UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2021-06-26 08:54

Vízilabda: vasárnap kezdődik az U15-ös lányok szentesi Eb-je

A magyar U15-ös leány vízilabda-válogatott vasárnap a görögök ellen kezdi meg a szereplését a korosztály szentesi Európa-bajnokságán.

Vasárnap Szentesen veszi kezdetét az U15-ös leányvízilabdázók második alkalommal kiírt Európa-bajnoksága. A magyar csapat a nyitó napon a görögökkel méri össze tudását, a folytatásban aztán a horvátokkal és az oroszokkal játszik a csoportjában. A válogatott két éve a hetedik helyen zárt a Kirisiben rendezett korosztályos kontinensviadalon, és ezúttal is csak találgatni lehet az erőviszonyokat, hiszen a lányok nem jártak nemzetközi tornán a viadal előtt. A szakvezetés szerint a felnőttmezőnyben is az élvonalba tartozó országok utánpótlása lehet esélyes a dobogóra.

Az U15-ös leányválogatott bizakodva várja az Eb nyitányát Forrás: MVLSZ
Az U15-ös leányválogatott bizakodva várja az Eb nyitányát Forrás: MVLSZ
Az U15-ös Eb-n végül kilenc csapat vállalta a részvételt, így két csoportba sorsolták az együtteseket. Biros Péter, a női utánpótlás szövetségi kapitánya szerint ígéretes korosztályról beszélhetünk, ám a torna ezzel együtt is ugrás az ismeretlenbe. A háromszoros olimpiai bajnok szakember úgy véli, hogy a világversenyek szentesi kezdése megalapozhatja a magyar vízilabda jó nyarát, és azt is hozzátette, nem szeretne terhet rakni a lányok vállára, ugyanakkor igen optimista. A csapatot szövetségi edzőként irányító Sike József arról beszélt a szövetségi honlapnak, hogy a spanyol, az orosz, a görög, a holland és az olasz csapat lehet a legveszélyesebb ellenfél a gárdájára, tehát nem számít nagy meglepetésekre. „Az eredményességről nem érdemes beszélni, várjuk meg a csoportmeccseket, akkor okosabbak leszünk – mondta a szakember. – A négyhetes felkészülés, az évközi edzések maximálisan segítették a munkánkat, a szövetség jól megszervezte a dolgokat. Miközben itthon ugyanezen korosztályos csapatok két negyedig csak szorosan védekezhetnek a bajnokságokban, addig az Európa-bajnokságon más a szabály, lehet zónázni – ezt értelemszerűen meg kell szoknunk. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz ezzel sem gond, és a 2028-as olimpián legalább négy leányt ad majd ez a csapat a válogatottba. A munka úgy lett felépítve, hogy a kondíció, az állóképesség, a gyorsaság mind-mind az Európa-bajnokság utolsó három napján legyen a csúcson.” A csoportmeccseket követően a negyeddöntőkkel folytatódik a torna, a döntőt pedig július 4-én, vasárnap rendezik.

LEÁNY U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZENTES Csoportbeosztás A-csoport: Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Izrael, Szerbia B-csoport: Oroszország, Görögország, Horvátország, Magyarország A magyar válogatott kerete Kapusok: Torma Luca (Győr) Varga Nóra (Szentes) Mezőnyjátékosok: Bereczki Luca (BVSC) Gulyás-Oldal Emma (FTC) Hajdú Kata (UVSE) Horváth Zsófia Szentes Kardos Dominika (Dunaújváros) Kardos Laura (Dunaújváros) Kiss Patrícia (BVSC) Lendvai Natasa (KSI) Lendvay Zoé (UVSE) Sóti Lili (Tatabánya) Tiba Panna (UVSE) Varró Eszter OSC Zantleitner Helga (Tatabánya) Szakmai stáb: Biros Péter szövetségi kapitány dr. Sike József vezetőedző Zantleitner Krisztina edző Soós Ildikó edző Csicsáky Vince videós

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.