UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-10-15 08:57

Labdarúgás: fontos gólokkal jelentkezett az U19-es Eb-selejtezőkön Sztojka Dominik

Eddig nem nevezhető eseménytelennek a 17 éves Sztojka Dominik őszi szezonja: a fiatal labdarúgó az U19-es válogatottban a Vilotic-tornán és az Eb-selejtezőkön is gólokkal jelentkezett, közben pedig már a Vasas felnőttcsapatában is elkezdte bontogatni a szárnyait.

A magyar U19-es válogatott sikerével zárult az októberi, Győrben rendezett Eb-selejtező minitorna: a három mérkőzésből két győzelemmel és egy döntetlennel végző csapat a csoportja első helyén kvalifikálta magát a tavaszi elitkörbe. Az eredmény létrejöttében komoly szerepet játszott a Vasas középpályása, Sztojka Dominik, aki összesen három gólt tett a közösbe – ugyanúgy, mint a szeptemberi Vilotic-tornán. Annyi különbséggel, hogy míg a felkészülési találkozók esetében három, addig a selejtezőket tekintve két meccsen jött össze ez a mennyiség, mivel az utolsó, Ausztria elleni fellépésen (1–1) Tímár Krisztián szövetségi edző a kispadon tartotta a középpályás létére is gyakorta eredményes labdarúgót.

Sztojka Dominik (középen) ünnepli a fehéroroszok ellen szerzett gólját Forrás: MLSZ
Sztojka Dominik (középen) ünnepli a fehéroroszok ellen szerzett gólját Forrás: MLSZ
„Sajnáltam az osztrákok elleni meccset, jó lett volna a harmadik selejtezőn is pályára lépni, de mivel a továbbjutást sikerült az első két összecsapáson biztosítani, így az edzőnk jobbnak látta, ha nem állok be, mivel egy esetleges sárga lap már az elitkörben való egymeccses eltiltásomat eredményezte volna – kezdi a 17 éves játékos, aki a Fehéroroszország elleni győztes meccsen (2–1) a magyar csapat első gólját szerezte, majd az észtek ellen az ő duplájának köszönhetően alakult ki a 2–0-ás végeredmény. – Plusz motivációt adott mindenkinek, hogy tévés mérkőzések voltak a selejtezős találkozóink; ez minden fiatalnak sokat jelent. Számítottam rá, hogy nyílik majd lehetőségem a gólszerzésre, ezért próbáltam maximálisan fókuszálni, hogy ne hibázzak. A fehéroroszok elleni gólom szerintem lélektanilag is fontos volt a csapatnak, azzal egy lavina indult el, mindenki felszabadultabb lett.” A Vilotic-torna és az Eb-selejtezők párhuzama Dominik esetében nem áll meg a gólok számánál; mindkét esetben két tizenegyesből és egy akciógólból állt össze a termése. „A válogatottnál hárman vagyunk kijelölve a büntetők elvégzésére, az viszont már a pályán dől el, hogy ki áll a labda mögé az adott helyzetben. A Vilotic-tornán az azeriek ellen két tizenegyest is belőttem, ez azért hozzátett a magabiztosságomhoz. A nyomástól függetlenül csak úgy szabad elvállalni a lövést, hogy kíméletlenül beveri az ember; én is erre törekszem. Szerencsére ezeken a mérkőzéseken pontos tudtam lenni – magyarázza a fiatal, aki a csapat céljaira is kitér. – Mindenképpen tovább akartunk jutni a selejtezősorozatból, szerencsére sikerült elérni a kitűzött célt. Innentől kezdve már az elitkörre fókuszálunk, ahova szintén nem feltett kezekkel fogunk érkezni, az Eb-re való kijutás azonban nem egyszerű feladat, mivel egyedül a csoportelsők utazhatnak a kontinensviadalra, ráadásul ez mindössze nyolc együttest jelent. Remélem, azt az akadályt is sikerrel vesszük majd.” Egy másik lépcsőfokot sikerrel ugrott meg a fiatal a nyár folyamán, hiszen a Vasas NB II-es csapatában tétmérkőzésen is bemutatkozhatott az ifjú középpályás, ráadásul az első gólját is megszerezte a másodosztályban a Szolnok elleni kiütéses győzelem alkalmával. „Nagyon jó érzés, hogy ott tudok lenni stabilan az első csapat keretében, folyamatosan harcolok a játékpercekért, próbálom a legjobbamat nyújtani, Ezért is volt kivételes élmény az első gólom, amelyet pont a Vilotic-torna után szereztem. Ezek a mérkőzések óriási lökést adtak nekem, az Eb-selejtezők pedig csak tovább erősítették ezt. Klubszinten a felnőttfutball elején járok, építgetem magamat a nagyok között, és továbbra is mindent megteszek azért, hogy a korosztályos válogatottban és a Vasaban is sikereket érjünk el a többiekkel.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.