszunk az utolsó napon, így – feltehetőleg – az lesz a sorsdöntő találkozó. Egyébként nagyon örülök, hogy nézők előtt játszhatunk majd, és biztos vagyok benne, hogy sokat fog segíteni a szurkolásuk a nehéz pillanatokban. ” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.