UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-10-23 18:44

Öttusa: „Nem vagyok olyan, aki kimondja, hogy olimpiai bajnok akar lenni” – Bőhm Csaba

Az idén többek között junior-világbajnoki bronzérmet szerző 21 éves öttusázó, Bőhm Csaba mindig a következő feladatra koncentrálva bízik a sikeres felnőttkarrierben.

A junior-világbajnokságon egyéni bronz és csapatarany, a junior Eb-n egyéni és csapatezüst. Ez a Kőbánya SC 21 éves öttusázójának, Bőhm Csabának az idei mérlege a legfontosabb versenyeket tekintve (csapatban mindkétszer Koleszár Mihállyal és Tamás Józseffel szerzett érmet). Az utóbbi években nem megszokott, hogy magyar férfiversenyző álljon a juniorok egyéni vb-dobogóján, hiszen ez legutóbb 11 évvel ezelőtt sikerült Demeter Bencének. Arra pedig, hogy valaki magyarként junior vb-n és Eb-n is érmes legyen egy éven belül, a fiúmezőnyben legutóbb az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor volt képes 1997-ben. Geleta Balázs tanítványában nem is maradt hiányérzet az utolsó korosztályos évét tekintve.

„Nem vagyok olyan, aki kimondja, hogy olimpiai bajnok akar lenni” – Bőhm Csaba Forrás: EMPF
„Nem vagyok olyan, aki kimondja, hogy olimpiai bajnok akar lenni” – Bőhm Csaba Forrás: EMPF
„Teljesen elégedett lehetek ezzel az évvel – mondja Bőhm. – Az Európa-, majd a világbajnokságra is nagyon jól fel tudtam készülni, és örülök, hogy ez az eredményekben is megmutatkozott. Több újdonságot is beiktattunk a felkészülésembe, ilyen például a mindennapos gyógytorna, amely nagyban hozzájárult a teljesítményemhez. Kulcsfontosságú volt, hogy az edzőm nagyszerűen összekoordinálja az edzéseim, és a sportpszichológusom jelenléte is kellett a sikerhez. Tudatosabb, érettebb lettem az idei évre.” Bőhm és Geleta remek összhangban dolgozik együtt, és a versenyző hálás a felkészítőjének, mert ahogyan fogalmaz: „Nem vagyok könnyű eset.” „Ezt csak arra értem, hogy sokat gondolkodom és megkérdőjelezek dolgokat. Amikor olyan feladatot kapok, amelynek elsőre nem ismerem fel a lényegét, akkor kérdezek. Szeretem tudni, hogy mit és miért csinálunk. A hangulatom is elég ingadozó. Balázs a nevelőedzőmként szinte a második apaként van velem, és nagyon jól kezel. Mindenben számíthatok rá.” A fiatal öttusázó jövőre a felnőttkorosztályban próbál helytállni, és az eddigi eredményei alapján úgy tűnik, jogosan bizakodhat a további sikerekben. „A felnőttek közé betörni nem egyszerű. Az a szint, ahol most vagyok, jó alap a továbblépéshez. Lehet rá építeni. Azonban minden számban sokat kell még fejlődnöm, különösen a vívásban. Rövidtávú célokat tűzök ki magam elé, és ezért sem vagyok olyan, aki kimondja, hogy olimpiai bajnok akar lenni. A jelenben szeretnék maradni. Minden edzésen igyekszem kihozni magamból a legtöbbet, hogy a soron következő versenyre tiszta lelkiismerettel tudjak odaállni.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.