UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-05-27 20:53

Kosárlabda: az idén sem rendezik meg a korosztályos Eb-ket, de van pótmegoldás

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) európai vezetőtestülete úgy döntött, hogy 2021-ben sem lesznek utánpótlás Európa-bajnokságok, helyettük Youth European Challengers néven kisebb tornákat szerveznek a nyáron.

A FIBA európai vezetése nemrégiben úgy határozott, hogy ezen a nyáron sem tartják meg a korosztályos Európa-bajnokságokat, mivel a fiatalok tizenhat vagy annál is több csapat részvételével lebonyolítandó tornáinak biztonságos megrendezésére a jelenlegi járványhelyzetben nem lát lehetőséget. Eközben viszont a legtöbb nemzeti szövetség azt jelezte a kontinentális szervezetnek, hogy a tavalyi, eseménytelen esztendő után az idén mindenképpen szeretnék hivatalos utánpótlás-viadalokon szerepeltetni válogatottjaikat. Ennek nyomán a FIBA bejelentette: Youth European Challengers 2021 elnevezéssel kisebb tornákkal igyekszik pótolni az Eb-k hiányával keletkezett űrt. A magyar szövetség utánpótlásszakágért felelős vezetőjét, Mészáros Lajost kérdeztük a nyári versenyprogram átalakulásáról. „Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az európai vezetőkkel, így nem ért bennünket váratlanul a döntés az új elképzelésekről. Amint egyértelmű vált, hogy nem lehet majd Eb-ket rendezni az idén sem, mi azonnal szorgalmaztuk, hogy valamilyen formában azért legyenek válogatott mérkőzések, ellenkező esetben egy teljes korosztály eshet el végérvényesen a nemzetközi megméretés lehetőségétől. A tervek szerint a 2019-es világesemények eredményei alapján az első tizennyolc válogatott három, egyenként hatcsapatos tornán vehet részt: a tizenhat jelenlegi A divíziós együttes mellett a B kategória két legjobbja csatlakozhat a mezőnyhöz. Ezeken a viadalokon önkéntes alapon indíthatnak válogatottat az országok, és – részben emiatt – az A, a B és a C divízió között befagyasztják a feljutást és a kiesést.”

A Gáspár Dávid vezette női U20-as válogatott éremesélyesként vághatott volna neki a soproni Eb-nek Forrás: FIBA
A Gáspár Dávid vezette női U20-as válogatott éremesélyesként vághatott volna neki a soproni Eb-nek Forrás: FIBA
A válogatottrangsorok rögzítése miatt a Challenger-tornák nem kvalifikálnak a jövő évi világversenyekre. Az egyedüli kivételt az U16-osok eseményei jelentik: ennek a korosztálynak ez lesz az első jelentős nemzetközi eseménye, így a három idei U16-os torna végeredménye alapján dől el, mely nemzeti csapatok indulhatnak a jövő évi U17-es világbajnokságon. Ebben a korosztályban a fiúk mezőnyét Spanyolország, míg a lányokét Magyarország látja vendégül 2022-ben, vagyis utóbbi eseményen a mieink alanyi jogon lesznek résztvevők. A mostani döntés értelmében első körben azok az országok kapnak lehetőséget a European Challengers tornák megrendezésére, amelyek az adott utánpótlás Eb házigazdái lettek volna. A női U20-as kontinenstornát Sopronban tartották volna. „Az már biztos tehát, hogy ezt a viadalt mi rendezhetjük meg, de – amennyiben a szövetségi költségvetés lehetővé teszi – a fiúszakágban is szeretnénk egy tornának otthont adni. Az érintett korosztályról és a pontos helyszínről még egyeztetünk a FIBA-val – szolgál a friss információval Mészáros. – Persze a válogatottjaink nyári programja mindenképpen rövidül. Közvetlenül az események előtt három hetes edzőtáborban vesznek részt az együttesek, majd a kéthetes Eb-k helyett egyhetes tornák következnek. Azt javasoltuk a nemzetközi szövetségnek, hogy a hatos csoportok kialakítása regionális alapon történjék, de ez ügyben még nem született döntés.” Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi tervek szerint (a kontinenstornákkal ellentétben) az utánpótlás-világbajnokságokat „buborék” rendszerben megtartják. Ha valóban így lesz, akkor a lányok U19-es vb-jének mezőnyét Debrecen fogadhatja. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.