UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-08-12 09:00

Birkózás: Szőke Alex némi hiányérzettel, de büszkén tért haza Tokióból

Tokióban a 97 kilós mezőny legfiatalabbjaként a 21 éves kötöttfogású birkózó, Szőke Alex az ötödik helyen zárta az ötkarikás játékokat. Az ESMTK versenyzője egy héttel a verseny után, már higgadtan értékelte az olimpiai szereplését.

A kötöttfogású birkózók 97 kilós súlycsoportjában az utánpótláskorúnak számító Szőke Alex remek eredményt elérve, az ötödik helyen zárt a nemrégiben véget ért tokiói olimpián. A 21 éves versenyző úgy fogalmazott az ötkarikás játékok előtt, hogy reális esélye van az éremszerzésre, viszont az ötödik hellyel sem lenne elégedetlen. A viadal után egy héttel kérdeztük az ESMTK kiválóságát a Japánban szerzett élményeiről.

Fotó: Mirkó István / Nemzeti Sport
Fotó: Mirkó István / Nemzeti Sport
„Mostanra volt időm valamennyire megemészteni a történteket, és egy hét elteltével már tudok örülni ennek az ötödik helynek. Nyilván maradt bennem némi hiányérzet, hiszen csupán egy lépésnyire álltam az áhított éremtől, de a bronzmérkőzésen elkövetettem egy komoly hibát. Valamiért fent, az égiek most ezt így akarták, nem jött össze, ezt el kell fogadnom. Igazából csalódott is vagyok, meg nem is, a helyére kell raknom még az eseményeket. De megyek tovább az utamon, és hasonló elánnal csinálom a munkám ezentúl is  – nyilatkozta Szőke az Utánpótlássportnak. – A Tokióban szerzett tapasztalatokból sokat lehet meríteni a későbbiekre, igyekszem ezt motivációként felhasználni. A következő állomás most már az októberi, norvégiai világbajnokság, azonban az egyértelmű, hogy 2024-ben Párizsban is ott szeretnék lenni." A junior Európa-bajnok, valamint kadétvilág- és Európa-bajnok Szőke kiváló formát mutatva jutott el a bronzmérkőzésig, az első körben a cseh Artur Omarovot legyőzésével kezdett, majd a negyeddöntőben a súlycsoport kétségkívül legjobbja, az orosz Musza Jevlojev jutott ellenfélül. A magyar fiatal ezen a meccsen is helytállt, ám 6-2-re végül vereséget szenvedett – a későbbiekben aranyérmes – orosz klasszistól. Jevlojev remeklése ugyanakkor további küzdelmeket ígért Alexnek a vigaszágon. „Egyre jobban felveszem a versenyt az élmezőnnyel, így Jevlojevhez (szerk: Tokió előtt idén áprilisban Eb-t nyert, illetve az utolsó két vb-t is megnyerte) is meccsről meccsre közelebb kerülök. Ezúttal 2-0-ra is vezettem már ellene, viszont ekkor kicsit megtorpantam, eszembe jutott, hogy megnyerhetem ezt a mérkőzést, és ezek a gondolatok sajnos elvitték a koncentrációmat. Talán nem hittem el igazán, hogy legyőzhetem őt, és ez megbélyegezte a teljesítményemet a meccs második felében" – fogalmazott Alex.
Szőke (kékben) ezzel a fantasztikus dobással fordított a legvégén vigaszági meccsén a grúz ellen Fotó: Illyés Tibor / MTI
Szőke (kékben) ezzel a fantasztikus dobással fordított a legvégén vigaszági meccsén a grúz ellen Fotó: Illyés Tibor / MTI
A második napon így jöhetett a grúz Giorgij Melia a bronzmérkőzés kiharcolásáért. A kemény ütközetben a magyar versenyző tíz másodperccel a vége előtt bemutatott szenzációs dobásával fordított, és nyert 5-1-re. A dobogóért a lengyel Tadeusz Michalik várt rá. Azonban a bronzmeccs már nem sikerült, Szőke az első menetben technikai tussal alulmaradt, ezzel az ötödik helyen fejezte be az olimpiát. „Teljes más az atmoszférája az olimpiának, mint bármilyen más világversenynek. Nyilván a lebonyolítás hasonló, mint máshol, de a körülmények mégis mások. Például hamarabb behívják az embert a call-roomba (szerk: ahol várni kell a versenyzőknek, hogy szólítsák őket az összecsapásukra), mint normál esetben, és összességében nagyobb a figyelem is a versenyünkön a szokásosnál. Az ilyen jellegű befolyásoló tényezőket viszonylag jól kizártam, és csak a feladatomra fókuszáltam – meséli tokiói tapasztalatait a fiatal birkózó. – Az első mérkőzés nálam a legtöbbször vízválasztó, ez így történt most is, ilyenkor még sokkal nagyobb bennem a drukk és a stressz. Ezúttal abszolút kijött rajtam, ahogy lejöttem a szőnyegről Omarov ellen, iszonyatosan elfáradtam, kezem-lábam remegett. Szerencsére ezt követően sikerült átlendülnöm a holtponton, Jevlojev ellen is jól ment, és végül szép szerepléssel zártam. Büszke lehetek magamra, hiszen a birkózásban igencsak ritka, hogy huszonegy évesen valaki a pontszerző helyre oda érjen. Természetesen, van még hova fejlődni, ám ez egy nagyon értékes tapasztalatszerzés volt." Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.