UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-08-22 08:53

Kosárlabda: kedden rajtol a debreceni 3x3-as U18-as világbajnokság

Augusztus 24. és 29. között ismét a 3x3-as kosarasoké lesz a főszerep itthon, hiszen Debrecen ad otthont szakág U18-as világbajnokságának.

A hazai rendezésű 3x3-as U18-as kosárlabda-világbajnokságon harminchét együttes küzd meg egymással a végső győzelemért: a mezőnyt 19 fiú, és 18 lánycsapat alkotja. Ahogyan azt már megszokhattuk, mindkét kategóriában szurkolhatunk magyar sikerekért is – írja a debrecenisportcentrum.hu.

Forrás: debrecenisportcentrum.hu
Forrás: debrecenisportcentrum.hu

Debrecen 2015-ben került fel a 3x3-as kosárlabdázás térképére, az első nagy hajdúsági torna – a mostanihoz hasonlóan – szintén egy U18-as világbajnokság volt. Az azóta eltelt hat esztendő során a város a szakág egyik fellegvárává nőtte ki magát, a debreceni állomás kihagyhatatlanná vált a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) versenynaptárából. A 3x3-as magyar válogatott rendszeresen jól szerepel az ikonikus, Református Nagytemplom előtti helyszínen, ahol 2017-ben az U18-as lányok, míg 2018-ban az U18-as fiúk ünnepelhettek Európa-bajnoki címet. Az utánpótlás-rendezvények mellett a felnőtt korosztály is gyakran megméretteti magát a hajdúságban: 2019-ben Európa-bajnokságot, 2021-ben ötkarikás selejtezőt, illetve összesen nyolc World Tour Masters-fordulót hozott immáron tető alá a debreceni szervezőbizottság.

Az U18-as lányokat ezúttal két öt- és két négy fős, míg az urakat három öt- és egy négy fős csoportba osztották a sorsolásnál. A csoportmérkőzéseket követően az első két helyezett kvalifikálja magát az egyenes kieséses szakaszba, és a döntőig vezető út ágrajza is kialakul. A magyar leányválogatott a Horváth Boglárka-Horváth Dóra-Nagy Réka-Szabó Zita összeállításban lép pályára a D-jelű négyesben, Észtországgal, Svájccal és Franciaországgal egyetemben. A papírforma a francia és az észt alakulat továbbjutását ígéri.

Ami a fiúk mezőnyét illeti, a mieink a B-csoportban kaptak helyet, Oroszország, a Dominikai Köztársaság, Litvánia és Mongólia mellett. Az előzetes erősorrend alapján az orosz nemzeti együttes kiemelkedik az ötösből, és akár a végső győzelemre is esélyes lehet, de a második, szintén negyeddöntőt érő pozícióért nagy csata várható a többi gárda között. A nemzeti csapatban Balogh László és Pákozdi Csongor mellett két hazai, DEAC-nevelés, Ságodi Róbert és Kalassai Martin is magára öltheti a címeres mezt.

A FIBA U18-as 3x3 világbajnokság csoportbeosztása: Lányok: A-csoport: Egyiptom, Hollandia, Ukrajna, Spanyolország, Románia B-csoport: Oroszország, Fehéroroszország, Mongólia, Szlovénia, Egyesült Államok C-csoport: Németország, Lettország, Indonézia, Izrael D-csoport: Franciaország, Észtország, MAGYARORSZÁG, Svájc Fiúk: A-csoport: Kazahsztán, Franciaország, Brazília, Indonézia, Ukrajna B-csoport: Oroszország, Dominikai Köztársaság, Litvánia, MAGYARORSZÁG, Mongólia. C-csoport: Egyiptom, Fehéroroszország, Németország, Románia, Izrael D-csoport: Észtország, Lettország, Szlovénia, Egyesült Államok A magyar válogatott csoportmérkőzései, időpontjaik: Lányok: 08. 24. (kedd)Magyarország – Észtország 20:15 08. 26. (csütörtök) Magyarország – Svájc 18:50 08. 26. (csütörtök) Magyarország – Franciaország 20:40 Fiúk: 08. 25. (szerda)Magyarország – Litvánia 19:40 08. 25. (szerda) Magyarország – Mongólia 21:05 08. 27. (péntek) Magyarország – Dominikai Köztársaság 19:50 08. 27. (péntek) Magyarország – Oroszország 21:05

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.