UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-10-21 20:46

Kosárlabda: ők a legjobb 20 év alattiak öt forduló után a női NB I/A-csoportjában

Sorra vettük, kik teljesítettek a legjobban az eddig lejátszott öt mérkőzésen a 2002-ben vagy az azután született játékosok közül a női első osztályú kosárlabda-bajnokságban.

A Cegléd és a TFSE-MTK kivételével valamennyi csapat túl van az első öt játéknapon a női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokságban. (Az említett együttesek négy meccset játszottak, az egymás elleni találkozójukat később pótolják.) Ezzel a klubok már az alapszakasz közel negyedénél járnak, így időszerűnek gondoltuk végig venni, hogyan teljesítettek eddig a fiatalok, közülük mely három játékos emelkedett ki az eddigiekben. Az összevetésnél a 2002-ben vagy később született – az U20-as válogatottban számításba vehető – legjobbakat vizsgáltuk. Dombai Réka (19 éves) Az utánpótláskorúak közül az első öt fordulóban a Győr tehetsége, Dombai Réka hozta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt. A nyári U19-es vb-n bronzérmet szerző válogatottban mutatott remek formája után a felnőttélvonalban is kiváló statisztikai mutatókat produkál. Jelenleg 11,4 pontot és 14,4 VAL-t átlagol 25 perc alatt meccsenként, és vezeti az U20-asok pontlistáját. Mindezt úgy, hogy kisebb bokasérülés is sújtotta a BKG elleni találkozón. Ahogyan érdeklődésünkre nemrég elmondta: a Rába-partiak vezéregyénisége szeretne lenni az idei szezonban. Boros Júlia (19 éves)

Boros Júlia Forrás: hunbasket.hu
Boros Júlia Forrás: hunbasket.hu
Dombai mögött következik – csupán négy tizeddel lemaradva – a mérkőzésenként 11,0 pontot jegyző Boros Júlia, akit a debreceni korosztályos világbajnokságon beválasztottak az All-Star csapatba is. Egyelőre inkább a hullámzó teljesítmény jellemzi az ELTE BEAC Újbuda kiválóságát. Két meccsen is tíz alatt zárt (öt pont a PEAC, hét a Sopron ellen), azonban a Szekszárd ellen 14-et szórt, míg a legutóbbi fordulóban 18 ponttal járult hozzá a csapata meglepetéssikeréhez a DVTK ellen. Boros átlagosan 26,5 percet tölt a pályán, amellyel ő vezeti a 20 év alattiak listáját. Gyöngyösi Janka (17 éves) Némi meglepetésre a Ludovika-FCSM Csata 2004-es születésű játékosa, Gyöngyösi Janka is közel tíz pontot (9,4 pont) dobott az első öt mérkőzésen. Mindezt úgy, hogy a nyitókörben a DVTK ellen csupán két perc jutott neki, és nulla ponttal végzett. Ezt követően viszont igencsak belehúzott a Cziczás László vezette U19-es válogatott legfiatalabb tagjaként szintén vb-bronzérmes bedobó reménység. Gyöngyösi a következő négy találkozón sorban 11, 5, 14 és 17 dobott ponttal zárt. Tursics Krisztián vezetőedző pedig egyre nagyobb szerepet szán a tehetségnek, aki a nemzetközi porondon, az Európa-kupában is bemutatkozhatott. A pályán töltött játékpercekhez (12,6 perc) viszonyítva a mindössze 17 éves Jankáé a legjobb pontátlag, hiszen a fent említett másik két lány közel kétszer annyit volt a pályán. Az M4 Sport Jövünk! című magazin stábja nemrég forgatott a Csata ígéretével. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.