UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-09-11 18:44

Cselgáncs: Sipőcz Richárd arany-, Vég Zsombor ezüst-, Sáfrány Péter bronzérmes a junior Eb-n

Magyar szempontból parádésan, három éremmel zárult az egyéni versenyek utolsó napja a luxemburgi junior cselgáncs Eb-n. Sipőcz Richárd (+100 kg) megvédte címét, újra Európa-bajnok lett a nehézsúlyúak mezőnyében, emellett Vég Zsombor (100 kg) ezüst-, míg Sáfrány Péter (90 kg) bronzérmesként végzett.

Varga Brigitta pénteki ezüstje után újabb magyar érmek születtek a Luxemburgban zajló junior cselgáncs Európa-bajnokság harmadik, szombati versenynapján.

Sipőcz Richárd immáron kétszeres kadét, junior és U23-as Európa-bajnok is Fotó: Horváth György / MJSZ
Sipőcz Richárd immáron kétszeres kadét, junior és U23-as Európa-bajnok is Fotó: Horváth György / MJSZ
Sipőcz Richárd Európa-bajnoki címvédőként vágott neki a +100 kilósok küzdelmeinek, és esélyeshez méltón, remekül dzsúdózott végig. Első meccsén a moldovai Bargint verte vazarival, majd a negyeddöntőben a német Konét múlta felül: egy vazarival megszerezte a vezetést Sipőcz, majd a német három intést összeszedett, így leléptették. A döntőbe jutásért a grúz Demetrasvili következett, akit bő két perc alatt ipponnal búcsúztatott a junior vb-bronzérmes magyar fiú. A fináléban ismét grúz ellenfél várt a győriek tehetségére, de Inaneisvili sem jelentett akadályt, Sipőcz vazarival győzött, ezzel most már – a két-két kadét és U23-as Eb-arany után – kétszeres junior Európa-bajnoknak is mondhatja magát. A 100 kilós Vég Zsombor szintén kiváló formában versenyzett, hiszen a második fordulóban (az elsőben erőnyerő volt első kiemeltként) iponnal verte az olasz Carlettit, majd hasonlóan nyert a szlovák Adam ellen a legjobb nyolc között, és az elődöntőben a grúz Japaridzével szemben is. Az ifjúsági olimpiai és junior-vb bronzérmes Vég a döntőben végül nem bírt az orosz Kanyikovszkijjal, ellenfele előbb vazarival megszerezte a vezetést, majd ipponnal befejezte az ütközetet, így a ceglédi fiatal ezüstéremmel a nyakában térhet haza az Eb-ről. A nap harmadik érme – teljessé téve a palettát – Sáfrány Péter (90 kg) nevéhez fűződik. A miskolci reménység magabiztosan menetelt az elődöntőig: a görög Gkaraklovot leszorítással győzte le az első találkozón, ezt követően ippon értékű dobással túljutott a svéd Baathén, és a török Cuhadar sem jelentett komoly akadályt a negyeddöntőben. A legjobb négy között viszont a grúz Karazisvili már túl nagy falatnak bizonyult, így Sáfrány a bronzmeccsen folytathatta a török Aydin ellen. Az éremcsata rendkívül szoros küzdelmet hozott, hosszabbításba is torkollott a meccs, ám végül a magyar dzsúdós bírta jobban erővel, ezzel ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A harmadik napon a három érmes magyar fiú mellett Nerpel Gergely (90 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) és Farkas Szilvia (78 kg, Győri AC) volt még érdekelt. Nerpel nem állt ki az első körös mérkőzésére, így rögtön kiesett, míg Farkas szintén a nyitó fordulóban búcsúzott az ukrán Lohojdával szemben. Vasárnap a csapatversenyekkel zárul a juniorok kontinensviadala. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.