UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-10-21 09:00

Labdarúgás: túl az őszi szezon felén az U16-os, az U17-es és az U19-es kiemelt bajnokságok

Bő másfél hónappal a rajt után már túlvannak az őszi féltávon az U16-os, az U17-es és az U19-es labdarúgó-bajnokságok kiemelt csoportjaiban szereplő együttesek. Kiélezett küzdelemből nincs hiány; lássuk, eddig hogyan teljesítettek a csapatok!

Második éve már, hogy a megújult lebonyolítási rendszer szerint mérik össze erejüket a hazai U16-os, U17-es és U19-es csapatok. Az őszi alapszakasz után dől el, hová kvalifikálják magukat a gárdák: a rájátszásban a kiemelt csoport felsőháza (nyolc együttes) az A, míg a másik fele a B csoportban folytathatja majd.

Volt mit ünnepelniük az ősszel a Vasas U19-es akadémistáinak Forrás: vkla.hu
Volt mit ünnepelniük az ősszel a Vasas U19-es akadémistáinak Forrás: vkla.hu
A jelenlegi helyzetben azonban érdemes a tabellákat tüzetesebben megvizsgálni, hiszen – elsősorban a koronavírus okozta nehézségek miatt – a csapatok eltérő számú meccset játszottak. A legnagyobb különbséget az U17-es csoportban találjuk: míg akad együttes, amely már a nyolcadik mérkőzésén is túlvan, addig az ETO FC Győr még csak négy találkozón lépett pályára. Az U16-os korosztályban a bajnokságot vezető Puskás Akadémia eddigi teljesítménye magabiztosnak nevezhető, a felcsútiak nyolc meccsükből hatszor győztek, és impozáns a gólkülönbségük is (23–7). Velük kizárólag a Vasas Kubala Akadémia fiataljai tartják a lépést a vesztett pontok tekintetében, igaz, az angyalföldiek két meccsel kevesebbet játszottak. A múlt hét végi forduló előtt még az Illés Akadémia támadója, Katona István vezette a góllövőlistát 9 találattal, ám a Paks elleni triplájának köszönhetően a ferencvárosi Bagi Ádám megelőzte őt. Az U17-esek között az MTK Budapest áll a tabella élén, de a kép itt is árnyaltabb, mivel az eddig nyolc mérkőzésen fellépő fővárosiaknál az FTC, a Vasas, a Debrecen és a Győr is kevesebb pontot hullajtott el. Igaz, a riválisoknak nem volt annyi mérkőzésük, mint a kék-fehéreknek. Míg az eggyel fiatalabbaknál kiélezett a gólkirályi címért folytatott versenyfutás, addig ebben a korosztályban mostanra tetemes előnyt halmozott fel a listavezető színeiben már az előző évadban is a leggólerősebb spílerek közé tartozó Barkóczi Benedek, aki eddig kilenc találatot szerzett az ősz folyamán. Viszonyításképpen: az őt követők négy-négy gólig jutottak.
Barkóczi Benedek (MTK Budapest) utcahosszal vezeti az U17-esek góllövőlistáját Forrás: sandorkaroly.hu
Barkóczi Benedek (MTK Budapest) utcahosszal vezeti az U17-esek góllövőlistáját Forrás: sandorkaroly.hu
A meglepetések fordulója volt a legutóbbi az U19-es kiemelt csoportban, legalábbis abban a tekintetben, hogy az első két helyezett (a Vasas Kubala Akadémia és a Budapest Honvéd-MFA) hazai pályán szenvedett vereséget, a kispestiek ráadásul először veszítettek pontokat a 2021/22-es kiírásban. Bár az említett csapatok nyakában ott liheg az MTK és a Puskás Akadémia is, az éllovasok elégedettek lehetnek az eddigi teljesítményükkel. Ráadásul a Vasas a bajnokság egyetlen csapataként lépte át a 20 gólos határt, miközben az egyik legkevesebb gólt kapta. A szezonról a gárda vezetőedzőjének, Bordán Csabának is pozitív a véleménye. „A bajnokság első felében a csapatunk kezdeményező, racionális játékának köszönhetően kifejezetten eredményesen szerepelt. A begyűjtött pontokon kívül a szerzett és a kapott gólokat nézve is a legjobbak közé tartozunk. Ugyanakkor a sikeres csapatjáték mellett még mindig a játékosok egyéni fejlesztésére, fejlődésére fektetjük a legnagyobb hangsúlyt. Az együttes erőssége a stabil védekezés és a hatékony támadójáték – utal a szakember például az U19-es bajnokság legeredményesebb játékosára, Puska Péterre, aki 8 gólnál jár. – Minden csapatrészben vannak olyan kulcsjátékosaink, akik folyamatosan magas szintű, mérkőzéseket eldöntő teljesítményt tudtak nyújtani. Többen közülük a korosztályos válogatottban, illetve a Vasas felnőttcsapatában is szerephez jutnak, ami szintén nagymértékben segíti a fejlődésüket. Sztojka Dominik és Szilágyi Szabolcs személyében két olyan futballistát is a sorainkban tudhatunk, aki a kora miatt még pályára léphetne az utánpótlásban, de már kizárólag a nagyok között játszik. Az őszi idény végére a legjobb nyolc közé jutás a célunk, így a tavasszal még színvonalasabb, nagyobb kihívást jelentő mérkőzéseken szerepelhetnek a fiataljaink. Persze az is motivál bennünket, hogy eljussunk a nemzetközi porondra, az UEFA Ifjúsági Ligába. És egyébként is az elsődleges feladatunknak a játékosok magas szintű versenyeztetését tartjuk.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.