UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-06-09 20:37

Kosárlabda: Székely Norbert női válogatottja a megfiatalított kerettel hasznos tapasztalatokat gyűjtött Görögországban

A magyar női kosárlabda-válogatott a közelmúltban Athénban vett részt összetartáson, amely alatt három mérkőzést is játszott a házigazda görögök ellen.

Nemrégiben a felnőtt női válogatott kosarasai Athénban edzőtáboroztak, amelynek keretében három görögök elleni felkészülési találkozó is szerepelt a programban. Az erősen megfiatalított keretben öt U20-as játékos is helyett kapott. A szövetségi kapitányt, Székely Norbertet kérdeztük az összetartás, illetve az edzőmérkőzések tanulságairól. „Ha az elmúlt éveket tekintjük, akkor mi folyamatosan figyeltünk arra, hogy a fiatal játékosoknak bizonyítási lehetőséget adjunk a felnőttválogatottban is. Tehát ez nemcsak erre az öt napos görögországi túrára szólt, hanem az a cél, hogy ezek a lányok hosszútávon is meghatározó tagjai legyenek a nemzeti csapatnak. Mivel ezen a nyáron sajnos lemaradtunk az Európa-bajnokságról, illetve az U20-as korosztálynak pedig nem rendeznek kontinenstornát, így a tehetségeknek ez kiváló alkalom, hogy beépüljenek a „nagy” válogatottba. Jelenleg különösen fontos, hogy a fiataljaink minél több nemzetközi meccset játszanak, éppen ezért az athéni mérkőzések rendkívül hasznosak voltak” – nyilatkozta a szövetségi kapitány az Utánpótlássportnak.

Öt U20-as leányzó is helyett kapott Székely Norbert legutóbbi keretében Fotó: Tumbász Hédi / nemzetisport.hu
Öt U20-as leányzó is helyett kapott Székely Norbert legutóbbi keretében Fotó: Tumbász Hédi / nemzetisport.hu
A 20 éven aluli korosztályos nemzeti alakulatból Mányoky Réka (Ludovika-FCSM Csata), Tóth Franka (Aluinvent DVTK), Kiss Angelika (Aluinvent DVTK), Varga Alíz (Sopron) és Wentzel Nóra (PEAC-Pécs) is lehetőséget kapott a szövetségi kapitánytól Görögországban. Az első mérkőzésen a házigazdák ellen 73-70-re kikapott a magyar gárda, ám másnap 61-54-re sikerült visszavágni, végül az utolsó csatát pedig szintén a görögök nyerték 67-51-re. „Úgy hiszem, összességében ez a pár nap remekül szolgálta a válogatott épülését. Amellett, hogy a fiatalok szerepet kaptak, még mérkőzést is tudtunk nyerni. Továbbá próbáltunk alakítani a csapat játékstílusán. Még fizikálisabb, attraktívabb irányba tereltük a játékot, amely a meccsek nagyrészében jól is működött. Az elmúlt időszakban abszolút a sebesség került a fókuszba a modern kosárlabdában, ennek megfelelően pedig mi is gyorsítani szeretnénk a csapat tempóját. Ez a fiatalságból adódóan pedig még kézenfekvőbbnek tűnt a mostani találkozókon.” Az Európa-bajnokságra készülő görög válogatott elleni ütközeteknek a magyarok 21,5 éves átlagéletkorú kerettel vágtak neki. Székely elmondása szerint Athénban legalább öt-hat rutinos játékos hiányzott a névsorból, akikre a novemberben kezdődő, új selejtezősorozatban már mindenképpen számítana, ám az ajtó nyitva áll majd ott is a most lehetőséghez jutó ifjabbak számára. A kvalifikációs csoport sorsolását majd júliusban tartják. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.