UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-10-06 20:21

Asztalitenisz: Szántosi Dávid áttörte a lélektani gátat – két év után újra nemzetközi versenyt nyert Belgrádban

Az elmúlt hetekben a Szarvasi Körös ASE 15 éves asztaliteniszezője, Szántosi Dávid folymatosan szállítja a jobbnál jobb eredményeket: előbb a büki korosztályos ob-n négy aranyérmet szerzett, majd a lisszaboni, kiemelt kategóriájú WTT-versenyen a második helyen zárt az U15-ösök között, míg a parádés formája a múlt héten Belgrádban csúcsosodott ki, ahol megállíthatatlannak bizonyult az U17-esek mezőnyében.

A hazai asztaliteniszsport egyik legnagyobb ígéreteként tartják számon a 15 éves Szántosi Dávidot, és a szarvasi fiatal az elmúlt időszakban rendre igazolja a kivételes tehetségét. Először a szeptember közepén tartott büki utánpótlás országos bajnokságon mutatott ellenállhatatlan játékot. Saját korosztályában, a serdülők között három aranyéremmel végzett, valamint az ifjúságiak között fiúpárosban is diadalmaskodott. „A büki ob-n nyert négy aranyérem igencsak meghozta az önbizalmamat. Persze, bíztam magamban előtte is, de azért ezek a sikerek komoly plusz löketet jelentettek, és ennek is köszönhetően a legutóbbi nemzetközi versenyeken a korábbiaknál is jobban ment a játék”– nyilatkozta Szántosi az Utánpótlássportnak. Az ob-t követően a reménység rögtön a portugál fővárosba utazott, ahol a kiemelt kategóriájú, korosztályos WTT-versenyen vett részt. Remek formája itt is kitartott, és egészen a döntőig menetelt az U15-ösök viadalán, a fináléban a cseh Stepan Brhel győzte le öt szettes csatában. Majd rá egy hétre már Belgrádban volt jelenése, ahol folytatódott a sikerszéria, de ezúttal a korona is felkerült a teljesítményére, ugyanis az U17-esek között tornagyőztesként zárt.

Szántosi Dávid a múlt héten tornagyőztesként zárt Belgrádban Forrás: MOATSZ
Szántosi Dávid a múlt héten tornagyőztesként zárt Belgrádban Forrás: MOATSZ
„Már Lisszabonban is döntőt játszottam, bár ott még nem igazán számítottam ilyen kiemelkedő szereplésre. A portugáliai második hely után jó formában vágtam neki a belgrádi versenynek, de az aranyérem ekkor sem volt konkrét elvárásként megfogalmazva. Most Szerbiában kedvező sorsolást is kaptam, remekül ment a játék is és fejben is végig egyben voltam, szóval ezúttal minden összeállt. Azonban nem szeretnék itt megállni, jövő héten már utazunk Franciaországba, ahol a korosztályom legjobb tíz európai játékosa lesz jelen, és ott is az éremszerzés a cél.”  A szerbiai menetelés nemcsak kívülről, hanem belülről is abszolút magától értetődőnek tűnt. A magyar játékos riválisai legfeljebb egyetlen szettet tudtak elvenni tőle. „Minden mérkőzésen azt éreztem, hogy az ellenfeleimnek nincs reális esélye a győzelemre. Viszonylag simán hoztam a meccseket, maximum egy-egy játszmát csíptek el velem szemben, de azokat is leginkább csak az én figyelmetlenségem miatt.” Ez az elsőség komoly mérföldkő Dávid életében, de a szezon hátralévő részére is nagy célok lebegnek a szeme előtt. „A belgrádi sikeremet megelőzően legutoljára közel két éve győztem nemzetközi versenyen Szlovéniában, így most nagyon jól esett, hogy végre újra nyertem. Ebben az évben már több elődöntős és döntős szereplésem is volt, de az arany eddig elmaradt. Ezzel úgy érzem, hogy egy kisebbfajta lélektani gátat is sikerült áttörni. Remélhetőleg, a következőre nem kell majd ugyanennyit várni, hiszen az év utolsó hónapjaiban is komoly versenyek várnak még rám. A franciaországi megméretés után november elején Szombathelyen is rendeznek egy WTT-tornát, ahol szintén legalább dobogósként szeretnék zárni, de persze az igazi az lenne, ha hazai pályán tudnék nyerni. Eközben természetesen a Szeged csapatában a hazai Extraligában is igyekszem hétről hétre helytállni.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.