UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-10-13 16:54

Birkózás: „Nem lehet panaszom erre az évre" – Szőke Alex

Élete első olimpiáján ötödik hely, élete első felnőtt-világbajnokságán ezüstérem: az ESMTK 21 éves birkózója, Szőke Alex valósággal berobbant idén a nemzetközi (él)mezőnybe. A Nemzeti Sport készített interjút vele.

Az ESMTK 97 kilós kötöttfogású birkózója, Szőke Alex mindössze 21 évesen ezüstérmet szerzett az oslói felnőtt-világbajnokságon, és most már – néhány nap elteltével – túllépett a döntőt követő csalódottságán. „Így, hogy már aludtam rá egyet-kettőt, megnyert ezüstéremként tekintek az oslói világbajnokságon elértre; semmiképpen sem vagyok csalódott, nagyon örülök, hogy huszonegy évesen, életem első vébéjén döntőt birkóztam. Nyilván fájt, hogy a fináléban nem sikerült nyernem, de nem élem meg tragédiaként. Sajnos hibáztam, amikor az ellenfelem lentről meg tudott pörgetni, de ez egyúttal motivációt is ad: látszik, van mire építkezni, van miért edzeni. Az pedig még szebbé teszi az összképet, hogy nemcsak én, de a többiek is jól szerepeltek, pedig nagyon fiatal csapattal utaztunk ki Norvégiába” – nyilatkozta Szőke a Nemzeti Sportnak.

A 21 éves Szőke Alex a tokiói ötödik helye után ezüstérmes lett az oslói felnőtt-vb-n Forrás: UWW
A 21 éves Szőke Alex a tokiói ötödik helye után ezüstérmes lett az oslói felnőtt-vb-n Forrás: UWW
A tokiói játékokon ötödik helyen záró sportoló kitért arra is, hogy a kötöttfogású válogatott az olimpikon veteránjai nélkül, alaposan megfiatalított kerettel utazott Norvégiába, ahol Lévai Tamás (22), Szabó László, Takács István (20) és Torba Erik révén négy pontszerző, ötödik helyet szerzett, és ezzel az eredménysorral az előkelő hatodik helyen zárta a 49 országot felvonultató szakági csapatpontversenyt. „Nem raktunk pluszterhet magunkra. Sajnálom a srácokat, hogy másnak végül nem jött össze az érem: a négy ötödik hely nem rossz, de még legalább egy érem bőven benne volt a pakliban. Ugyanakkor ez a világbajnokság elég jól reprezentálta, hogy nemcsak kezdjük átvenni a stafétabotot, hanem máris oda tudunk kerülni a nemzetközi élvonalba, ami nagyszerű visszajelzés volt mindenkinek.” A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ösztöndíjasa különös kettősségként élheti meg, hogy szigorúan véve az olimpiától és a világbajnokságtól is egy-egy vesztes meccsel búcsúzott. Ha viszont azt nézzük, hogy idén élete első ötkarikás eseményén ötödikként, első felnőttvébéjén pedig ezüstérmesként zárt, valószínűleg mindenki gondolkodás nélkül aláírta volna előre. „Egyetértek – reagált a megállapításra az U23-as versenyző. – Nem volt jó érzés elveszíteni a bronzmérkőzést Tokióban, mert ugyan ilyen fiatalon, újoncként egy ötkarikás ötödik hely valóban hatalmas fegyvertény, de azért mégiscsak ott álltam a nagy lehetőség, az éremszerzés kapujában. Viszont ha már ott nem jött össze, néhány héttel később megadatott, hogy egy világbajnoki döntőben küzdhessek, megszerezhessem életem első felnőttérmét – szóval valóban nem lehet panasz az idei évemre, a saját részemről igenis büszke vagyok magamra. Ez az év kipipálva, nem is rosszul, most már jöhet a jól megérdemelt pihenés, novemberben pedig az alapozás a jövő évi Európa-bajnokságra, amelyet Budapesten rendeznek március végén, április elején!” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.