UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2021-12-10 13:54

Evezés: „Azt akartuk, hogy magukat győzzék le” – Mácsik Miklós

A hazai evezős utánpótlás egyik legnagyobb idei sikerét érte el a szeptemberi, lengyelországi U23-as Európa-bajnokságon a férfi könnyűsúlyú négypár: Mácsik Miklós tanítványai óriási küzdelemben bronzérmet szereztek. A döntőt és a felkészülést a mester idézte fel az Utánpótlássport számára.

Míg az U23-as és a junior-vb-n érem nélkül maradtak a magyar fiatalok, addig a korosztályok Európa-bajnokságain két bronzérmet is bezsebeltek. Szeptember elején a lengyelországi Kruszwicában rendezett U23-as kontinensviadalon a Bridge Henry, Fenyődi Tamás, Pálfai Csikó és Szőllősi Balázs összetételű könnyűsúlyú négypár izgalmas verseny után állhatott fel a dobogó harmadik fokára, a német és az olasz kvartett mellé. A négypár felkészítő edzője, Mácsik Miklós is szívesen emlékszik vissza a sikerre, főleg, hogy egy fiatal kvartettről van szó.

Ünnepel a férfi négypár az Eb-bronz megszerzése után Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Ünnepel a férfi négypár az Eb-bronz megszerzése után Forrás: Magyar Evezős Szövetség
„Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy nem egyedül vettem részt a srácok felkészítésében, előttem Bartos Nándor, a bajai evezősök vezetője is színvonalas munkát végzett velük – kezdi a múltidézést a szakember. – Az év első felében a válogatók alapján kialakult kettő olyan kétpárevezős csapat, amely közel azonos eredményeket ért el; ez a két páros végül ugyanabban a hajóban kötött ki. Fontos szempont volt, hogy nemzetközi szinten a kétpárevezős mezőnye nagyon sűrű, így a szövetségi kapitány és a felkészítőjük is jobbnak látta egyesíteni a két duót. A bledi regatta második napján kifejezetten biztatóan húztak, úgyhogy a vb előtt már ebben az összeállításban készültek Dunavarsányban. A világbajnokság sajnos nem olyan eredményt hozott, ami tervben volt, így az esemény után én kaptam meg a csapatot. A technika fejlesztése mellett a csapatösszhang javításán volt a fő hangsúly, az Eb-vel kapcsolatban azonban nem gondolkodtunk helyezésekben, a saját korábbi eredményüket szerettük volna, ha túlszárnyalják. Azt akartuk, hogy magukat győzzék le.” Ez végül sikerült, hiszen az első napon rendezett helyosztón, majd a másnapi döntőben is jól teljesített a kvartett, aminek bronzérem lett a jutalma. „Úgy küldtem ki őket a futamra, hogy tegyék meg a lehető legtöbbet, hozzák ki magukból a maximumot, és ne legyen olyan, amit bánnak vagy másképpen csináltak volna a verseny után. Az egyik legszínvonalasabb futam volt a fináléjuk, hatalmas versenyzéssel és izgalmas hajrával; kicsivel nagyobb szerencsével ezüst is lehetett volna belőle, a második olaszoktól kevesebb mint három tizedmásodperccel, centikkel maradtak el a fiúk. Ennek ellenére senki nem volt csalódott, a srácok nagyon örültek, mi pedig rendkívül büszkék voltunk rájuk. A fiatalok sokat tanultak ebből az időszakból, a munkájuk kifizetődött – ezt kell magukkal továbbvinniük, és reméljük, hasonló sikerekben lesz részük később is.” Esélyük ezután is lesz ebben a korosztályban a bizonyításra, egy változás azonban biztosan történni fog az összeállítással kapcsolatban, ugyanis Fenyődi Tamás 2022-től már a felnőttek mezőnyét fogja erősíteni. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.