UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-11-05 19:21

Úszás: Kós Hubert junior Európa-csúccsal negyedik, Ugrai Panna döntős 200 m vegyesen a rövid pályás Eb-n

Egy hajszállal maradt le a dobogóról a 200 m vegyes döntőjében Kós Hubert (18) a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokság negyedik napján, junior kontinensrekordja a negyedik helyre volt elég. Közben ugyanezen a számon Ugrai Panna (17) hatodik idővel lett döntős.

A magyar utánpótláskorú versenyzők szempontjából az eddigi legígéretesebb délután elé néztünk az oroszországi Kazanyban zajló felnőtt rövid pályás úszó Eb-n. A várakozásainkat először az UTE 18 éves Kós Hubert igazolta a 200 m vegyes döntőjében.

Kós Hubertnek a junior Európa-csúcs sem volt elég az éremhez 200 m vegyesen Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Kós Hubertnek a junior Európa-csúcs sem volt elég az éremhez 200 m vegyesen Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Az 50 méteres medencében a szám juniorvilágcsúcsát jegyző sportoló „csak” az ötödik idővel került be a pénteki fináléba, erre még sikerült rátennie egy lapáttal. Ahogyan azt várni lehetett, a táv első felében megállíthatatlan volt, száz méternél több mint négy tizeddel a felnőtt Európa-rekordon belül fordult. Aztán mellen is tartotta magát, és a gyorsra sem lehetett panasz. Így született ebből az 1:52.87-es egyébként junior Európa-csúcsot jelentő idő és már-már hihetetlen módon „csak” a negyedik hely. Amikor kijött a medencéből Kós is azt mondta, alig akart hinni a szemének az eredményjelzőre pillantva, csalódott volt, amiért a nagyszerű idő nem ért érmet. Majd hozzátette, hogy próbálja inkább a pozitívumokat tovább vinni a döntőből. A mieink szempontjából kevésbé releváns, ám említésre méltó esemény történt a női 200 m mell fináléjában, amikor az orosz Evgenyija Csikunova (16) 2:16.88-cal, azaz juniorvilágrekorddal nyert. Utána viszont érkezett Ugrai Panna (17), aki Kóshoz hasonlóan 200 m vegyesen remekelt. A délelőtti előfutamból a negyedik idővel jutott tovább, a középdöntőben pedig bizonyította, kétszer is képes a bravúrra, tovább faragott az idején, 2:09.58-cal hatodikként lett döntős. A nap utolsó számában a visszalépések után érdekeltté vált az eredetileg második számú tartalék Fábián Bettina (16), aki remek teljesítménnyel használta ki a lehetőséget, és hetedik lett (16:13.72). További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.