UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-10-09 09:01

Vívás: mester az „építőiparból” – Halla Péter különleges elismerést kapott

A Vasas párbajtőrszakágának felvirágoztatója, Halla Péter a mesteredzői kitüntetése után is a tőle megszokott lelkesedéssel folytatja a munkát.

„Mindig van feljebb, a fejlődés határtalan. Ez az egyik legfontosabb, amit Péter bácsitól tanultam” – ecseteli az éppen edzésre készülő elsőéves junior-párbajtőröző, Gálfalvy Réka a Vasas Kovács Pál Vívócsarnokának bejáratánál. Ő az egyike azon korosztályos ígéreteknek, akik azzal büszkélkedhetnek, hogy Halla Péter készíti fel őket a megméretésekre. A reménység szerencsésnek érzi magát, és ez érthető, hiszen a szakember olyan kiváló párbajtőrvívókat juttatott el többek között a junior-világbajnoki címig, majd a felnőttválogatottságig, mint Bányai Zsombor, Koch Máté vagy Nagy Dávid. Mindeközben megőrizte a szerénységét, a mai napig ugyanolyan lelkesedéssel foglalkozik a fiatalabbakkal, mint a pályafutása kezdetén, és hasonló türelemmel terelgeti a jövő sikeres párbajtőrforgatóit, mint a már befutottakat.  

Halla Péter munkássága etalon a vívóedzők számára Fotó: Mura László
Halla Péter munkássága etalon a vívóedzők számára Fotó: Mura László
A 67 éves tréner az építőiparban” is otthonosan mozog, hiszen ahogyan az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, a pasaréti klub szakosztályának társelnöke fogalmaz: Halla a nulláról húzta fel a párbajtőrszakágat a nemzetközi élvonal szintjére. A tréner munkássága nemcsak az egyesületen belül etalon, tevékenységét a szakma is elismeri: a Kemény Dénes vezette Mesteredzői Kollégium javaslatát a Magyar Edzők Társasága elfogadta, így Halla Péter egyike lett azon négy sportszakembernek, aki az idén mesteredzői címet kapott.  Ez a díj sokáig nem szerepelt a vágyaim között, de ahogyan öregedtem, egyre inkább azt gondoltam, hogy valahogyan csak ki kellene érdemelni  mondja nevetve a kitüntetett.  Húsz évet az MTK-ban töltöttem, majd négy évig a kuvaiti tőrválogatott edzőjeként dolgoztam, aztán hazaérkezve, 1998-ban az akkori szakosztályvezető, Kunfalvy Péter hívott a Vasasba. Tehát tőredző voltam, de amikor 2004-ben Nagy Tímea a második olimpiai bajnoki címét nyerte Athénban, minden gyerek párbajtőrözni akart. Úgy gondoltam, hogy nem szabad őket másik klubba küldeni.”  Ennek az időszaknak a kapcsán Halla kiemeli, hogy a rögös úton történő elindulásban idősebb kollégájától, Németh Árpádtól kapta a legnagyobb segítséget, és legalább három korosztály felnevelésébe tellett, amíg a fegyvernem a mostani fényében tündökölhetett. A képességét viszont, hogy különleges érzékkel nyúl” a gyerekekhez, nem menet közben szerezte, hanem otthonról hozta magával.  Édesanyám és a nagyszüleim is pedagógusok voltak. Én meg elég rossz gyerek. Valami mégis ragadt rám az ő szellemiségükből, az érzéket pedig örököltem: egyszerűen szeretek gyerekkel foglalkozni. Nálam a sport mellett első a tanulás, aztán jöhet a többi.”  A sorrend ez volt a mester karrierjének kezdetén és ez ma is. Sok minden azonban megváltozott.  Azzal az állásponttal értek egyet, hogy felejtsük el azt a módszert, amellyel húsz évvel ezelőtt neveltük a gyerekeket. A fiatalok annak idején sokkal képzettebben kerültek hozzánk, erőnlétben és mozgáskoordinációban is előrébb tartottak. Most nekünk kell megadni ezeket az alapokat, és hogy ezt sikeresen tegyük, ahhoz folyamatosan fejleszteni szükséges magunkat is.”  Halla Péter elégedett edző, de mondataiból kiérződik a tanítványaiban is gyökeret vert hitvallás. Hogy mindig van feljebb”.  Többször hajtottam túl magamat, ezért a jövőben megfontoltabban végzem a munkámat. A fő energiáimat az idősebb versenyzőimre fordítom, és hogy mi a következő cél? Természetesen 2024, Párizs...”  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.