UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2021-12-25 10:20

Édesapja után ő is kijutna a téli olimpiára

A MOL Alapítvány által támogatott rövid pályás gyorskorcsolyázó, Kun Bence Benedek halmozta az érmeket az idei évben, a korosztályos országos csúcsokat pedig többször is átírta. Az MTK-s fiatal mellett olimpikon édesapja, Kun Bálint Tibor is mesélt az Utánpótlássportnak a kezdetekről, az idei évről és a célokról.

Nincs híján a biztató eredményeknek a mindössze 12 éves short trackes, Kun Bence Benedek, aki idén ősztől már a junior D korosztályba lépett be, és tudott abban is sikeres lenni. Az MTK Budapest fiataljával kapcsolatban nem meglepő, hogy a jégen kötött ki, hiszen édesanyja korábban szinkron- és műkorcsolyázott, míg édesapja, Kun Bálint Tibor nemcsak a fővárosi klub szakosztályának vezetőedzője, hanem a rövid pályás gyorskorcsolya egyik hazai úttörője, aki az 1992-es Albertville-i téli olimpián az 1000 méteres távon képviselte a magyar színeket. Nem csoda hát, hogy Bence is hamar korcsolyát húzott.

Villámgyorsan közlekedett a jégen Kun Bence Benedek a 2021-es esztendőben Forrás: MTK Budapest
Villámgyorsan közlekedett a jégen Kun Bence Benedek a 2021-es esztendőben Forrás: MTK Budapest
„Több mint öt éve kezdődött a short track az életemben. Apáékkal lementünk egy felnőtt ob-ra, és egyből megfogott a sportág. Tetszett a sebesség és az adrenalin, amikkel a futamok jártak, éreztem, hogy nekem is ezt kell csinálnom – emlékszik vissza a kezdetekre Bence. – Nem csalódtam az első versenyemen sem, visszakaptam azt az érzést, ami az országos bajnokságon nézőként töltött el. A szívemhez leginkább a rövidebb távok állnak; kevesebb a taktikázás, az elejétől a végéig maximumon kell pörögni.” „Beni már az első rendes gyorkorcsolya-edzése előtt is ismerte a sportágat; alig tanult meg járni, már korizott, így nem volt meglepő, hogy hamar beletanult ebbe a szakágba. Megvannak hozzá a testi adottságai, így már a kezdetekkor megállta a helyét a nagyobbak között is. Emellett nagypályán is rendelkezik országos bajnoki címmel, amire nagyon büszkék vagyunk” – teszi hozzá az édesapja. Az ifjú sportoló – akit a 2018-as téli olimpián a férfiváltó által szerzett magyar arany csak tovább motivált – remek 2021-es évet futott, és a rengeteg elmaradt esemény ellenére halmozta az érmeket, sőt, több korosztályos országos csúcsot is megjavított. Az esztendő első felében – még junior E-s versenyzőként – a 333, az 500, a 777 és az 1000 méteres rekordot is megdöntötte, míg az eggyel nagyobbak között a fiúk 2000 méteres váltójában is részese volt a magyar összetétel valaha futott leggyorsabb idejének, az olaszországi Alta Valtellina Trophyn. „A külföldi versenyek voltak a legizgalmasabbak, nemzetközi mezőnyben mindig nehezebb versenyezni. Közülük is a bormióit (az Alta Valtellina Trophy – a szerk.) emelném ki elsősorban. De hatalmas élmény volt az is, amikor az idősebbek közé neveztek be, és junior C-ben mutathattam meg a tudásomat.” „Óriási öröm volt, hogy részt tudtunk venni az olaszországi versenyen – veszi át a szót ismét Kun Bálint Tibor. – Az utóbbi időszakban kevés olyan eseményre jutottunk el, amelyen ilyen nívós mezőnyben korcsolyázhatott, nyugati fiatalok ellen. Rangos kupáról beszélünk, és Beni esetében értékes aranyéremről.” A fiatalt céljai elérésében az MTK Budapest mellett a MOL Alapítvány is támogatja, amely óriási segítséget nyújt Bencének, aki a speciális korcsolyáját és egyéb, kiegészítő felszerelését tudja finanszírozni a kapott összegből. „Remélem, hogy jövőre meg tudják rendezni az Európa-kupát, amelyen szeretnék aranyérmet szerezni. Hosszútávon egyértelmű a cél: ki akarok jutni a téli olimpiára!” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.