UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2021-09-26 17:42

„Mindannyiunk érdeke, hogy az edzői szakmának legyen presztízse” – Csabai Edvin

A Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, Csabai Edvin többek között a szakma elismertségének fontosságáról beszélt az Egy nap az utánpótlásért című konferencián.

A hét folyamán a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában Egy nap az utánpótlásért címmel tartotta meg hagyományos konferenciáját az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. Az immár tizenegyedik alkalommal lezajlott eseményen most is klasszis sportolók, a sportszakma és a sporttudomány elismert képviselői jelentek meg, és pódiumbeszélgetésekkel, előadásokkal színesítették a programot. 

„Mindannyiunk érdeke, hogy az edzői szakmának legyen presztízse” – Csabai Edvin Forrás: magyaredzo.hu
„Mindannyiunk érdeke, hogy az edzői szakmának legyen presztízse” – Csabai Edvin Forrás: magyaredzo.hu
A Mit üzen Tokió? alcímű, azaz az ötkarikás játékok utánpótlás-nevelést érintő legfontosabb kérdéseit, tanulságait előtérbe helyező rendezvényen Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója a trénerek presztízsét vette górcső alá.   A 17-szeres maratoni kenuvilágbajnok érdekes táblázatokkal és statisztikákkal készült. Kiemelte például: a legtöbb, szakmákat felsoroló hazai és nemzetközi listán a 2010-es évek elején még nem szerepelt az edzői hivatás, miközben társadalmi hasznosságban természetesen felveszi a versenyt sok más tevékenységgel. Azt is hozzátette mára valamelyest változott a helyzet. 
Csabai Edvin érdekes táblázatokkal és statisztikákkal készült
Csabai Edvin érdekes táblázatokkal és statisztikákkal készült
“Mindannyiunk érdeke, hogy a szakmának legyen presztízse  mondta.  A kimutatásban jól látszik, hogy azok a szakmák, amelyek a topon helyezkednek el ezeken a listákon, a sok tanulás és a magas kereset mellett komoly felelősséggel is járnak. A felelősség ebben a szakmában is megkérdőjelezhetetlen, mert a szülők mellett az edző az, aki az utánpótláskorú versenyzővel a legtöbb időt eltölti. Jelentős szerepet játszik a fiatal értékítéletének kialakulásában, és az egészségtudatosságát is befolyásolja. Egy olyan sportágban, amelyet a gyerek választ, közösen tűznek ki célokat, és együtt érik el azokat. Az Európai Unióban több mint tízmillió edző dolgozik, és ha összehasonlítjuk azzal, hogy nyolcmillió orvos, valamint négy és fél millió tanár tevékenykedik, akkor végképp nem értjük, a kimutatásban miért nem szerepelt az edzői szakma.”  Szó esett az olimpián remekül teljesítő, pontszerző sportolók karrierjének kezdetéről is. Felmérés útján derült ki, hogy a többségük legfeljebb egy sportágat próbált ki a jelenlegi előtt. Kicsi azok száma, akik testnevelői ajánlásra kezdtek el sportolni, és számos megkérdezett alannyal foglalkozott utánpótlásedzők sokasága a korosztályos évei alatt. Utóbbi azt is jelentheti, hogy több helyen működik a klasszikus feladásos rendszer, de azért az, hogy a –egyébként nem pontszerző helyen végzett  triatlonos Bicsák Bence tíz szakember keze alatt is megfordult, legalábbis elgondolkodtató.