UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-10-26 17:18

Vívás: Pátri Maja dupla ezüstöt hozott Belgrádból

A keszthelyi Balaton Vívóklub hamarosan 16 éves párbajtőrözője, Pátri Maja a két ezüstérmével a magyar küldöttség legeredményesebb tagja lett a kadétok európai körversenyének belgrádi állomásán.

Mint arról beszámoltunk, nagyszerűen szerepeltek a magyar párbajtőrözők a kadétok európai körversenyének belgrádi állomásán, hiszen Pátri Maja ezüst-, Gachályi Gréta és Király Mátyás pedig bronzérmet szerzett a nívós, népes egyéni mezőnyben, emellett a csapatversenyben is három érem jutott a fiataloknak. 

Pátri Maja dupla ezüstöt hozott Belgrádból Forrás: hunfencing.hu
Pátri Maja dupla ezüstöt hozott Belgrádból Forrás: hunfencing.hu
A küldöttség legeredményesebb tagja, a Balaton Vívóklub 15 éves ígérete, Pátri Maja lett, aki nemcsak egyedül, hanem Fábián Kamilla, Herke Réka, valamint Jakobi Júlia társaságában csapatban is a dobogó második fokára állhatott fel (Maja a körverseny első, budapesti helyszínén korábban Wimmer Dorinával, Jakobi Júliával és Gachályi Grétával nyert aranyat). Borosné Eitner Kinga mesteredző tanítványa természetesen elégedetten értékelt a viadal után, melyen mindvégig pazar formát mutatott.  „Már az egyéni verseny elején éreztem, hogy sokáig fog tartani a nap, hiszen a csoportkörben veretlen maradtam – számol be Maja. – Kellő mértékben rá tudtam pihenni erre a versenyre, és fejben is sikerült ott lennem. Örülök, hogy az egyenes kieséses szakaszban sem voltak nagyon szoros mérkőzéseim, így igazából bemelegítő asszókat vívhattam egészen a legjobb nyolcig. Az elődöntő már kicsit nehezebb volt, aztán a döntőre több mint háromnegyed órát kellett várni. Akkor már nem tudtam a legjobb teljesítményemet hozni, és fáradtabb is voltam. Az ukrán ellenfelem, bár fiatalabb volt nálam, ügyesen vívott, tempókat szúrt és jókor indította a támadásokat. Az ezüstéremnek nagyon örülök, de legközelebb jobban összeszedem magam az utolsó asszóra.”  Az egyéni versenyt így a 2007-es születésű Anna Makszimenko nyerte, a másnapi csapatdöntőben pedig a svájciak bizonyultak jobbnak a Majával felálló magyar négyesnél. Utóbbi megméretésen a keszthelyi tinédzser számára eddig szokatlan pozícióban is kipróbálhatta magát.  „Most én kaptam a fejező szerepkört (csapatversenyek esetén az utolsóként pástra lépő tag – a szerk.), és úgy érzem, jól végeztem a feladatomat. Büszke vagyok a társaimra, hiszen mindenki igyekezett kihozni magából a legtöbbet.” 
A belgrádi egyéni érmesek: Gachályi Gréta, Király Mátyás és Páti Maja Forrás: hunfencing.hu
A belgrádi egyéni érmesek: Gachályi Gréta, Király Mátyás és Páti Maja Forrás: hunfencing.hu
A múlt hét végi sikerével Maja a hazai kadét ranglistának az élére ugrott, és nem tagadja, hogy igen jól is érzi ott magát.  Természetesen, most már szeretném megtartani az első helyemet, ami nem lesz könnyű, hiszen nagyon jó vívók alkotják a korosztályomat. Többen Belgrádban is kiválóan szerepeltek: Gachályi Gréti a harmadik lett, és Nagy Blanka Virág is a nyolcban végzett. Magamat tekintve viszont örülök, hogy a nemzetközi mezőnyben is meg tudtam mutatni, mire vagyok képes. Amennyiben a ranglista alapján sikerül kivívnom az indulási jogot a következő korosztályos világversenyeken, ezek a sikerek ott is bizakodásra adhatnak majd okot. Egyelőre azonban most is a következő feladatra koncentrálok. A hét végén kadét és junior válogatóverseny lesz, amelyre ugyanígy rápihenek, és bízom a legjobbakban.”  Maja bizakodása már csak azért sem alaptalan, mert október elején aranyérmesként zárt a korosztály első itthoni kupafordulóján, majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel ugyanezen a viadalon, de már a juniorok mezőnyében. Ráadásul a reménység éppen vasárnap ünnepli a 16. születésnapját, amelyen legszívesebben újabb éremmel köszöntené fel magát.   További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.