UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-06-02 13:10

Öttusa: Erdős Rita és Tamás József a juniorbajnok

A lányok között Erdős Rita, a fiúmezőnyben Tamás József nyert aranyérmet az öttusázók junior országos bajnokságán.

Bajnokokat avattak a juniorkorú öttusázók között. A fiatalok még szombaton tudtak le az öt versenyszámból négyet, kedden a lovaglással zárult az országos bajnokság. A fővárosi verseny egyben válogató is volt a korosztály idei világ-, valamint Európa-bajnokságára.

Erdős Rita lett a juniorbajnok Forrás: pentathlon.hu
Erdős Rita lett a juniorbajnok Forrás: pentathlon.hu
A leánymezőnyben a vívás – ahogyan nem sokkal korábban az U19-es országos bajnokságon is – Marschall Rékának sikerült a legjobban. A Lőrinc 2000 SE színeiben versenyző 16 éves ígéret 19 győzelemmel és 4 vereséggel végzett az élen. Az úszásban a 21 esztendős Papolczi Emília zárt a legjobb idővel, a Kőbánya SC öttusázója 2:09.22-vel abszolválta a 200 méteres távot. A kombinált szám (lövészettel egybekötött futás, másnéven laser run) már a Trion SC 18 éves kiválóságának, Erdős Ritának ment a legjobban. Az U19-es Európa-bajnok versenyző 12:18.95 perc alatt végzett a 4x800 méteres pályán. Ez is kellett ahhoz, hogy a vívásban is remeklő (16 gy.–7 v.) Erdős az élről várja a lovaglást, melyben megint csak magabiztos teljesítményt nyújtott, így juniorbajnoki címet szerzett. Az ezüstérem végül a tavalyi juniorbajnok, a 19 éves UTE-versenyző Kovács Eszter nyakába került, míg a 18 éves, KSI-s Breitner Hanna állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Az ugyancsak UTE-s, 16 éves Tóth Dorka Sára jól sikerült lovaglása után a negyedik lett, megelőzve Marschallt és Papolczit. Csapatban a Marschall Réka, Pataki Emma, Eszes Noémi Lőrinc 2000 SE-s trió nyert a Trion SC és a KSI előtt. A viadalon ezúttal nem vett részt a felnőtt-világbajnokságra készülő, az olimpiai kvótaszerzés küszöbén álló Gulyás Michelle. A június 8. és 14. között esedékes kairói vb-n Erdős Rita váltóban lesz érdekelt.
A fiúk dobogója - a tetején Tamás József Forrás: pentathlon.hu
A fiúk dobogója - a tetején Tamás József Forrás: pentathlon.hu
A fiúk között a Volán Fehérvárt erősítő Tamás József kiváló vívással kezdett (26 gy.–3 v.), majd a 21. születésnapját éppen szombaton ünneplő öttusázó az úszásban is a legjobbnak bizonyult (1:56.80). Ezzel a teljesítménnyel megalapozta a jó szereplését, mely végül országos bajnoki címmel párosult. Az ezüstérem a Kőbánya SC-t képviselő, és minden számban kiegyensúlyozottnak mutatkozó 20 éves Bőhm Csabának járt, míg a bronzérmet KSI 19 éves versenyzője, Koleszár Mihály érdemelte ki. A kombinált számban megint leggyorsabb, 17 éves U19-es bajnok, Gáll András (Trion SC) az ötödikként végzett, míg a lovaglást megnyerő UTE-s Tamás Botond, 2005-ös születésűként végzett a hetedikként. Csapatban a Tamás József, Csák Milán és Katona Bence alkotta Volán Fehérvár nyert a Trion SC és a KSI előtt. A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.