UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2021-06-08 09:00

Rg: az első nap a juniorcsapatoké a várnai Eb-n

A mindkét koreográfiájával a fináléba vágyó junior együttes kéziszer-válogatottnak egy nap alatt kell nagyot alakítania a ritmikus gimnasztikázók várnai Európa-bajnokságán.

Szerdán kezdetét veszi a ritmikus gimnasztikázók várnai Európa-bajnoksága. A kontinensviadal első napján a junior együttes kéziszer-válogatottaké lesz a főszerep, a folytatásban a felnőtt egyéni versenyzők és csapatok lépnek szőnyegre.

A magyar lányok bíznak a finálékban Fotó: Makó Éva
A magyar lányok bíznak a finálékban Fotó: Makó Éva
A Deutsch-Lazsányi Erika, Lauber Zsófia és Márton Minea által felkészített magyar juniorcsapat bizakodva érkezett a megméretésre, és a közelmúlt nemzetközi viadalain elért eredményei alapján joggal reménykedik a fináléba jutásban. A juniorválogatott Hegedűs Hanna, Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Tukacs Lotti, Varga Lujza és Virga Emma összeállításban szerepel Bulgáriában, a lányok szerda délelőtt az 5 labda és az 5 szalag gyakorlatukat mutatják be a selejtezőkben, a szerenkénti finálékra pedig még aznap este sor kerül. A magyar juniorok az elmúlt években sikeresen szerepeltek a korosztályos világviadalokon, a két évvel ezelőtti csapat például a kombinált versenyben az előkelő hatodik helyen zárt a moszkvai junior-világbajnokságon – ezzel is magasra téve a lécet a mostani együttes számára.
A magyar küldöttségből a juniorválogatott érkezett elsőként Bulgáriába Forrás: RG-info-Hungary
A magyar küldöttségből a juniorválogatott érkezett elsőként Bulgáriába Forrás: RG-info-Hungary
„Bennünk edzőkben és a lányokban is van bizonyítási vágy, hogy hasonló eredményt érjünk el – mondta a felkészülés során Lauber Zsófia. – Nap mint nap a lányok sikerélményéért dolgozunk. A célunk pedig az, hogy ebből a juniorcsapatból is – az előzőhöz hasonlóan – át tudjunk emelni versenyzőket a felnőttválogatottba. Most az öt szalag- és az öt labdagyakorlat is nagyon magas technikai pontszámmal készült. A 2019-es válogatotthoz képest a dupláját csinálják a lányok a szőnyegen. A nemzetközi színtéren megemelkedtek a követelmények. Mi próbáljuk tartani a lépést a legjobbakkal, és bízunk benne, hogy az Európa-bajnokságon mindkét gyakorlatunk finálét ér majd.” Hogy a lányok a legjobb nyolc válogatott között az esti döntőkben is bemutathatják a gyakorlataikat, abban Deutsch-Lazsányi Erika, a hazai szövetség technikai bizottságának elnöke is bízik. „A junior együttes kéziszercsapattól a szerenkénti döntőbe jutást várom. Az sem kizárt, hogy mindkét szerrel bekerülnek, de a mentális és a fizikai terhelés is nagy lesz, hiszen nagyon gyors a verseny. Nem könnyű feladat tizenhárom-tizenöt éves lányoknak a selejtező után újra szőnyegre lépni, de arra készítjük őket, hogy bírják” – fogalmazott a szakember. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.