UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-10-11 14:06

Cselgáncs: három éremmel zártak a magyar fiatalok az olaszországi junior-világbajnokságon

A dzsúdósok vasárnap véget ért junior-világbajnokságán Sáfrány Péter (90 kg) arany-, Sipőcz Richárd (+ 100 kg) ezüst-, míg Varga Brigitta (63 kg) bronzérmet szerzett. A Miskolci VSC világbajnoka Sáfrány örömtelien értékelt érdeklődésünkre – egyszerűen érezte, hogy a versenynapon senki nem állíthatja meg Olbiában.

Az olaszországi Olbiában rendezték a junior cselgáncs-világbajnokságot, amelyen a mieink – holtversenyben – a negyedik legnagyobb, 17 fős küldöttséggel vettek részt. Az egyetlen arany a Miskolci VSC versenyzőjének, Sáfrány Péternek a nevéhez fűződik; a 90 kilósok mezőnyében múlta felül szenzációs teljesítményt nyújtva minden ellenfelét. „Éreztem a verseny előtt, hogy kirobbanó formában vagyok, és ha minden összeáll, akkor összejöhet a nagy eredmény. A szeptemberi Eb-n szerzett bronzérem után – ahol kizárólag a későbbi grúz győztestől kaptam ki – tudtam, hogy itt is megállom a helyem, de persze ezt nehéz előre megjósolni, hogy pontosan mi történhet, hiszen a vébé mezőnye azért más – jöhetnek trükkös ellenfelek a többi kontinensről. Ezúttal a francia Ngayap Hambou elleni negyeddöntő volt a kulcs, hiszen korábban őt még nem sikerült legyőznöm. Hihetetlenül erős, technikás, de most sikerült legyűrnöm. Majd jött az az orosz Andoni, aki Nerpel Gergelyt megverte. Éreztem, hogy erősebb vagyok nála, nem fog tudni kibillenteni, így a fogásfelvételre kell leginkább figyelnem. A meccs előtt még Gergő ellátott tanácsokkal, és azoknak is köszönhetően, végül a hosszabbításban harcoltam ki a döntőbe jutást. Ez volt az első döntőm világversenyen, régóta vágytam már rá, de szerencsére a tét súlya nem nyomott agyon. Semmi esetre sem szerettem volna ezüstéremmel, illetve rossz szájízzel távozni Olaszországból – úgy mentem fel a döntőre, hogy egyszerűen nem veszíthetek, nyerni fogok. Nem izgultam, nem féltem a lehetőségtől, hanem felszívtam magam az utolsó meccsre a holland Renes ellen, és ott is minden a tervek szerint, ideálisan alakult” – nyilatkozta Sáfrány az Utánpótlássportnak a győzelme után.

Sáfrány Péter ellenállhatatlan versenyzéssel lett junior-világbajnok Olbiában Forrás: IJF
Sáfrány Péter ellenállhatatlan versenyzéssel lett junior-világbajnok Olbiában Forrás: IJF
Nem sok hiányzott a második magyar világbajnoki címhez sem, ugyanis a junior és U23-as Európa-bajnok Sipőcz Richárd csupán hosszabbításban kapott ki a nehézsúlyúak fináléjában a grúz Szaba Inaneisvilitől. A Széchenyi ESE Győr kiválósága az egy hónnappal ezelőtti luxemburgi junior Eb-döntőben is a grúzzal találkozott. Akkor a magyar fiú diadalmaskodott, de Olaszországban Inaneisvili visszavágott. A magyar éremcsapot egyébként – még a második napon – Varga Brigitta nyitotta meg a 63 kilósok között. A KSI tehetsége az Eb-ezüstje után joggal pályázott most is valamelyik medálra, azonban arra előzetesen a súlycsoport másik magyar indulója, a tokiói olimpiát is megjárt Özbas Szofi tűnt nagyobb esélyesnek. Mindketten a legjobb nyolc között szenvedtek vereséget, majd egy-egy győzelemmel eljutottak a bronzmeccsig (azt nem egymás ellen vívták), amelyet Varga megnyert, így a dobogó harmadik fokára állhatott fel, míg Özbas pedig kikapott, és az ötödik helyen végzett. Sáfrány miskolci klubtársa, Czerlau Jennifer is pontszerző helyet ért el a szardíniai viadalon, hetedikként zárt a 70 kilósok kategóriájában. A zárónapon a vegyes csapatversenyt tartották meg, amelyben a mieink a negyeddöntőben kikaptak a németektől, majd a vigaszágon eljutottak a bronzmérkőzésig. Azon a törökök ellen alulmaradtak, így ötödikek lettek. (A kiemelt kép forrása: IJF) További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.