UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2021-06-17 13:25

Torna: a legjobbak között repülnek a KSI lányai

Hogy továbbra is kiváló nevelőmunka folyik a KSI tornaszakosztályában, azt a lányok nemrégiben rendezett ifjúsági bajnokságán elért eredmények is mutatják.

A KSI tornaszakosztálya a magalakulása óta meghatározó szerepet tölt be a magyar tornában, ez pedig többek között az egyesületben folyó kiváló nevelőmunkának köszönhető. Az Istvánmezei úti süllyesztett tornacsarnokba lépve nagy nyüzsgést tapasztalhatunk, a fiatalok szerről szerre járnak és igyekeznek tökéletesíteni a gyakorlataikat. Közöttük ismerhetjük fel a klub ifjúsági korú leánytornászait, akik a május végi korosztályos országos bajnokságon is halmozták az érmeket. A 2006-os születésű Balázs Kira ugrásban, az egy évvel fiatalabb Balzsay Hanna pedig talajon és gerendán nyert, míg összetettben, valamint felemás korláton az előkelő második helyen végzett. Emellett Kira még talajon szerzett bronzot, a csapatbajnokság első fordulójában pedig a 2007-es születésű Agnecz Lucával kiegészülve lettek másodikok a KSI-s lányok. Addig, amíg a tornászok elérnek az ifjúsági korosztály hazai legjobbjai közé, hosszú út vezet. Erről Kisiván István, a lányok egyik edzője beszélt.

Agnecz Luca, Balzsay Hanna és Balázs Kira
Agnecz Luca, Balzsay Hanna és Balázs Kira
„A lányoknál ez viszonylag gyorsan történik – magyarázza a szakember. – Hét-nyolc év alatt érik el az ifi korosztályt, és addigra már nagy anyagerővel, tudással kell rendelkezniük. A KSI-ben általában tizenkét-tizenöt fős csoportok indulnak, és ha minden jól megy, közülük ketten-hárman elérnek az ifjúsági, majd a felnőttszintű tornáig. A tehetség fontos, de a legmeghatározóbb összetevő a szorgalom és a kitartás. Figyelnünk kell, hogy a lányok túl nagy terhelést ne kapjanak korán, mégis az alapokat jól megtanulják, hogy később építhessenek rá. Ha valakiből sikerül kihozni azt, amit a képességei engednek, akkor már úgy érzem, megérte vele foglalkozni.” Hasonló véleményen van a korosztály másik felkészítője, az egykor maga is válogatott Balzsayné Reubl Tünde. A volt profi ökölvívó-világbajnok Balzsay Károly felesége, ráadásul a nagyobbik lányuknak, Hannának is az edzője. „Heti hatszor edzünk napi hat órát. Igencsak oda kell tenniük magukat a lányoknak, de nagyon szorgalmas kis csapatunk van. Le a kalappal előttük, hiszen mindent megcsinálnak, amit kérünk tőlük. Hogy Hannával együtt dolgozunk annak jó és rossz oldala is akad. Most éppen kamaszodik, és előfordul, hogy dacol velem a teremben – de csak velem. Persze, rossz nézni, amikor sérült, fáj valamije, és potyogó könnyekkel edz, viszont nagyszerű érzés, ha sikerül neki, amiért megdolgozott, és csillogó szemekkel büszkélkedik, hogy: látod, Anya, megvolt!” Hanna háromévesen már elkezdett ismerkedni a torna alapjaival, és azt sem felejti el megjegyezni, hogy édesanyja eredetileg nem ebben a sportágban képzelt neki jövőt. „Anya utólag mondta meg, nem akarta, hogy tornázzak, mert veszélyes, de engem nagyon megfogott – avat be a 13 éves ígéret. – Kellő odafigyeléssel el lehet kerülni a sérüléseket. Leginkább az vonzott a tornában, hogy lehet repülni, és új elemeket tanulni. Az ob-n elért eredményeimnek örülök. Szerintem annak köszönhetőek, hogy figyeltem a tartásra és próbáltam minél precízebben dolgozni. Remélem, folyamatos marad a fejlődésem, és egyszer beteljesül a vágyam, hogy kijussak az olimpiára.” A céljai nem kisebbek Balázs Kirának sem. A 14 esztendős reménység jövőre a felnőttkorosztályba lép, azonban már az is biztos, hogy az utánpótlásévei nem múlnak el kimagasló sikerek nélkül. Kira a tavaly év végi mersini ifjúsági Európa-bajnokságon tagja volt a bronzérmes leánycsapatnak, egyéni összetettben a hatodik helyen zárt, míg az ugrás fináléjába is bejutott. „Kicsit későn, hétévesen kezdtem Salgótarjánban, miután ajánlólevelet kaptam – mondja a tornászlány. – Szerencsére hamar a fővárosba költöztünk, és a lemaradásomat is gyorsan be tudtam hozni. A torna rendkívül változatos és szép sportág, az elemek pedig érdekesek. Az Európa-bajnoki szereplés hatalmas élmény volt, és nagy motivációt adott a folytatáshoz. Az idén még a Gymnasiadén szeretnék szerekhez lépni, aztán bízom benne, hogy a felnőttmezőnyben is megállom a helyem.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.