UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-06-06 18:09

Vívás: juniorezüstök a párbajtőrözők Eb-válogatóján

A párbajtőrözők Tatán rendezett Európa-bajnoki válogatóversenyén a 18 éves Bartkó Levente és a 19 esztendős Büki Lili is a második helyen végzett.

Szombaton és vasárnap a párbajtőrözők tatai olimpiai edzőtáborában rendeztek válogatóversenyt az őszi felnőtt Európa-bajnokságra. A megméretésen ezúttal is több korosztályos vívó elindult, és szerepelt kiválóan.

Bartkó Levente egészen a döntőig menetelt Forrás: mtk.hu
Bartkó Levente egészen a döntőig menetelt Forrás: mtk.hu
Az első napon a férfiak között Bartkó Levente egészen a döntőig menetelt a több mint százfős mezőnyben. Az MTK Budapest 18 éves ígérete a legjobb nyolc között ráadásul a tokiói induló Siklósi Gergelyt győzte le 15:12-re. A végig kiegyensúlyozottan vívó Bartkó aztán az aranycsatában 15:8-ra kikapott Andrásfi Tibortól, de így is nagy dicséret illeti a teljesítményét. A negyeddöntőig az Alba Régia Vívóakadémia színeiben szereplő, 2003-as születésű Kovács Gergely is eljutott, a junior magyar bajnokot azonban ott 9:8-cal állította meg Buta Levente. Vasárnap a nők versenyéről az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese és a 18 éves, többek között kadétvilágbajnoki címmel büszkélkedő Muhari Eszter is hiányzott. A mezőny nélkülük is igen nívós volt, a juniorok dobogós helyeiről pedig Büki Lili és Dékány Kinga gondoskodott. A fiatalok az elődöntőben futottak össze, melyben Büki 15:13-ra nyert békéscsabai ellenfelével szemben, majd az OMS-Tata kiválósága házi döntőt vívott klubtársával, Kun Annával, és végül 15:10-re maradt alul. Külön megsüvegelendő a debreceni színekben versenyző Nagy Blanka Virág teljesítménye, aki 2006-os születésűként, azaz még serdülőként jutott a negyeddöntőbe, és ott a későbbi aranyérmestől szenvedett vereséget.

EURÓPA-BAJNOKI VÁLOGATÓVERSENY, TATA Férfi párbajtőr egyéni, 108 induló. Végeredmény: 1. Andrásfi Tibor (BVSC), 2. Bartkó Levente (MTK), 3. Buta Levente (Vasas) és Niko Vuorinen (finn), 5. Siklósi Gergely (Honvéd), 6. Nagy Dávid (Vasas), 7. Rédli András (Honvéd), 8. Kovács Gergely (Alba Régia). A döntőben: Andrásfi–Bartkó 15:8. Női párbajtőr egyéni, 79 induló. Végeredmény: 1. Kun Anna (OMS-Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Büki Lili (OMS-Tata), 3. Maria Doig Calderon (perui) és Dékány Kinga (AVA Békéscsaba), 5. Kis Ágnes (NKESE), 6. Gnám Tamara (Tatabánya), 7. Nagy Bianka (Békessy Debrecen), 8. Mihály Kata (Békessy Debrecen). A döntőben: Kun–Büki 15:10.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.