UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2021-12-17 08:56

Evezés: remek évet zárt a 19 éves Fehérvári Eszter

Nem lehet elégedetlen az idei évével a Győri Atlétikai Club evezős szakosztályának 19 éves sportolója, Fehérvári Eszter, akit az esztendő megkoronázásaként a hazai szövetség 2021 legjobb női versenyzőjének választott. A fiatal az Utánpótlássport számára idézte fel a kezdeteket és a közelmúlt történéseit.

A Győri Atlétikai Club evezős szakosztályának versenyzője, a 19 éves Fehérvári Eszter a magyar küldöttség egyik legfiatalabb tagja volt az U23-asok idei világ- és Európa-bajnokságán is, ifjú kora ellenére azonban sikerült bizonyítania, hogy számolni kell vele a jövőben a korosztály viadalain. Néhány napja, az év megkoronázásaként pedig a hazai szövetség az idei év legjobb nő evezősének választotta meg. A sportágban már több mint nyolc éve jeleskedő versenyzőnek nem kellett sok, hogy beleszeressen a hajó, a lapát és a víz triumvirátusába.

Fehérvári Eszter (elől) párjával, Csepel Zsófiával Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Fehérvári Eszter (elől) párjával, Csepel Zsófiával Forrás: Magyar Evezős Szövetség
„Tizenegy éves koromban jártam először a csónakházban, ahova a testvérem csábított le – emlékszik vissza a kezdetekre Fehérvári. – Eleinte próbálgattam más sportágakat is, kéziztem, kosaraztam, atletizáltam, de semmi nem talált be igazán, kivéve az evezés; szerelem volt első próbálkozásra. Tetszett az, hogy nem pontozásosak a versenyek – vagy én érek be először, vagy nem. A labdajátékokkal való összevetésben is az evezés nyert, a hajóban nem kell egymáshoz érni, „lökdösődni”, ilyen tekintetben az ellenfél nem befolyásol. Kicsiként még nem nagyon gondolkodtam eredményekben, akkoriban inkább a rendszeres mozgás és a természetben való időtöltés volt a lényeg. Ahogy telt az idő, és lépegettem felfelé a korosztályokat tekintve, nagyjából 15-16 évesen, serdülőként történt változás, amikor részt vettem az első nemzetközi versenyemen. Ez óriási motivációt adott, illetve energiát a korábbinál is keményebb munkához.” Ez a fajta hozzáállás meghozta a gyümölcsét, hiszen a korosztályos országos bajnoki címek mellett a külföldi megméretéseken is szépen szerepel az ifjú versenyző, 2021-ben az U23-asok között a csehországi vb-n és a lengyelországi Eb-n is az ötödik helyet szerezte meg párjával, Csepel Zsófiával, akivel – bár nem túl régóta, de – erős könnyűsúlyú kétpárt alkotnak. Emellett a februári ergométeres világbajnokságon a korosztályos normálsúlyban is helytállt, nyolcadik lett. „Sok tekintetben tért el a 2020-as év az ideitől. Akkor még korosztályos tekintetben az ifik közé tartoztam, más párom volt és talán a vírus újdonsága miatt a versenyeken is nehezebben teljesítettünk, bizonytalanság jellemezte azt az időszakot. Idén az U23-as versenyek mind az eredeti időpontban lettek megtartva, a kérdőjelek inkább akörül voltak, hogy beülhetek-e bármelyik hajóba elsőévesként. Kategóriát is váltottam, lementem könnyűsúlyba, ami szintén alkalmazkodást igényelt.” A változások ellenére viszont a „civilben” nemsokára építészmérnöki pályát kezdő fiatal elmondása alapján sikerült felépíteni az évet, mentálisan is jó állapotban versenyzett, így az előző esztendőhöz képest örömtelibb időszakon van túl. „A versenynaptár abból a szempontból szokatlan volt, hogy a világbajnoksággal kezdtünk nyár közepén, és csak utána jött az Eb, viszont az indulók nagyrészt megegyeztek a két versenyen, mindössze néhány egység esett ki. Emiatt nagy különbségekről nem tudok beszámolni, mindkétszer színvonalas mezőny mérette meg magát, így a két ötödik helynek ugyanúgy tudtunk örülni. Friss egység vagyunk, de a döntőbejutást céloztuk meg; ez Racicében és Kruszwicában is sikerült, ráadásul a legjobb hat között sem utolsóként értünk célba. Meg vagyok elégedve ezzel az évvel, innentől nem szeretnék alább adni!” További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.