UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-05-15 13:30

Labdarúgás: az utánpótlás-játékosok kiválasztásában és képzésében lépne előre a szövetség

Egységes képzési előírások betartásával és megfelelő számonkéréssel javítani kell az utánpótlás-nevelés hatékonyságán – hangzott el a hazai labdarúgó-szövetség éves közgyűlésén.

Megtartotta éves közgyűlését a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), idén is online konferencián gyűltek össze a küldöttek – számol be az mlsz.hu. Az MLSZ elnöke, dr. Csányi Sándor beszámolójában kiemelte, hogy az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően az eredményes munkavégzés stabil feltételrendszere – az amatőröknél és a profiknál egyaránt – biztosított.

Az utánpótlás-játékosok kiválasztásában és képzésében lépne előre a szövetség Forrás: mlsz.hu
Az utánpótlás-játékosok kiválasztásában és képzésében lépne előre a szövetség Forrás: mlsz.hu
Az elmúlt tíz évben jelentősen fejlődött az infrastruktúra: a szövetség felszámolta az ezen a területen felhalmozott több évtizedes lemaradást. Pályák, öltözők, sporttelepek, stadionok létesültek és elkészült az új nemzeti stadion, a Puskás Aréna is. Összesen 1305 pályát adtak át a legkisebb településektől a fővárosig az ország egész területén. Minden NB I-es csapat birtokba vehette új, vagy felújított létesítményét, de a legtöbb stadion elkészült már az NB II-es csapatok esetében is. Szinte minden korosztályban és minden megyében kétszeresére növekedett a játékosok létszáma. Az igazolt labdarúgók száma 2010 és 2020 között 127 ezerről 281 ezerre nőtt. A hagyományosan előtérben lévő férfi futball mellett a mellőzöttségből kitörve intenzív felzárkózás indult a női és a futsalszakágban. Ma már 50 ezer nő futballozik valamilyen formában, és 37 ezerre nőtt a futsaljátékosok száma. A felnőtt női válogatottat most először vezeti külföldi edző, a német Margret Kratz célja, hogy a következő három világverseny egyikére kivezesse a csapatot. Elhangzott, hogy az MLSZ sportigazgatóságának élére Barczi Róbertet jelölte ki az elnökség 2020-ban. A szervezeti egység egyik feladata volt, hogy kialakítsa a megfelelő utánpótlás-műhelyek besorolását, figyelembe véve a különböző szinteken lévő sportszervezetek adottságait és azok regionális elhelyezkedéseit. Dr. Csányi Sándor kitért a 2025-ig tartó célkitűzésekre is, melyek között szerepel, hogy „az utánpótlás-játékosok kiválasztásában és képzésében előre kell lépni, azt a nemzetközi összevetésben is a legmagasabb színvonalon kell végezni”. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.