UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2021-07-05 17:25

Vízilabda: csak csapatként nyerhettek Eb-t az U15-ös lányok

A szentesi U15-ös leány vízilabda Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett magyar válogatott tagjait kérdeztük a siker után.

Mint arról beszámoltunk, a Sike József által irányított magyar U15-ös leány vízilabda-válogatott egy góllal volt jobb az oroszoknál a szentesi Európa-bajnokság döntőjében. A lányok csoportban a görög, a horvát és az orosz válogatott ellen is magabiztosan a nyertek, majd a hollandok legyőzését követően az elődöntőben újra a görögöket gyűrték le, hogy a fináléban ismét az oroszok következzenek. A magyarok először a tornán kétgólos hátrányba kerültek, ám nagy akaratról és küzdeni tudásról téve tanúbizonyságot a harmadik negyed végére fordítottak, végül az egygólos előnyt megtartották az utolsó dudaszóig: 7–6-os győzelemmel lettek a korosztály Európa-bajnokai. A döntő után a főszereplőket kérdeztük.

Csak csapatként nyerhettek Eb-t az U15-ös lányok Fotó: Vidovics Ferenc
Csak csapatként nyerhettek Eb-t az U15-ös lányok Fotó: Vidovics Ferenc
„Tizennégy-tizenöt éves lányoknak kellett egy hét alatt hat meccset játszaniuk, így számoltunk azzal, hogy a végén már nem fogunk sziporkázni – értékelt Sike József. A szív diadala volt! Az egész torna alatt komoly védekezési teljesítményt nyújtottunk – ez kellett a sikerhez. Amikor egy éve először találkoztam a lányokkal, azt mondtam nekik, hogy itthon nem lehet más a céljuk, mint döntőt játszaniuk. Megértették, hogy mit jelent Magyarországon Eb-n szerepelni. Köszönet jár a klubedzőknek és minden stábtagnak, különösen Biros Péternek, aki háromszoros olimpiai bajnokként keverte a lányok energiaitalát, és hajnalban vágta a videókat, hogy másnap elemezni tudjuk. Női vízilabdában legutóbb huszonhárom évvel ezelőtt, Sheffieldben volt utánpótlás-világeseményen aranyérmünk. Örülünk, de helyén kezeljük a sikert.” Biros Péter a női utánpótlás szövetségi kapitányaként az első rangosabb trófeáját szerezte meg. Az egykori világklasszis a csapategységet emelte ki a tornát követően. „A legnehezebb az volt, hogy olyan játékosokat kellett csapattá gyúrni, akik a saját klubjukban meghatározó egyéniségek, sok gólt lőnek, és esetenként más szerepkörben is vízilabdáznak. Csak csapatként lehet nyerni, és örülök, hogy mindenki hátrébb tudta helyezni a saját egóját a közös cél érdekében. Úgy gondolom, eredményességben a női vízilabda is lehet olyan jó, mint a férfi.”
Torma Luca az Eb legjobb kapusa lett  Fotó: Vidovics Ferenc
Torma Luca az Eb legjobb kapusa lett Fotó: Vidovics Ferenc
Hogy a magyar válogatott az egész Európa-bajnokság alatt kiválóan védekezett, az az elsőszámú kapusának, Torma Lucának is köszönhető, aki számos bravúrt mutatott be a torna során, és megérdemelten lett a kontinensviadal legjobb kapusa. „Boldog vagyok, hogy nekem járt az elismerés. Valóban jól ment a védés, de természetesen ebben a lányok is sokat segítettek. Azért nyertünk, mert csapatként tudtunk együtt dolgozni.” A válogatott csapatkapitánya, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely lánya, Kiss Patrícia is az egységességet emelte ki.
A végén Sike József is a vízbe került Fotó: Vidovics Ferenc
A végén Sike József is a vízbe került Fotó: Vidovics Ferenc
„Büszke vagyok a lányokra, hiszen nagyon összetartóak voltunk. Felemelő érzés a nyakunkban tudni az aranyérmet. Mindenkinek voltak hibái, de ki sikerült kijavítanunk azokat. Persze, tudjuk, hogy ez utánpótlástorna volt, és az igazi célunkig még hosszú időt kell megtennünk, de boldogok vagyunk.” Az Eb-n egymaga tizenkilenc gólig jutó Hajdú Kata ugyancsak a társakat dicsérte: „A döntő előtt nagyon felszívtuk magunkat, és szerettük volna kihozni magunkból a legtöbbet. Örülök, hogy sikerült nyernünk. A csapat összetartóereje is kellett, hogy két gólról megfordítsuk az oroszok elleni meccset. Fárasztó egy héten vagyunk túl, de az egységességünk mindenen átsegített. A saját teljesítményemmel elégedett lehetek, mert úgy érzem, a csapat hasznára tudtam lenni. Természetesen a társaknak is jár a dicséret, hiszen rengeteg gólpasszt adtak.”

A magyar U15-ös leány vízilabda-válogatott Eb-győztes kerete Kapusok: Torma Luca, Varga Nóra. Mezőnyjátékosok: Bereczki Luca, Gulyás-Oldal Emma, Hajdú Kata, Horváth Zsófia, Kardos Dominika, Kardos Laura, Kiss Patrícia, Lendvai Natasa, Lendvay Zoé, Sóti Lili, Tiba Panna, Varró Eszter, Zantleitner Helga. Szakmai stáb: Biros Péter szövetségi kapitány, dr. Sike József vezetőedző, Zantleitner Krisztina edző, Soós Ildikó edző, Csicsáky Vince videós

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.