UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-08-16 20:31

Kosárlabda: „Ha a felkészülés kezdetén valaki azt mondja, hogy bronzérmesek leszünk, megmosolyogtam volna" – Cziczás László

A kosárlabdasport első magyarországi világbajnokságán az U19-es leányválogatott történelmi sikert elérve a harmadik helyen zárt Debrecenben. A szövetségi kapitányt, Cziczás Lászlót kérdeztük a szenzációs bronzérem után.

Bravúrosan szerepelt a magyar kosárlabda-válogatott a vasárnap véget ért hazai rendezésű U19-es leány-világbajnokságon, ugyanis Cziczás László csapata – a helyosztón Mali legyőzésével – bronzérmesként fejezte be a viadalt az Egyesült Államok és Ausztrália együttese mögött. A csapat szakvezetője nyilatkozott érdeklődésünkre az álomszerűen végződött torna után. „Amikor az olaszokat megverve bejutottunk a legjobb nyolc közé, óriási teher került le a vállunkról, hiszen előzetesen a negyeddöntőt tűztük ki célul. Már önmagában ezt is szép teljesítménynek lehetett volna elkönyvelni, ha ott megállunk. Ezt követően viszont a csapat abszolút nyomás nélkül, felszabadultan játszhatott, és ez további két győzelmet hozott. A bronzérem megszerzése hatalmas sportteljesítmény a lányoktól, emellett pedig óriási siker a hazai kosárlabda számára" – fogalmazott Cziczás az Utánpótlássportnak.

Forrás: FIBA.Basketball
Forrás: FIBA.Basketball
A lányok a csoportban nagyon simán verték a tajvaniakat és az argentinokat, de az oroszok ellen alulmaradtak, így a második helyen jutottak tovább. „A vébé elején még nem hittük el igazán, hogy lehetet keresnivalónk, de ahogy haladt előre az idő, egyre jobban megéreztük, hogy – a korábbi tornáktól eltérően – ezúttal komoly faktor lehetünk. Szerencsére ez a felismerés, illetve az adódó lehetőség nem nyomasztotta a lányokat, hanem remekül megoldották a feladatot." A legjobb 16 között az olaszok következtek, akiket – Dombai Réka vezérletével – felülmúltak, majd a negyeddöntőben a csehek vártak rájuk. Újabb kiélezett találkozó és újabb magyar siker lett a vége, ezúttal Boros Júlia bizonyult nyerőembernek. „A magyar közönség rendkívül jó hangulatot teremtett, a hazai pálya komoly előnyt jelentett. A debreceniek fantasztikus házigazdának bizonyultak, a helyi szervezők folyamatosan lesték minden kívánságunkat, és az ő segítségük is hozzájárult ehhez az eredményhez."
Cziczás László vezetésével világraszóló tettet hajtott végre a leányválogatott Forrás: FIBA.Basketball
Cziczás László vezetésével világraszóló tettet hajtott végre a leányválogatott Forrás: FIBA.Basketball
Az elődöntőben jöhetett az amerikai csapat, ott érvényesült a papírforma, a toronymagas esélyes tengerentúliak jutottak a fináléba. A záró napon Mali válogatottjával csapott össze a házigazda alakulat, és a dobogóért 88-67-es sikert arattak, ezzel megszerezve Magyarország első érmét a korosztályos világbajnokság történetében. „Ha valaki július ötödikén, amikor elkezdtük a felkészülést, azt mondja nekem, hogy öt tizennyolc és két tizenhét évessel felállva, mi játsszuk a világbajnokság utolsó előtti meccsét, amelyet végül majd bronzérmesként zárunk, biztosan megmosolyogtam volna – idézi fel egykori érzéseit a kapitány. – Ez a nagyon ritkán látott csapategység, az egymásért való küzdeni tudás, a kölcsönös tisztelet volt a siker kulcsa. Mindenfajta irigységtől mentes társaság jött össze. Ennek és a minőségi szakmai munkának köszönhetően végül a harmadik helyen zártunk, és ezzel egy ilyen kis kosárlabdanemzetként mint a miénk, minden kétséget kizáróan világraszóló tettet hajtottunk végre." A finálét követően kiosztották az egyéni díjakat, és a torna All-Star ötösébe helyet kapott Boros Júlia is, aki mérkőzésenként 15 pontot, 3,6 lepattanót és 3,3 gólpasszt átlagolt az eseményen. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.