UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-10-20 09:00

Birkózás: „Már a 2024-es olimpia lebegett a szemünk előtt" – Bácsi Péter az Oslóban remeklő fiatalokról

A magyar válogatott húzóembereiként kitettek magukért az utánpótláskorú birkózók az oslói felnőtt-világbajnokságon. Szőke Alex ezüstérmes lett, Takács István és Lévai Tamás az ötödik helyen végzett. A sportági szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékelte a látottakat.

Jól teljesítettek a magyar fiatalok a közelmúltbeli, oslói felnőtt birkózó-világbajnokságon. A csapat egy ezüstéremmel és négy ötödik hellyel zárta a viadalt. A mieink egyetlen dobogós helyezése a tokiói olimpián ötödik, 21 éves Szőke Alex nevéhez fűződik a kötöttfogásúak 97 kilós mezőnyében. Ugyanebben a fogásnemben a 77 kilósok között Lévai Tamás (22), valamint a 87 kilósok versenyében Takács István (20) is ötödikként zárt. „Összességében elégedett vagyok, hiszen rendkívül fiatal csapattal vágtunk neki a vébének. Előzetesen elvárásként egy érmet és két-három pontszerző helyet vártunk, és a versenyzőink ezt teljesítették. Nyilvánvalóan, maradt bennem némi hiányérzet, mivel az áhított második éremre négy esélyünk is adódott, na meg Szőke is karnyújtásnyi közelségbe került az aranyhoz, de ezen a szinten már nagyon kis különbségek döntenek. Mindenesetre a három további elődöntő – köztük Lévaié és Takácsé – egyértelműen biztató jel a jövőre nézve” – nyilatkozta érdeklődésünkre a hazai szövetség szakmai igazgatója, a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter.

Bácsi Péter Forrás: Fuszek Gábor / MBSZ
Bácsi Péter Forrás: Fuszek Gábor / MBSZ
Az EMSTK kiválósága, Szőke Alex vb-újoncként szenzációs teljesítményt bemutatva meg sem állt a döntőig; ott végül kikapott az iráni Szaravi ellen, így ezüstérmes lett. „Alex az elmúlt egy-két évben elképesztő pályát járt be. Már az utánpótlásban is kiemelkedő eredményei voltak, de amit az idén – mindössze 21 évesen – művelt az fantasztikus. A magabiztos olimpiai kvalifikációt követően csupán egyetlen taktikai hiba miatt csúszott le az éremről Tokióban, a világbajnokságon pedig egészen a döntőig menetelt. Ha januárban valaki azt mondja neki, hogy ilyen eredményeket ér el, biztosan boldogan aláírja látatlanban. Viszont most már az látszik rajta, hogy ennél is többet akar, nem elégszik meg a mostani sikerekkel. Ahogyan az olimpián, most is csalódott volt a végén, szóval van benne motiváció és bizonyítani akarás. Biztos vagyok benne, hogy még sok örömet szerez majd nekünk.” A Norvégiában jól szereplő fiatalok a következő olimpiai ciklusban már a válogatott magját képezhetik. „Amikor ezzel a fiatal csapattal (a 13 magyar birkózóból hat utánpótláskorú volt – A szerk.) nekivágtunk a vébének, már a 2024-es olimpia is ott lebegett a szemünk előtt. A versenyzőink egyáltalán nem vallottak szégyent, és bízhatunk bennük hosszú távon is. Bár most csupán három év van a következő ötkarikás játékokig, az a célunk, hogy az U23-as versenyzőink közül minél többen odaérjenek Párizsba.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.