UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-05-30 17:24

Kerékpár: Zsembery Boldizsár a pályafutásának, és általában a mezőnynek is az elején jár

A Mol Alapítvány által támogatott 13 éves kerékpáros, Zsembery Boldizsár bizakodik, hogy az idén újabb számos korosztályos bajnoki címet gyűjthet be a különböző szakágakban.

Elég csak Valter Attilára vagy Vas Kata Blankára gondolnunk ahhoz, hogy megállapítsuk, a magyar kerékpársport régen várt virágzását éli. A hazai szövetség egyre inkább hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre, és bizony a korosztályos bringások között akadnak ígéretes tinédzserek. Közéjük tartozik a még csak 13 éves Zsembery Boldizsár, aki elsősorban a BMX Cross „megszállottja”, de szinte mindegyik szakágban büszkélkedhet már korosztályos bajnoki címmel. A reménység egyelőre rövid pályafutásának kezdete is már tíz évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Zsembery Boldizsár szinte az összes szakágban a legjobbak közé tartozik a korosztályában Fotó: Bak Ferenc
Zsembery Boldizsár szinte az összes szakágban a legjobbak közé tartozik a korosztályában Fotó: Bak Ferenc
„Három éves voltam, amikor apukámmal elmentünk egy sportáruházba, ahol ki is lehetett próbálni a bicikliket – eleveníti fel a „rajtot” Boldizsár. – Egyszer csak kirángattam egyet a sorból, és elkezdtem rajta biciklizni. Úgy, hogy még előtte nem is volt tekerős kerékpárom. Apukám pedig szaladt utánam, hogy megállítson, mert fékezni, persze, nem tudtam hogyan kell. Miután elkapott, azt mondta, hogy szerinte annak, aki magától megtanul biciklizni, érdemes ezzel foglalkoznia. Az első BMX-versenyemre öt és fél évesen vittek el. Két napig tartott, és végig szakadt az eső. De én nagyon élveztem, és akkor döntöttem el, hogy ezt szeretném csinálni.” A fiatal kerékpáros fejlődése olyannyira töretlennek mutatkozott, hogy 2019-ben már hét korosztályos magyar bajnoki cím mellé is bevésette a nevét. Nyert BMX-ben, országúton kritériumban, időfutamban, mezőnyversenyben, valamint pályán 200, 500 és 1000 méteren is. Akkor a hegyikerékpáros ob-t azért hagyta ki, mert a BMX-ben éppen Európa- és világbajnokságon járt – a lettországi Eb-n a negyeddöntőig jutott. „Az Eb-szereplésemben sokkal több volt, csupán itthon nem szoktam meg, hogy van még számos olyan versenyző mellettem, aki legalább olyan gyors, mint én. Ezzel együtt mindkét világversenyen értékes tapasztalatokkal gazdagodtam.”
Zsembery Boldizsár (jobbra) bízik a töretlen fejlődésében Fotó: Bak Ferenc
Zsembery Boldizsár (jobbra) bízik a töretlen fejlődésében Fotó: Bak Ferenc
Ekkor már Boldizsár az Újbuda Superior MTB és Szabadidő SE tagja volt. Az egyesületben a mai napig Búr Zsolt készíti fel főként a hegyi és az országúti viadalokra, míg a versenyző édesapja, Zsembery Barnabás egyfajta – ahogyan Boldizsár mondja – menedzseri szerepet tölt be a stábjában. A tavalyi év nem várt kihívásokat tartogatott a fiatal számára, hiszen nemcsak a járványhelyzet nehezítette a munkáját, hanem az edzésen elszenvedett lábtörése is kihagyásra kényszerítette. Az idei esztendőt azonban megújulva, rögtön U15-ös bajnoki címmel indította – a változatosság kedvéért terepkerékpárban. „Jól indult az év, és remélem, hasonlóan sikeres lesz a második fele is. A célom, hogy a magyar bajnokságokon a 2019-es szereplésemet megismételjem. Remélem, sérülések és malőrök nélkül le tudom hozni az idényt, és bízom benne, folyamatos marad a fejlődésem. A fő profilomnak egyértelműen a BMX-et érzem, viszont hogy hosszabb távon tudjak benne gondolkodni, megoldást kell találnunk a pályahiány problémájára. Szerencsére a hegyi- és az országúti szakág is közel áll hozzám.” Hogy Boldizsár elérje a céljait, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni. A szervezet támogatásából jó minőségű BMX-kerékpárt vásárolhatott a versenyző. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.