UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-06-22 18:12

Birkózás: Elekes Enikő aranyérmével, és további öt dobogóval zártak a magyar fiatalok a szamokovi kadét Eb-n

Hat éremmel, közte egy arannyal tért haza a magyar válogatott a birkózók vasárnap véget ért kadét Európa-bajnokságát Szamokovban.

Az elmúlt héten a bulgáriai Szamokovban tartották a kadét birkózók kontinensviadalát. Az Európa-bajnokságon a magyar fiatalok összesen hat érmet szereztek, ebből négy a lányok érdeme. A küldöttség egyetlen elsőségét Elekes Enikő gyűjtötte be 65 kilóban; Nyikos Veronika (73 kg), Osváth-Nagy Noémi (69 kg) és László Nikolett (46 kg) pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A fiúk közül a 60 kilós kötöttfogásúak mezőnyében Lévai Levente nyakába ezüst-, míg a 110 kilós szabadfogású Gellén Milánéba bronzérmet akasztottak. Nem sok hiányzott a magyar válogatott második elsőségéhez, hiszen Lévai három magabiztos győzelemmel menetelt a vasárnapi fináléba, ahol a szőnyeg másik felén az azeri Farid Khalilov várt rá. A Honvéd tehetségének a kezdés itt is jól sikerült, egy perccel a vége előtt még ő vezetett, a „hajrában” viszont egy pörgetéssel, majd levitellel Khalilov beállította a végeredményt (6–3), amivel nem sikerült az újabb aranyérmet megszerezni. Ám Lévai – az elmondása szerint – az utolsó fájó vereség ellenére is boldog, előzetesen mindenképpen aláírta volna az ezüstérmet.

Balról: Gyurasits Csaba (edző), Elekes Enikő, Osváth-Nagy Noémi, László Nikolett (elől), Nyikos Veronika és Bóna Dániel (edző) Forrás: MBSZ
Balról: Gyurasits Csaba (edző), Elekes Enikő, Osváth-Nagy Noémi, László Nikolett (elől), Nyikos Veronika és Bóna Dániel (edző) Forrás: MBSZ
Az érmek zömét bezsebelő lányok szövetségi edzője, Gyurasits Csaba az Eb-t megelőzően azt jósolta, ha minden ideálisan alakul, akár négy-öt érmet is nyerhetnek a versenyzői. A szakvezető által áhított eredmények valósággá váltak, és az ötödik éremre is volt esély, hiszen Borsos Viktória a 61 kilósok között csupán hajszálnyival maradt le a dobogóról: ötödik lett, akárcsak a 65 kilós, szabadfogású Nagy Marcell. „Összességében elégedett vagyok a lányok eredményeivel, szépen teljesítettek Bulgáriában, ám maradt bennem némi hiányérzet is – kezdte Gyurasits az érdeklődésünkre. – Ugyanis a négy bronzéremből legalább kettő lehetett volna fényesebb is, hiszen mind a négy harmadik helyezett lányunk nagyon közel került a döntőbe jutáshoz. Emellett Borsos Viktória dobogója is csupán karnyújtásnyira volt. Most még kicsit vegyesek az érzéseim emiatt, de mindezekkel együtt az Eb kicsengése egyértelműen pozitív. Elekes Enikő ismét remekelt, uralta a súlycsoportját. Ügyességben, gyorsaságban és technikában nem tudják fel venni vele a versenyt Európában, ezt újból láthatta mindenki. Nála inkább az volt a kulcs, hogy ne izgulja túl a mérkőzéseket. Remélhetőleg, a most mutatott mentális erőt majd a júliusi, budapesti vb-n is tudja hozni." A Kőbánya SC serdülő és kadét Európa-bajnok ígérete, Elekes így nyilatkozott az utanpotlassport.hu-nak a győzelme után. „Éreztem a verseny előtt, hogy remek formában vagyok, ideálisan zajlott a felkészülésem, és bíztam benne, hogy jól megy majd a birkózás Bulgáriában is. Úgy utaztam el, hogy egyértelmű célom az arany. Bár korábban ebben a korosztályban még nem indultam nemzetközi versenyen, tisztában voltam vele, hogy komoly riválisokkal kerülhetek szembe, de szerencsére minden jól alakult – fogalmazott örömtelien Enikő. – Kívülről bár úgy tűnhetett, hogy valamennyi meccsem viszonylag sima eredménnyel zárult, de én minden meccsemen iszonyatosan elfáradtam. Kemény küzdelmet vívtam az ellenfeleim mellett önmagammal is. Le kellett döntenem a korlátaimat, és kihozni magamból a legjobbat. Nagyon boldog vagyok ezzel az aranyéremmel, és remélem, egy hónap múlva, hazai közönség előtt, a budapesti világbajnokságon meg tudom ismételni ezt a teljesítményt. Ott nyilván még erősebb lesz a mezőny, így az elsődleges célnak a dobogóra kerülést tűzöm ki.” A hét végén a hazai kadét birkózókra már vb-válogatóverseny vár a KIMBA csepeli csarnokában. Ezen a viadalon dől el, hogy kik képviselhetik a magyar színeket az egy hónap múlva esedékes, budapesti korosztályos világbajnokságon. A Szamokovban érmet szerző versenyzőknek csak egy mérkőzést kell vívniuk a nemzeti csapatba kerülésért a viadal legvégén, a válogató győzteseivel. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.