UtánpótlásSport
2023. május 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2021-08-10 14:53

Evezés: tizenhét magyar sportolóval indul szerdán az ifjúsági világbajnokság

Augusztus 11-15. között a bulgáriai Plovdivban rendezik az evezősök ifjúsági világbajnokságát, amelyen három magyar egységnek szurkolhatunk. Az utánpótlás szövetségi kapitánnyal, Lőrincz Attilával beszélgettünk az esemény előtt.

Néhány nappal az ausztriai Jeunesse-kupa után, szerdán kezdődik a következő nemzetközi megméretés a 18 éves vagy attól fiatalabb evezősök számára. A bulgáriai Plovdivban rendezendő ifjúsági világbajnokságon a magyar csapat három egységgel, tizenhét versenyzővel képviselteti magát, akiket női és férfi négypárban, illetve férfi nyolcasban láthatunk; velük együtt összesen 43 ország 193 sportolója ül majd hajóba, hogy összemérje tudását.

Három magyar egységnek szurkolhatunk a bulgáriai ifi vb-n Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Három magyar egységnek szurkolhatunk a bulgáriai ifi vb-n Forrás: Magyar Evezős Szövetség
„Hosszú és biztató út áll a versenyzők mögött, ha a felkészülésre tekintünk. Márciusban és áprilisban is már folytak a különböző tesztelések, együtt eveztek a lehetséges kombinációk. Május elején már kialakultak a csapatok, és abban a hónapban eldőlt, kiket indítunk a vb-n – idézi fel az elmúlt időszakot Lőrincz Attila az Utánpótlássportnak. – Az utánpótlás-fejlesztési programnak fontos eleme a férfi nyolcas, abba az egységbe próbálom beépíteni a legjobb versenyzőinket. Ez sok közös összetartást igényel, de én úgy látom, jó állapotban vannak a srácok. Az eredmények miatt bizakodó vagyok, idősebbekkel is felvették a versenyt, nemzetközi szinten is. A lányok közül most csak a négypár fog lapátot ragadni, a többiek a Jeunesse-kupán indultak. Ami nehezítő tényező, hogy a magyar bajnokság pont kettévágta a közös felkészülést, de ezzel utólag nem tudunk mit tenni. A legnépesebb mezőny férfi négypárban lesz, ott huszonkét egység indul, ilyen szempontból nekik lesz a legnehezebb dolguk. A lányok is pozitív képet mutattak az idei első nemzetközi versenyen, Bledben, azonban – csakúgy mint a fiúknál – nehéz az esélyekről beszélni, hiszen nem lehet ebben a helyzetben úgy felmérni az ellenfelek erejét, mint korábban. A vb-n általában az első nyolc a pontszerző hely, bízom benne, hogy odaérnek majd az egységeink.”

IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, AUGUSZTUS 11-15. PLOVDIV (BULGÁRIA) A magyar egységek: Női négypár: Pádár Luca, Bagó Zsófia, Elek Boglárka, Harsányi Viktória Férfi négypár: Drávucz Máté, Földesi Bence, Nagy Bálint Bendegúz, Boros Olivér Férfi nyolcas: Kunstár Simon, Sarkadi-Nagy Nimród, Kósa András, Árvai Péter, Gosztola Balázs, Kovács Sándor, Belán Bendegúz, Nagyszokolyai Áron (kormányos: Szabó Zétény József) Tartalékok: Fazekas Fanni, Fernandez-Kiss Dávid

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.