UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-09-04 12:15

Kosárlabda: „A fiúszakág is felszálló ágban van!" – Mészáros Lajos

Idén nyáron a fiúszakág korosztályos kosárlabda-válogatottjai is remekeltek, ugyanis mindhárom (U16, U18 és U20) nemzeti csapat megnyerte a maga Challenger-tornáját. A szövetség utánpótlásért felelős vezetője, Mészáros Lajos értékelte a sikereket.

A 2020-as évhez hasonlóan idén sem rendeztek utánpótlás Európa-bajnokságokat a kosárlabdasportban, de ennek ellenére sikeres nyarat zártak a fiú korosztályos válogatottak. Az U16-os, az U18-as és az U20-as csapat is aranyérmeként zárt – az Eb-t helyettesítő – Challenger-tornákon. Ennek apropóján Mészáros Lajost a szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnökét kérdeztük a látottakról. „A nyári eredmények azt tükrözik, hogy – a lányokhoz hasonlóan – a fiúszakág is felszálló ágban van. Tavaly elmaradtak a világversenyek, így különösen fontosnak tartom, hogy idén nemzetközi szinten is kipróbálhatták magukat a fiatalok. Az pedig komoly siker, hogy mindegyik csapatunk megnyerte a maga Challenger-tornáját – nyilatkozta Mészáros az Utánpótlássportnak.

Pethő Ákos U18-as válogatottja is diadalmaskodott a maga Challenger-tornáján Léván Forrás: FIBA. Basketball
Pethő Ákos U18-as válogatottja is diadalmaskodott a maga Challenger-tornáján Léván Forrás: FIBA. Basketball
A szakvezető a válogatottak szakmai stábját is méltatta a tornagyőzelmek után. „Két éve új szakvezetést neveztünk ki a korosztályos válogatottak élére, akkor arra törekedtünk, hogy fiatal, feltörekvő és elhivatott edzők kapjanak lehetőséget, rutinosabb másodedzőkkel megtámogatva az ő munkájukat. Ez a koncepció abszolút bevált, hiszen mindhárom stáb remekül együttműködve, jól dolgozott. Kovács Adrián, Pethő Ákos és Berényi Sándor is – a nemzetközi elvárásoknak megfelelően – igyekezett modern, dinamikus kosárlabdát játszatni csapataival támadásban és védekezésben egyaránt, és az összképet nézve ezt sikerült végrehajtani a pályán is. A vezetőedzőink élvezik a bizalmat a jövőben is, azonban mérlegelnünk kell hogyan tudnak az utánpótlás-válogatottjainknak rendelkezésre állni. A hét végéig kell elkészíteniük a szakmai értékeléseket a nyári tornákról, amelyek majd azután a szövetség megfelelő fórumai elé kerülnek.” A nyári eseményeken a magyar fiatalok kiválóan felvették a versenyt a nemzetközi mezőnnyel mind fizikailag, mind taktikailag.
Mészáros Lajos szerint a fiúszakág is felszálló ágban van Forrás: hunbakset.hu
Mészáros Lajos szerint a fiúszakág is felszálló ágban van Forrás: hunbakset.hu
„Az elkövetkezendő időszakban már a 2023-as hazai rendezésű U19-es világbajnokság a preferált verseny. Ennek megfelelően azt tervezzük, hogy már ugyanaz a szakember irányítsa a jövő évi U18-as Eb magyar együttesét is, aki majd a debreceni vb-n az U19-eseket. Két év múlva itthon a 2004-es és a 2005-ös évjárat játékosai lesznek érdekeltek. Az idősebbek legjobbjai jelenleg az U18-as válogatottat erősítették, míg a fiatalabbak az U16-ot. Köszönhetően a szövetség fizikai képességfejlesztő programjának és a klubokban folyó edzésmunkának – és ezt a mérések is megerősítették – a jelenlegi U16-os és U18-as válogatott tagjai fizikai képességek területén nem maradtak el a nemzetközi mezőnytől, ami mindenképpen biztató – fogalmazott a férfi felnőttválogatott korábbi szövetségi kapitánya. – Emellett külön öröm, hogy az U20-as válogatott játékosainál már egyértelműen megfigyelhetők az NB I A-csoportjában két éve bevezetett fiatalszabály pozitív hatásai is.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.