UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-10-06 18:20

Vívás: Pátri Maja pazarul kezdte a kadét párbajtőrözők évadát

A kadétok hazai kupasorozatában egyéni, az európai körversenyén csapatarannyal kezdte az évadot a Balaton Vívóklub 15 éves párbajtőrözője, Pátri Maja, aki bízva a folyamatos fejlődésében mindig a következő kihívásra koncentrál.

Hétévesen ismerkedett meg a vívás alapjaival, amikor a keszthelyi Balaton Vívóklubban Borosné Eitner Kinga párbajtőröző-növendékei közé lépett, fejlődése azóta töretlen a mesteredzőnő szakmai felügyelete mellett. A 16. születésnapját október végén ünneplő Pátri Maja az aktuális korosztályában végig a legígéretesebbek közé tartozott, az elmúlt hónapokban pedig az eredményei minden eddiginél jobban igazolják kvalitásait.

Pátri Maja (középen) pazarul kezdte a kadét párbajtőrözők évadát Forrás: hunfencing.hu
Pátri Maja (középen) pazarul kezdte a kadét párbajtőrözők évadát Forrás: hunfencing.hu
A kiemelkedő szorgalmú tinédzser az előző évad végén a kadétok között országos bajnoki ezüstérmet szerzett, valamint kupafordulót nyert. Ősszel ott folytatta, ahol tavasszal abbahagyta, és aranyérmesként zárt a korosztály első kupafordulóján, majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel ugyanezen a viadalon, de már a juniorok mezőnyében. Legutóbb pedig a múlt hétvégi európai körversenyen alkotott maradandót, és szombaton Wimmer Dorina, Jakobi Júlia és Gachályi Gréta társaságában csapataranynak örülhetett a fővárosi BOK-csarnokban. Apró szépséghiba, hogy a vasárnapi egyéni küzdelmek során a legjobb 32 jelentette a végállomást a számára, de emiatt már vajmi keveset bánkódik. A következő feladatra koncentrál. „Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a csapatverseny – mondja Maja. – Büszke vagyok a társaimra, mindenki nagyon ügyesen vívott, így jól is tudtunk együtt dolgozni.” A lányok az ukránok elleni döntőben 45:35-re győztek, Maja mindkét párharcát megnyerve segítette a négyest a trófeához. „A döntőbeli asszóim mentek a legjobban. Úgy tűnik, minél nagyobb a tét, annál jobban oda tudok figyelni. A nagyfokú koncentrálás viszont sokat kivett belőlünk, és az egyéni versenyben már nem tudtuk azt nyújtani, amit szerettünk volna. Fáradtabbnak éreztem magam, és bár a legjobb harminckettőben végezni nem rossz, juthattam volna előrébb is. Így alakult, készülök a következő versenyre!”
Wimmer Dorina, Jakobi Júlia, Pátri Maja és Gachályi Gréta Forrás: hunfencing.hu
Wimmer Dorina, Jakobi Júlia, Pátri Maja és Gachályi Gréta Forrás: hunfencing.hu
Október végén újra európai körverseny jön a sorban, a kadétok ezúttal Belgrádban lépnek pástra. „Természetesen, jobban szeretnék szerepelni, mint Budapesten, és az sem titok, mindenki azért megy, hogy megnyerje. Remélem, hamarosan lesz lehetőségem eljutni Európa- és világbajnokságra is, és ehhez elsősorban az kell, hogy a ranglistán az élmezőnyben, az első négyben maradjak. De egyelőre csak Belgrádra fókuszálok. Mindig a következő verseny foglalkoztat, lépcsőről lépcsőre akarok haladni.” A fokozatosság egyébként Maja egész eddigi pályafutását jellemzi. A fiatal azzal is tisztában van, hogy nem egyből jön a siker, de az elvégzett munkának idővel meglesz a gyümölcse. „Úgy érzem, folyamatos a fejlődésem. Fejben sokkal erősebb vagyok, mint a tavalyi szezonkezdetkor. Jobban tudok összpontosítani, és az asszóban csak az ellenfélre figyelek. Csak a mozgására, csak a hegyére. Ahhoz is meg kell érni szellemileg, hogy valaki versenyt tudjon nyerni. Jobban kell értékelni minden találatot, és nem szabad ismerni egyetlen elveszett tust sem. Nagyon örülök, hogy a tavaszi formámat sikerült átmentenem őszre. Remekül sikerült a felkészülésem mentálisan és fizikálisan is, ezt pedig nagyrészt a mesteredzőmnek köszönhetem. Minden nap azért dolgozunk, hogy egyre jobb legyek!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.