UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-06-17 19:54

Asztalitenisz: Szántosi Dávid és Lei Balázs remek formában utazik a szlovéniai kiemelt kategóriájú versenyre

Pénteken három magyar asztaliteniszező vág neki a szlovéniai Otocecben zajló korosztályos nemzetközi viadal fiúküzdelmeinek. Az elmúlt időszakban ígéretes játékot bemutató, két U15-ös tehetséggel, Szántosi Dáviddal és Lei Balázzsal beszélgettünk, akik mindketten ott lesznek az Európa-bajnokság előtti utolsó eseményen Szlovéniában.

Június 15-19. között Otocecben rendezik az utánpótlás asztaliteniszezők kiemelt besorolású nemzetközi versenyét. Ezúttal Szlovéniában – a közelmúltbeli csehországi és portugáliai viadaltól eltérően – kizárólag az U15-ösök és az U19-esek méretik meg magukat. Az első két napon a leányoké volt a főszerep, a magyarok közül Dari Helga az idősebbek között, míg Tanács Nóra és Müller Evelin az ifjabbak mezőnyében próbált szerencsét. Dari a negyeddöntőig jutott egyesben, azonban Müller és Tanács egyike sem jutott főtáblára szingliben, viszont párosban együtt a legjobb négyig verekedték magukat szerdán. Majd a csütörtöki szünnapot követően a fiúk következnek. Magyar részről az U19-ben András Csaba (BVSC-Zugló), az U15-ben pedig Szántosi Dávid (Szarvasi Körs ASE) és Lei Balázs (Ambrus Akadémia) lesz érdekelt. Az elmúlt héten Szántosi és Lei is a csehországi Havirovban remek formát mutatott, így mindketten önbizalommal telve várhatják a szlovéniai erőfelmérőt. „A májusi, portugáliai verseny még nem úgy ment a játék, mint szerettem volna, de ez betudható a hosszú kihagyásnak, hiszen a járvány miatt hosszú időn át elmaradt minden nemzetközi esemény – kezdte szavait Szántosi az érdeklődésünkre. – Viszont legutóbb Havirovban jobban játszottam már, elkaptam a ritmust, és talán a sorsolás is kedvezőbbnek tűnt. Egészen az U15-ös negyeddöntőig, ahol ugyanis megkaptam az egész mezőny minden bizonnyal legjobbját, a francia Felix Lebrun. Öt játszmában végül vereséget szenvedtem tőle a legjobb nyolc között, a döntő szett is végig kiélezetten alakult, az 12-10 lett a javára, de így sem érzem csalódottnak magam, abszolút kiadtam magamból mindent. Pláne, annak a fényében, hogy előzetesen inkább az volt a papírforma, hogy simán nyer a francia srác. Ezek után bízom benne, hogy Otocecben legalább ilyen színvonalú teljesítményt tudok bemutatni, és nem titkolt vágyam, hogy ott már bejussak az elődöntőbe.”

Forrás: MOATSZ
Forrás: MOATSZ
A szarvasi tehetség mellett ott lesz a szlovéniai U15-ös mezőnyben az Ambrus Akadémia fiatalja, Lei Balázs is, akinek – Szántosival ellentétben – múlt héten összejött a legjobb négy közé jutás Csehországban. „Szerencsére egyre jobb állapotban vagyok, és önbizalommal játszhattam mind a portugáliai, mind a csehországi viadalon. Havirovban kifejezetten kedvező sorsolás jutott, ezáltal az elődöntőig menetelhettem – mondta Lei az Utánpótlássportnak. – Vila Realhoz hasonlóan, ott ismét belefutottam a román Chiritába, sajnos most is megvert három játszmában. Gyakorlatilag szinte minden alkalommal megtaláljuk egymást – jegyezte meg nevetve Balázs. – Jelenleg ugyan ő még jobb erőt képvisel, mint én, de meccsről meccsre egyre közelebb kerülök hozzá. Ezek a komoly tétmeccsek – akár vereségek is – mindenképpen kellenek a fejlődésünkhöz. Az otoceci kiemelt tornán már kizárólag a ranglista legjobb harminckét játékosa vesz részt. Ezzel fel van adva a lecke, nagy kihívás lesz, de kiváló teszt is egyben, hogy a nyári, varasdi Eb-n jól teljesítsünk.” Szántosi és Lei az egyéni küzdelmek mellett párosban is rajthoz áll most az U15-ösök mezőnyében, bár ezúttal nem együtt, hanem külön-külön, előbbi belga, míg utóbbi szlovén partnerrel. Ennek az elsődleges oka, hogy Lei indulása sokáig kérdéses volt, csak az utolsó pillanatban került olyan helyre a ranglistán, hogy benevezhessék, ezért nem szerepelhet együtt ezúttal a másik magyarral, ám a július 18-től augusztus 1-ig tartó varasdi Európa-bajnokságon mindenképpen együtt indulnak. További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.