UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-11-08 08:58

Cselgáncs: két ezüst- és három bronzérmet szerzett a magyar válogatott a budapesti U23-as Eb-n

Jól teljesített a magyar válogatott a hazai rendezésű U23-as cselgáncs Európa-bajnokságon: Sipőcz Richárd és Vég Zsombor révén két ezüstöt nyertek a mieink, illetve Tóth Benedek és Özbas Szofi a dobogó harmadik fokára állhatott fel, valamint a zárónapon a csapat is bronzérmesként zárt. A két szövetségi kapitányt kérdeztük az Eb történéseiről.

Nem maradtak adósak az érmekkel a magyar cselgáncsozók a péntektől vasárnapig tartó, budapesti U23-as Európa-bajnokságon. Bár a hazai arany nem jött össze a Ludovika Arénában zajló kontinensviadalon, ám a magyar szövetség (MJSZ) vezetősége által jósolt négy dobogós helyezést felülmúlva, végül öt magyar érem született. A hatszoros utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárdnak nehézsúlyban, míg Vég Zsombornak a 100 kilósok között akasztottak ezüstérmet a nyakába. Emellett a tokiói olimpiát is megjárt Özbas Szofi 63 kilóban, Tóth Benedek 81 kilóban szerzett bronzot, majd a zárónapon a vegyes csapatversenyben a válogatott szintén a harmadik helyen zárt. Pánczél Gábor és Toncs Péter a két szövetségi kapitány értékelte a látottakat.

Sipőcz Richárd (fehérben) Fotó: Horváth György / MJSZ
Sipőcz Richárd (fehérben) Fotó: Horváth György / MJSZ
„Összességében a négy egyéni, plusz az egy csapatérem mindenképpen szép teljesítmény, de további egy-két dobogósunk még lehetett volna. Egy minimális hiányérzetem maradt, hogy nem szereztünk aranyat, viszont szakmailag én fontosabbnak tartom az öt érmet, mint azt, hogy mindenáron legyen aranyunk. Az öt dobogós helyezés, köztük a csapatversenyben begyűjtött bronz azt igazolja, hogy van merítésünk, nemcsak egy-két kiemelkedő klasszisról beszélünk. Most is kiderült, hogy felvesszük a versenyt Európa legerősebb nemzeteivel is. A csapatunk például csupán élet-halál küzdelemben kapott a későbbi győztes grúzoktól, ráadásul a hetedik meccsen a sorsolás sem kedvezett nekünk. Egyébként hosszú évek óta ez bizonyult a legszínvonalasabb U23-as Eb-nek, ugyanis ezekben a versenyínséges időkben mindenki eljött ide, és ennek fényében még inkább büszkék lehetünk a mieinkre” – fogalmazott Pánczél Gábor a férfiak szövetségi kapitánya az Utánpótlássportnak.
Özbas Szofi (fehérben) Fotó: Horváth György / MJSZ
Özbas Szofi (fehérben) Fotó: Horváth György / MJSZ
Az összesített éremtáblázaton a két ezüst és három bronzéremmel a magyar versenyzők a 10. helyen végeztek, a megszerzett érmek számát illetően pedig az ötödikek lettek. „Teljes mértékben elégedett vagyok. Nyilván, ha lenne aranyunk akkor lenne komplett a paletta, de a csapatéremmel eddig adósak voltunk, így ennek külön örülök végre összejött. Özbas Szofi az elmúlt években rendre elkényeztetett minket az Eb és vb-címekkel, majd ott volt Tokióban is, viszont idén a világversenyekről eddig nem szerzett érmet a különböző sérülései miatt, ezért a mostani harmadik helye lélektani szempontból is fontos volt” – mondta Toncs Péter a nők szakvezetője. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.