UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-07-12 16:38

Úszás: kihozta a maximumot (talán még annál is többet) a magyar csapat a római junior Eb-ből

Két arany-, két ezüst- és három bronzéremmel tért haza az Olaszországban rendezett junior úszó Európa-bajnokságról a magyar csapat, amely a hatodik helyet szerezte meg a pontversenyben.

Éremszerzések és a tisztes helytállás reményében vágott neki a múlt héten Rómában rendezett junior Európa-bajnokságnak a magyar úszóválogatott. Nem mellesleg legjobbja, az olimpiára készülő Kós Hubert hiányában, aki a 200 m vegyes biztos aranyérme mellett alighanem több további dobogós helyezésről is lemaradt.

Pádár Nikoletta nyerte a magyar csapat egyetlen egyéni aranyérmét Rómában Fotó: G. Scala/LEN
Pádár Nikoletta nyerte a magyar csapat egyetlen egyéni aranyérmét Rómában Fotó: G. Scala/LEN
Azonban volt, ki előlépjen a nagyszínpadra: ahogyan azt várni lehetett, és Krajnyák György, a MÚSZ utánpótlás vezetőedzője is előre jelezte, a lányok szerepeltek jobban. Az egyetlen egyéni aranyérmet Pádár Nikoletta nyerte 200 m gyorson (amelyen indult, és negyedik lett az olimpiára éppen hétfőn elutazott Veres Laura is), és egyébként az ő nevükhöz fűződik a másik Eb-cím is: a Veres, Fábián Bettina, Nyirádi Réka, Pádár összeállítású 4x200-as gyorsváltó már-már megalázó fölénnyel győzte le a második helyezett és a finálé előtt még nagy riválisnak vélt oroszokat. És majdnem arany lett Betlehem Dávid nagyszerű, 1500 gyorson bemutatott hajrájából is. Az idén elsősorban a nyílt vízre készül, nem a római kontinensverseny volt a főversenye, de így is maradandót alkotott, és a végén emberi ésszel felfoghatatlan hat századmásodperces különbséggel maradt alul török riválisával szemben. A másik ezüst a 4x200-as gyorsváltóból már ismert Fábián Bettina jóvoltából született, aki a záró napon 400 m gyorson alakított nagyot. Pádár mellett a legtöbb érmet (négyet) Ugrai Panna vihette haza: a 4x200-as egység mellett harmadik helyre úszott be 200 m vegyesen, a 4x100 mix (Mészáros Dániel, Magda Boldizsár és Pádár Nikoletta társaságában) és 4x100 leány gyorsváltóval (Pádár Nikolettával, Molnár Dórával, Nyirádi Rékával és a délelőtt úszó Gyurinovics Lilivel kiegészülve) is. A magyar csapat így két arany-, két ezüst és három bronzéremmel – elsősorban a váltósikereknek köszönhetően – még talán felül is múlta az előzetes várakozásokat, s az éremtáblázaton a hetedik, a pontversenyben pedig a hatodik helyen zárta az olaszországi kontinensversenyt. Csak összehasonlításképpen: a legutóbbi, két évvel ezelőtti kazanyi Eb-ről egy arany-, három ezüst- és két bronzéremmel tért haza a válogatott.

A magyar válogatott dobogós helyezései: Arany: Pádár Nikoletta (200 m gyors), 4x200-as leány gyorsváltó (Veres Laura, Fábián Bettina, Nyirádi Réka, Pádár Nikoletta) Ezüst: Betlehem Dávid (1500 m gyors), Fábián Bettina (400 m gyors) Bronz: Ugrai Panna (200 m vegyes), 4x100-as mix gyorsváltó (Mészáros Dániel, Magda Boldizsár, Pádár Nikoletta, Ugrai Panna), 4x100-as leány gyorsváltó (Pádár Nikoletta, Ugrai Panna, Molnár Dóra, Nyirádi Réka, délelőtt: Gyurinovics Lili)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.