UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-05-28 17:03

Jégkorong: nagyon kemény nyár vár az USHL-be draftolt Halász Bénire, miután az első tengerentúli szezonjában sikerrel járt

Néhány mérkőzés után felvette a ritmust az NAHL-ben szereplő New Mexico Ice Wolvesban a 19 éves magyar jégkorongkapus, Halász Béni; a napokban pedig kiderült, remek teljesítménye USHL-draftot ért, a következő évadban már a Cedar Rapids RoughRiders gárdájában szerepelhet.

Negyedik magyar jégkorongozóként szerepelhet a világ legerősebb junior jégkorongligájában, az USHL-ben a 19 éves Halász Béni. Előtte csupán Erdély Csanádnak, Stipsicz Bencének és Papp Kristófnak sikerült hasonló bravúr – tavaly Keresztes Leventét is draftolták, ám ő az előző évadot Halászhoz hasonlóan az NAHL-ben töltötte. A napokban lezajlott USHL-börze alapján Halász Béni lehet a következő, aki egy hete még nem is gondolt az előrelépésre. Ám december óta az NAHL-es New Mexico Ice Wolvesban nyújtott teljesítményével (23 mérkőzésen 91% védési hatékonyságot ért el) sikerült meggyőznie az egyesült államokbeli játékosmegfigyelőket.

Halász Béni nyártól a legerősebb tengerentúli juniorligában szerepel Forrás: MJSZ
Halász Béni nyártól a legerősebb tengerentúli juniorligában szerepel Forrás: MJSZ
„Vasárnap tudtam meg, hogy lehet esélyem egyáltalán, előtte nem gondoltam reálisnak – kezdte az Utánpótlássportnak Halász. – Akkor kerestek meg a Cedar Rapids RoughRiderstől, korábban más USHL-csapattól nem volt komoly megkeresésem. Természetesen nagyon örülök neki, hogy engem választottak. Eddig az volt a célom a következő szezonra, hogy első számú kapus legyek az NAHL-ben, de ezzel most alaposan átalakultak a terveim.” A korosztályos válogatott magyar hokis honlapunknak januárban adott interjújában arról beszélt, be kell bizonyítania, hogy a négy kapus közül ő a legalkalmasabb az előrelépésre. Mint a végeredmény mutatja, ez sikerült is. „A hetedik mérkőzés környékén volt a fordulópont. Emlékszem, akkor volt egy meccs, amikor úgy mentem fel a jégre, hogy meg kell csinálnom, mert különben kilenc védett találkozóval zárom a szezont. És elkezdtem jól védeni, ment fel a statisztikám és jöttek a győzelmek is. Az egyik kapusunk nem bírta ezt a versengést, és távozott, a másik posztrivális a liga egyik élcsapatához igazolt. Így ketten maradtunk Parkerrel, akivel nagyon jó kapcsolat alakult ki, ő lett a legjobb barátom a csapatból. Mindkettőnknek folyamatosan javult a teljesítménye, végül én védtem kicsivel többet, de szerintem az mond el mindent a szezonunkról, hogy egy nem playoff-résztvevő csapatból a végén mindkét kapus feljebb lépett.” A USHL-szerződés mellett persze rengeteget fejlődött is. Elmondta, hogy szerinte miben javult a legtöbbet. „A játékolvasást és az iram felvételét emelném ki elsősorban, úgy gondolom, ennek köszönhetően sikerült ilyen jól az első szezon. Korábban mondtam, hogy itt jobban, erősebben támadják a kapusokat, mint Európában, de gyorsan felkeményedtem ehhez a szinthez, és a következő meccseken már én voltam az agresszívebb fél.” Viszont még magasabb szinten folytatja, ezért számára is egyértelmű, hogy egy újabb hatalmas lépcsőfokot kell megugrania. „Egyértelműen a világ egyik legjobb juniorligájába kerülök, erősödni, gyorsulni szeretnék, valamint mentálisan is készen kell állnom mindenre. Úgy gondolom, az első szezonban mindenféle szituációt megtapasztaltam, ezért nem félek semmitől. Ugyanakkor biztos, hogy óriási meló vár rám a nyáron, az edzőtábor első napjától meg kell majd mutatnom, készen állok, hogy én álljak a kapuba. Mindent meg fogok tenni a hasonlóan sikeres évadért, és el is várom magamtól, hogy sikerüljön.” Szuper Levente óta nem tartottak számon olyan magas szinten magyar hokikapust, mint most Halászt, akinek még az összehasonlítás is megtisztelő. „Természetesen jólesik, amikor ekkora kapuslegendával említik együtt a nevemet, de szerintem azért különbözik a helyzetünk. Ő ezt egy olyan érában érte el, amikor korábban még egyetlen magyar sem volt erre képes. Levente mindenki számára példakép, nagyon örülnék, ha egyszer hasonló vagy esetleg még nagyobb sikereket érhetnék el, és rám is így tekintenének.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.