UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2021-10-25 16:02

Tekvondó: erődemonstrációt tartottak a Márton ikrek Eindhovenben

Az egyformaság jegyében tették magas szinten a dolgukat a tekvondós Márton ikrek, Luana és Viviana a hollandok nyílt nemzetközi versenyén, Eindhovenben a hétvégén: mindketten három-három győzelemmel, ugyanolyan csúcsszintű produkcióval zártak aranyérmesként küzdelmi kategóriájukban.

Negyvennyolcadik alkalommal rendezték meg patinás tornájukat a holland tekvondósport irányítói a víkenden, s a Dutch Openen – ahogyan az az angol nyelvű nemzetközi versenynaptárban szerepel – a vasárnap a mi szempontunkból a junioroknál magyar nappá lényegült át, hiszen a Madridban élő, és zsenge koruk dacára már felettébb veretes sportági múltú Márton lányok súlycsoportjukban mindenkit félresöpörve végeztek az élen.  

A Márton ikrek nyakába egyformán aranyérem került Forrás: wtftaekwondo.hu
A Márton ikrek nyakába egyformán aranyérem került Forrás: wtftaekwondo.hu
A diadal ezúttal Luanának lehetett igazán fontos, legfőképpen a renoméjavítás miatt: míg legutóbbi fellépésükön, a szeptember közepi, Lengyel Openen nővére, Viviana hozta a mondhatni szokásos első helyezést, ő váratlanul már a nyitómeccsén kikapott és kiesett. Hollandiában aztán testvéréhez hasonlatosan csupa nyertes meccset produkált.  A 16. életévükben járó ikrek közül Luana a juniorok 59 kilogrammos súlycsoportjában rögvest ellenféldermesztő módon mutatkozott be: spanyol ellenfelének egyetlen pontot sem engedélyezve, húszpontos különbséggel (20–0) vetett idő előtt véget a csatának. Az elődöntőben francia vetélytársa már-már sikerként érhette meg, hogy két pontot össze tudott hozni vele szemben, csakhogy Luana meg közben 23-at gyűjtött, ennél fogva a második menet után már itt sem volt folytatás.  Az „unalmas” döntőben a magyar lány egy hazai tekvondóst keserített el rendesen, 22–2-es vereséget mérve rá.  A 63 kilogrammos Viviana francia, finn és spanyol riválissal bánt el, testvéréhez hasonlatosan bámulatos könnyedséggel. Nyitányként 21–7-re nyert, a legjobb négy között 26–3 került a neve mellé, a fináléban pedig a harmadik menetben, 17–3-as vezetésénél spanyol ellenfele a tizedik intését is megkapta, ami a mérkőzés végét jelentette.  A Márton-aranyak mellett egy bronzérem is jutott a magyar csapatnak, méghozzá Vince Máté révén a juniorok 51 kg-os küzdelmi kategóriájában Ő előbb egy dánt vert (23–21), a negyeddöntőben egy spanyolt múlt felül (19–5), az elődöntőben viszont a súlycsoportot megnyerő szaúdi vetélytárs jobbnak bizonyult nála.    A Tokióban nyáron olimpiai ötödik, 18 esztendős Salim Omar bár ott volt Eindhovenben, lábsérülése megakadályozta, hogy elinduljon. Bátyja, a 19 éves Salim Sharif (58 kg) viszont tatamira lépett a felnőttek mezőnyében szereplő utánpótláskorúak között. Biztató bemutatkozást követően végül úgy szerezte meg az ötödik helyet, hogy kiélezett csatában két brazil ellenfelét is legyűrte (16–14, illetve 16–15). Utána viszont a negyeddöntőben – ugyancsak lábsérülés miatt - fel kellett adnia mexikói riválisa elleni meccsét.   További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.