UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-07-29 18:57

„A Kollár ikrek a cselgáncsra születtek" – Ledényi Levente

A MOL Alapítvány által is támogatott 15 éves cselgáncsozó, Kollár Sebestyén és ikertestvére, Kollár Ágoston az elmúlt időszak korosztályos Európa-kupa versenyein folyamatosan szállítják a jobbnál jobb eredményeket az 50 kilósok mezőnyében. A kiváló formájuk biztató előjel lehet a közelgő, rigai ifjúsági Európa-bajnokság előtt.

A Ledényi Judo Team 15 éves ikerpárja, Kollár Ágoston és Kollár Sebestyén az elmúlt hónapban három ifjúsági Európa-versenyen vett részt, ezekről összesen négy éremmel, és két pontszerző hellyel tértek haza a fiatalok. Ám a mostanra nemzetközi szinten is eredményes tehetségek egykoron nem a cselgánccsal indították a küzdősportos karrierjüket. „Anno még öt évesen a dzsiu-dzsicuval kezdtünk elsőként. A bátyánk űzte azt a sportágat, mi ketten az elejétől fogva a tatami széléről néztük őt, és nagyon megtetszett, így kipróbáltuk, és ott ragadtunk. Majd viszonylag hamar kiderült, hogy tehetségesek vagyunk abban a szakágban, gyorsan fejlődtünk, és jöttek az eredmények, versenyeket is nyertünk, viszont bizonyos idő után már nem jelentett kihívást, így elkezdtünk közben – akkor még párhuzamosan – dzsúdózni is. Kis idő elteltével, első éves serdülőként már bekerültünk a korosztályos cselgáncsválogatottba, s ekkor választás elé állított minket az élet. Nehéz döntést kellett meghozni, de azóta minden erőnket a cselgáncsra fókuszáljuk” – nyilatkozta Sebestyén az Utánpótlássportnak. Ágoston szerint a versengés csak előre viszi őket, nincs közöttük különösebb rivalizálás, hiába egymás ellenfelei az edzéseken és a versenyeken is.

Remekelnek nemzetközi színtéren Ledényi Levente tanítványai, a Kollár-fivérek Forrás: Ledényi JI
Remekelnek nemzetközi színtéren Ledényi Levente tanítványai, a Kollár-fivérek Forrás: Ledényi JI
„Azonnal látszott, hogy a dzsúdóhoz is komoly érzékünk van, hiszen én első évemben az országos bajnokságon második helyen végeztem, illetve a diákolimpián is jól szerepeltünk. Gyakorlatilag végig párhuzamosan haladt kettőnk pályafutása, együtt kezdtük a dzsiu-dzsicut, majd közösen tértünk át a cselgáncsra, most is ugyanabban a súlycsoportban küzdünk – meséli a másik Kollár fivér. – Azonban nincs köztünk különösebb rivalizálás, mindig támogatjuk, motiváljuk egymást. Ha például versenyen mindketten döntőbe jutunk, nem mérkőzünk meg, az egyikünk feladja. Mindig megállapodunk ilyenkor, hogy kinek van szüksége jobban ranglistapontokra, vagy legutóbb éppen ki adta fel, de soha nem szokott ebből probléma lenni.” A testvérek edzője szerint a fiatalok személyisége és a cselgáncshoz való hozzáállása is nagyon hasonlít a másikéra. „Rendkívül jó mentalitással vannak megáldva mindketten, a karakterük is hasonló, nem is tudok igazán különbséget mondani kettejük között – mondta nevetve a trénerük, Ledényi Levente. A dzsúdóban annyi a differencia, hogy az egyikük inkább jobbra, a másikuk inkább balra dolgozik. A munkamoráljuk is abszolút példás, valósággal nem lehet megbüntetni őket, ugyanis ha például Sebinek plusz feladatot adok, Ágoston is végrehajtja, mivel nem akarnak lemaradni fizikailag a másiktól. Elszántak, a versenyzés körül forog az életük, a Kollár fiúk gyakorlatilag a dzsúdóra születtek.”
A himnuszt hallgatják a bukaresti verseny után, ahol az első és a harmadik helyen zártak Forrás: EJU
A himnuszt hallgatják a bukaresti verseny után, ahol az első és a harmadik helyen zártak Forrás: EJU
Az első ifjúsági évükben járó reménységek a nemzetközi szinten általában náluk egy, vagy két évvel idősebbek ellen bizonyítanak, akik súlyban is akár hat-nyolc kilóval nehezebbek. A közelmúltbeli poreci ifjúsági Európa-kupa viadalon például az 50 kilósok között mindketten bronzérmet szereztek. Majd Teplicében egyaránt pontszerzőként végeztek, és a bukaresti versenyen Ágoston aranyérmes lett, míg Sebestyén harmadikként zárt. „Némileg váratlanul ért, hogy első évesként rögtön ilyen szép eredményeket sikerült hoznunk az Európa-kupákon, de ez mindenképpen pozitív megerősítés, hogy jól dolgozunk, és kifizetődik a munka – fogalmazott Ágoston. – Ezek után önbizalommal várhatjuk az augusztusi, lettországi Eb-t. Remélhetőleg, ott összejön az álomdöntő, és mindketten fináléba kerülünk. Még nem beszéltük meg, hogy Rigában ki lépne vissza, de azt hiszem ez kellemes problémának tűnik, ha valóra válik ez a helyzet.”  További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.