UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-07-18 14:55

Birkózás: hétfőn rajtol a budapesti kadét-világbajnokság

Hétfőn kadét birkózó-világbajnokság kezdődik Budapesten, a Tüskecsarnokban. A 27 fős magyar válogatott már nagyon várja a küzdelmeket, a várakozásaik mellett erről is nyilatkoztak a hazai szövetség honlapján a fogásnemek vezetőedzői.

Kettő híján az összes súlycsoportban lesz magyar érdekelt a hétfőn induló budapesti kadét birkózó-világbajnokságon. A Tüskecsarnokban zajló viadal hétfőn a szabadfogásúak programjával kezdődik. A Farkas Gábor vezette együttes egy-egy bronzéremmel és ötödik hellyel zárta júniusban a szamokovi kadét Európa-bajnokságot. A harmadik helyezett nehézsúlyú, Gellén Milán nemrégiben betegséggel bajlódott, de a vezetőedző kifejtette, immár jól van, készen áll világbajnokságra – olvasható az MBSZ honlapján közzétett beharangozó írásban. „Már nagyon várjuk, hogy megmutathassuk, mire vagyunk képesek – fogalmazott Farkas Gábor. – Az edzéseink jó hangulatban teltek, kellően motiváltak a srácok. Az Eb óta a lenti helyzetből, valamint lábfogásból való támadásra és védekezésre helyeztük a hangsúlyt, ám ezen a héten már kicsit visszavettünk a tempóból – különösképp azért, mert két hete rendkívül kemény, megterhelő edzőtáborban vettünk részt Marosvásárhelyen, ahol több juniorral dolgozhattunk együtt. Nincs meg egyelőre a nyolcvan kilós versenyzőnk, a nigériai és dagesztáni származású, ám születése óta Magyarországon élő Arszunkajev Musza magyar állampolgársága, így ő UWW-színekben indul – erre is csak amiatt kerülhetett sor, mert az MBSZ külön kérvényt írt a nemzetközi szövetségnek. A mezőny biztosan nagyon erős lesz, de remélem, hogy a fiúk a maximumot kihozzák magukból. Bízom benne, hogy mindenki birkózik legalább egy-két győztes mérkőzést, és örülnék, ha valaki érmes vagy pontszerző helyen zárna.”

Az Eb-n nemrégiben aranyérmes Elekes Enikő (zöldben) a hazai vb-n is éremesélyesként indulhat Forrás: UWW / MBSZ
Az Eb-n nemrégiben aranyérmes Elekes Enikő (zöldben) a hazai vb-n is éremesélyesként indulhat Forrás: UWW / MBSZ
Gyurasits Csaba lánycsapata remekelt a kadét Európa-bajnokságon, amelyen Elekes Enikő (65 kg) arany-, míg Nyikos Veronika (73 kg), László Nikolett (46 kg) és Osváth-Nagy Noémi (69 kg) pedig bronzérmet nyert. „Néhány súlycsoportban változott a keret az Eb-hez képest: negyvenhárom kilóban a még nagyon fiatal Kapuvári Liliána bizonyíthat, ötvenháromban Terék Gerda, hatvanegy helyett ötvenhétben a serdülő Eb-aranyérmes Borsos Viktória, hatvanegyben pedig így Soliman Yasmine bizonyíthat. Az összes lánynak ez lesz élete első világbajnoksága, szóval kicsit a sötétben tapogatózunk, hiszen nem ismerjük az Európán kívüli erőviszonyokat. Épp emiatt hiába remélek két-három dobogós helyezést, az is benne van a pakliban, hogy egy sem lesz belőle. Bízom benne, hogy a hazai szőnyeg pozitívan hat rájuk, arra kértem a versenyzőket, csak azután találkozzanak a hozzátartozóikkal, ha már kiestek – fontos, hogy semmi ne terelje el a figyelmüket, és együtt mozogjon a csapat" – nyilatkozta a szakvezető. Péntektől vasárnapig a kötöttfogásúaké a főszerep. A szamokovi Eb-n a válogatottból egyedüliként 60 kilós Lévai Levente szerzett érmet – második helyen végzett. Ám a Honvéd fiataját Mányik Dávid legyőzte a hazai vb-válogatón, így az ESMTK tehetsége versenyezhet a vb-n. „Dávid is kiemelkedő képességű srác, igenis van esélye dobogóra állnia, nagyon ügyes srác. Megmutathatja, mire képes, szurkolok neki – mondta a kadét kötöttfogású válogatott mestere, Cifferszky Ákos. – Sajnos a közvetlen felkészülésből két hetet ki kellett hagynom, mert elkaptam a koronavírust, de szerencsére már teljesen jól vagyok. Az Eb-vel ellentétben ezúttal a két alsó súlycsoportban is indítunk versenyzőt, a serdülő Fige Levente és Tótok Péter képviseli a magyar színeket. Ötvenegy kilóban az Eb-n szereplő Végh Mátéval megbeszéltem, hogy a töretlen fejlődése érdekében ezúttal ne fogyjon le, helyette Gáspár Bálint indul. Kilencvenkét kilóban Kis Krisztián helyett Borosi Henrik birkózik. Úgy hiszem, akár két-három srác is nyerhet érmet, remélem, egyiküknek sikerül. Fizikailag és technikailag egyaránt rendben vannak, az utolsó napokra hagyjuk a mentális felkészülést. Azon dolgozunk, hogy a hazai szőnyeget ne extra teherként, hanem motivációként éljék meg."

A MAGYAR KADÉTVÁLOGATOTT: Szabadfogás, hétfő-szerda: Edzők: Farkas Gábor, Bábszky Gergely 45 kg: Baráth Károly (Vasas SC) 48 kg: Tallián Máté (Kertvárosi SE) 55 kg: Rácz Balázs (Újpesti TE) 60 kg: Gombos Alex (FTC) 65 kg: Tóth József Patrik (Szarvas) 71 kg: Rein Vilmos (Kertvárosi SE) 80 kg: Arszunkajev Musza (Vasas SC, UWW-színekben) 92 kg: Rosz Roland (Vasas SC) 110 kg: Gellén Milán (Haladás VSE) Női birkózás, szerda-péntek: Edzők: Gyurasits Csaba, Bóna Dániel 43 kg: Kapuvári Liliána (Újpesti TE) 46 kg: László Nikolett (ESMTK) 49 kg: Fáth Laura (Budapesti Honvéd) 53 kg: Terék Gerda (Budapesti Honvéd) 57 kg: Borsos Viktória (Kőbánya SC) 61 kg: Soliman Yasmine (Pécsi EAC) 65 kg: Elekes Enikő (Kőbánya SC) 69 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI) 73 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE) Kötöttfogás, péntek-vasárnap: Edzők: Cifferszky Ákos, Lévai Zoltán 45 kg: Fige Levente (Csepp-L) 48 kg: Tótok Péter (Vasas SC) 51 kg: Gáspár Bálint (Bócsai BLSE) 55 kg: Rafael Dániel (Soltvadkerti TE) 60 kg: Mányik Dávid (ESMTK) 65 kg: Takács Zsolt (ESMTK) 71 kg: Papp Barnabás (Dorogi NC) 80 kg: Szinay Csaba (Diósgyőri VTK) 92 kg: Borosi Henrik (Egri VSI) 110 kg: Darabos László (Budapesti Honvéd)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.