UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2021-10-15 15:47

Tekvondó: születésnapi aranyéremmel lepte meg magát Józsa Levente

Október első napjaiban kétszeresen is tort ülhetett Józsa Levente. A hazai tekvondósport egyik nagy ígérete egyfelől betöltötte 19. életévét, másfelől – stílusos születésnapi ajándék gyanánt – megnyerte súlycsoportjában az Albán Opent.

Józsa Levente akár az időzítés nagymesterének is minősíthetné magát: a TFSE tekvondósa október 4-én úgy lett tizenkilenc éves, hogy egy nappal korábban – megfogalmazása szerint: amikor még utoljára volt 18 esztendős – a mezőnyt végigverve diadalmaskodott a felnőttek 68 kg-os súlycsoportjában az albániai G1-es versenyen.

Józsa Levente arannyal lepte meg magát 19. születésnapjára Forrás: wtftaekwondo.hu
Józsa Levente arannyal lepte meg magát 19. születésnapjára Forrás: wtftaekwondo.hu
Persze igazából nem a végső sikere volt meglepő, hiszen például 2019-ben junior Európa-bajnoki címet szerzett, a felnőtt Eb-n pedig bronzérmesként zárt. Viszont a koronavírus-járvány és kevésbé a versenyek uralta 2020-as esztendőben elmaradtak a kiugró diadalok, s éppenséggel 2021 sem Józsa-győzelmektől volt hangos. Egészen a tiranai nyílt nemzetközi viadalig. Mi történt? Hogyan tudta vetélytársait úgy legyűrni, hogy valamennyi mérkőzésén egyértelműen fölébük kerekedett, olyanokon is, akik pedig jócskán előtte állnak a világranglistán?   „Boldoggá tesz, hogy pontszerző versenyt tudtam nyerni, amiben nyilván sokat segített a napi két edzés. Amúgy általában ha elkezdem a szezont, az első versenyeim rendre nem sikerülnek jól, kell egy kis tapasztalatszerzés, s most ez idén már megvolt, túlestem az első erőpróbákon. Plusz a kellő edzésszámon is túljutottam, a kondícióm is rendben, s persze mindig kell egy kis szerencse is, ami ezúttal, az Albán Openen nem hiányzott” – magyarázta Levente honlapunk érdeklődésére.  A megjegyzésre, hogy a Tiranában sorozatban aratott öt győzelemhez a legkevésbé lehetett köze Fortunának, így válaszolt:  „Az is számíthatott, hogy egyáltalán nem izgultam a verseny alatt, tudtam, hogy ez egy jó nap. Megcsináltam, nagyon örültem neki, hiszen 37 emberes mezőnyben tudtam első lenni úgy, hogy az első kiemelt bolgár riválisomat, a világranglista tizenhatodik helyezettjét is legyőztem.  Az aranyérem mellé járó tíz pont is nagyon boldoggá tesz, és az albániai siker nyilván ad egy kis lökést az önbizalmamnak is.”   Meddig tarthat ki a lendület?  „Remélem, sokáig. Edzőmmel, Galambos Bencével hosszabb távra gondolkodunk, de persze a jövőbe vezető köztes állomások is fontosak. Például a következő hetekben esedékes Grand Prix-versenyek sora, a Montenegró Open, majd Podgorica után jön még az Osztrák és a Bosnyák Open is, ezeken szintén fontos pontokat lehet gyűjteni, márpedig ez a cél.”  Illetve van azért fontosabb cél is, ha már Tokióba, az idei nyári olimpiára nem sikerült a kijutás...  „Úgy gondolom, most már, hogy a nagyon jókat is meg tudom verni, reális esélyem van rá, hogy ott legyek a 2024-es párizsi olimpián.”   További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.