UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-10-18 09:00

Terepkerékpár: Vas Kata Blanka először állt dobogóra a világkupa-sorozatban

A 20 éves Vas Kata Blanka élete legjobb eredményét elérve a terepkerékpáros szakágban a harmadik helyen zárt az elit világkupa-sorozat Iowa Cityben rendezett állomásán, ezzel összetettben feljött a negyedik helyre, az U23-asok között pedig továbbra is vezet.

Az egyesült államokbeli Iowa City adott otthont a terepkerékpáros világkupa-sorozat harmadik fordulójának, ezzel lezárva a tengerentúli viadalok sorát, melyek keretében nyolc nap alatt három versenyt abszolvált a világelit.

Vas Kata Blanka dobogóra állt a világkupa-sorozatban Forrás: velo.hu
Vas Kata Blanka dobogóra állt a világkupa-sorozatban Forrás: velo.hu
A velo.hu szakportál beszámolója szerint a kerekesekre közel három és fél kilométeres, száraz, poros nyomvonal várt, amelyen a hölgyek nyolc kört tettek meg. A rajtot követően a szakág korábbi hétszeres világbajnoka, Marianne Vos próbálta magához ragadni a kezdeményezést, akivel Puck Pieterse igyekezett tartani a tempót, mögöttük az SD Worx 20 éves magyar kiválósága, Vas Kata Blanka az ötödik-hetedik hely környékén tempózott. Féltávhoz közeledve Pieterse nem bírta tartani a Vos által diktált iramot, ellenben Denise Betsema felzárkózott hozzá, majd Vas és az aktuális világbajnok Lucinda Brand is megérkeztek, sőt a magyar kerekes egy darabig vezette is a versenyt. A hegyikerékpárban olimpiai negyedik kiskunlacházi ígéret Vos társaságában próbált meg elszakadni – majd Betsema ugrott fel rájuk, a trió pedig pillanatok alatt húsz másodperc körülire növelte az előnyét. A hetedik körben Vas kicsúszott, le kellett szállnia a kerékpárjáról, így leszakadt a versenyt vezető kettősről és már hiába próbált felérni rájuk. A mindent eldöntő utolsó körben Vos lerázta magáról Betsemát, magabiztosan nyerve meg a versenyt – Vas Kata Blanka pedig pályafutása legjobb elit világkupa eredményét elérve harmadikként ért célba. Ezzel a teljesítménnyel Marianne Vos korai sikerei óta (2002-2007) ő a legfiatalabb versenyző, aki felállhatott a világkupa dobogójára. „Nagyon boldog vagyok, hisz ez az első elit dobogós helyezésem a világkupában. Sikerült az U23-as különverseny trikóját is megőrizni, pedig Pieterse erősen kezdett a verseny első felében. A pálya tetszett, a meredek emelkedők különösen kedveztek nekem. Most egy rövid pihenő következik, legközelebb Overijse-ben állok rajthoz” – nyilatkozta a díjátadóra várva az előző két fordulóban egyaránt hatodik helyen záró magyar lány. Összetettben ezzel a sikerrel Vos visszaszerezte vezető helyét, Vas Kata Blanka a negyedik, míg az U23-as különversenyben a magyar bajnok öt pont előnnyel vezet Puck Pieterse előtt. A világkupa-sorozat október 24-én a belga Zonhovenben folytatódik.

2021/22-es CYCLOCROSS-VILÁGKUPA 3. forduló, Iowa City, USA 1. Marianne Vos (holland, Team Jumbo-Visma) 53:46 2. Denise Betsema (holland, Pauwels Sauzen-Bingoal) + 10 mp 3. Vas Kata Blanka (magyar, SD Worx) + 36 mp 4. Lucinda Brand (holland, Baloise Trek Lions) + 1:08 5. Puck Pieterse (holland, Alpecin-Fenix) + 1:11 6. Annemarie Worst (holland, 777) + 1:11 7. Helene Clauzel (francia, A.S Bike Crossteam) + 1:16 8. Shirin van Anrooij (holland, Baloise Trek Lions) + 1:45 9. Yara Kastelijn (holland, IKO-Crelan) + 1:45 10. Eva Lechner (olasz, Trinx Factory Team) + 1:50

További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon