UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2021-05-31 17:24

Súlyemelés: Mitykó két mázsáig jutott, Boros hatodikként végzett a juniorvébén

Stílusosan fogalmazva: emelt szinten tett eleget a nemzetközi szövetség külön meghívásának Mitykó Veronika, a békéscsabaiak 20 éves súlyemelője, aki a hetedik legjobb eredményt produkálta kategóriájában a juniorok üzbegisztáni világbajnokságán. A 19 esztendős szombathelyi Boros Viktória pedig, aki saját jogon vett részt a taskenti korosztályos csúcstalálkozón, összetettben hatodikként zárt súlycsoportjában, vagyis helyt állt ő is.

Két magyar fiatal számára nyílt lehetőség, hogy számot adjon tudásáról a 15-20 évesek korosztályához tartozó súlyemelők májusi világbajnokságán, amelynek a visszalépő szaúdi Dzsidda helyett az üzbég főváros adott otthont az elmúlt két hétben.

Mitykó Veronika két kilóval maradt el legjobbjától Forrás: IWF
Mitykó Veronika két kilóval maradt el legjobbjától Forrás: IWF
Mitykó „korkedvezménnyel” lehetett ott a húszon inneniek vetélkedőjén, amelyet a koronavírus-járvány miatt halasztottak erre az esztendőre, ám azzal, hogy 2021-re került át, Veronika túlkorossá vált, s túl a húszon már az IWF egyénre szóló meghívására volt szükség taskenti indulásához. A nemzetközi szövetség gesztusa, amely Mitykó elmúlt két évben nyújtott teljesítményének és a magyar szövetségnek egyként szólt, annak fényében különösen sokat mondó, hogy a világbajnokságra mindkét nemnél egyformán csupán hét 2000-es születésű emelőt invitáltak meg. Tegyük hozzá: azzal a megkötéssel ugyanakkor, hogy a „tizennégyek” taskenti eredménye nem számít bele a hivatalos vb-versenybe. Összetettben elért produkciójuk viszont „segédpontokat” jelent a tokiói olimpiai részvételhez szükséges kvóta megszerzéséhez vezető úton. A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE kiválósága a 71 kilogrammos kategóriában 89 kilós szakítással kezdett, s ugyanolyan mutatósan kivitelezett gyakorlatot mutatott be, mint tette azt 93, majd 95 kilogrammon is. Utóbbinál egyetlen kilóval maradt alatta országos felnőtt csúcsának. Lökésben 105 kilóig jutott, itt is egy kiló „mínusz” hibádzott, így összetettben kereken két mázsával zárt, két kilogrammnyira egyéni rekordjától. Bökfi János edző tanítványa, akit már kétszer is az év legjobb női súlyemelőjének választottak meg idehaza, a hetedik lett volna a 16 főt számláló mezőnyben. Hogy aztán az áprilisi moszkvai felnőtt Európa-bajnokságon összetettben kilencedik Mitykó ott lehet-e végül a tokiói olimpián, csak június közepén tudjuk meg, amikorra a kvalifikációs világversenyek sorozata lezárul, s kiderül, hogy a gyűjtött Robi-pontok alapján az egyes súlycsoportokban a kvótaszerzők listáján kik vannak ott a legjobb 14 között. Boros Viktória közel járt legjobbjához a junior-vb hivatalos mezőnyében, amelyet 53 ország 230 ifjú titánja alkotott. A szombathelyi Haladás VSE-ben, az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet irányításával pallérozódó tehetség szakításban a 85 és a 90 kilóval elbánt, a 92 azonban ezúttal soknak bizonyult, így az ötödik legjobb produktum volt az övé a 81 kilogrammosok súlycsoportjában. Lökésben 105 kg került a 2017-ben és 2018-ban korosztályos Eb-érmes magyar neve mellé – ez a hetedik helyhez volt elegendő -, így összetettben 195 kilóval zárt Taskentben, hét kilóval maradva alatta országos juniorrekordjának, de a vállveregetés jár neki is a végső rangsorban elért hatodik pozícióért. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.